Candidatul PD-L la functia de premier, Theodor Stolojan, a declarat, intr-un interviu acordat Reuters, ca va fi transparent in legatura cu starea finantelor publice si a avertizat ca ar putea fi necesare masuri de austeritate. "Nu vrem sa-i mintim pe romani, pentru ca vom fi in aceeasi situatie ca Ungaria. Va amintiti ce s-a intamplat cand actualul premier a mintit societatea si a fost obligat sa vina cu un plan de austeritate", a afirmat Stolojan intr-un interviu acordat agentiei Reuters, citat de NewsIn.

Premierul ungar Ferenc Gyurcsany a recunoscut in 2006 ca a mintit opinia publica in legatura cu starea finantelor publice in timpul campaniei electorale, pentru a castiga alegerile, iar aceasta recunoastere a dus la proteste de strada extrem de violente. Deficitul bugetar al Ungariei a atins 9% din PIB in acel an.

Stolojan a mai spus ca vor fi necesare reduceri de cheltuieli pentru a mentine deficitul sub limita de 3% din PIB stabilita de UE.

"Vom avea un impact negativ in urma masurilor luate de acest guvern populist, dar vom gasi modalitati de a-l reduce printr-o mai buna alocare a banilor. Nu avem nevoie de multe dintre institutiile statului" existente, a declarat candidatul PD-L, care spera sa tina sub control deficitul de cont curent sprijinind exporturile si reformand agricultura pentru a reduce subventiile ineficiente.

In ciuda retoricii de austeritate a lui Stolojan, PD-L s-a alaturat altor forte politice, inclusiv PDL-ului aflat la guvernare si PSD-ului din opozitie, promitand sa mareasca pensiile si sa permita cresterea rapida a salariilor, comenteaza Reuters.

Economistii spun ca asemenea planuri preelectorale adancesc riscurile pentru economia romaneasca, considerata deja una dintre cele mai vulnerabile din estul Europei, pentru ca vor spori deficitul si vor alimenta cresterea inflatiei. Ei spun ca este nevoie de o reforma majora a sectorului public pentru a asigura stabilitatea fiscala si investitiile guvernamentale viitoare si pentru a indeplini obiectivul, impartasit de toate partidele, de a adera la Zona euro in 2014.

Politicienii incearca sa impace aceste nevoi cu acelea de a investi in infrastructura si de a reduce saracia, iar promisiunile se tin lant inaintea alegerilor legislative, care risca sa nu produca un invingator clar. Unele sondaje arata ca PD-L nu va reusi, probabil, sa obtina majoritatea parlamentara, iar Stolojan ar putea fi nevoit sa incerce sa refaca alianta dificila cu liberalii, scrie Reuters.

Fost premier reformist in anii '90, Stolojan a refuzat sa speculeze cu privire la sansele sale de a forma o coalitie, spunand ca PD-L mizeaza pe faptul ca va putea guverna singur, adauga agentia de stiri.