In situatia in care judecatorii Curtii de Apel Bucuresti vor suspenda Hotarirea de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, ca urmare a plingerii formulate de PRM, guvernul este pregatit pentru o "riposta imediata" a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu la postul public de televiziune. Premierul a dat garantii ca alegerile se vor desfasura la termen, pe sistemul uninominal de vot. Potrivit insa legislatiei, timpul este extrem de scurt pentru a noua hotarire de guvern si riscul ca alegerile sa fie aminate este de luat in considerare.

"Am pregatit toate masurile necesare din partea guvernului, riposta este pregatita pentru ca lucrurile sa fie duse la bun sfirsit in termen. Si aici vreau sa risipesc orice speculatii, alegerile se vor tine, asa cum sint programate, la finele lunii noiembrie si pe sistem uninominal", a declarat, luni seara, premierul Tariceanu intr-o emisiune la TVR1.

Cu toate acestea, Tariceanu nu a precizat in ce consta masurile guvernului, spunind doar ca "executivul are posibilitatea unei miscari rapide cu care sa reinstaleze in functie tot pachetul de legi pentru votul uninominal".

In plingerea adresata Curtii de Apel Bucuresti, PRM sustine ca mai multe colegii din patru circumscriprii au fost delimitate de guvern fara a avea avizul Comisiei speciale, asa cum prevede legea. In plus, PRM contesta si introducerea sintagmei "de regula" in raportul de 30% intre cel mai mare si cel mai mic colegiu. Totodata, partidul lui Corneliu Vadim Tudor cere Curtii de Apel sa admita sesizarile de neconstitutionalitate si sa trimita atit Legea uninominalului, cit si Hotarirea guvernului la Curtea Constitutionala, ceea ce ar complica si mai mult lucurile.

Din punct de vedere legal, guvernul are posibilitatea sa emita o noua Hotarire de guvern, care sa aiba insa la baza o decizie formala a Comisiei speciale, prin care sa redelimiteze cele patru colegii constestate si scoata din lege sintagma "de regula".

Reamintim ca Legea votului uninominal - rezultatul unui compromis in Comisia de cod electoral intre PSD si PNL - a fost modificata printr-o Hotarire de guvern prin care s-a renuntat la obligativitatea ca diferenta dintre cel mai mare si cel mai mic colegiu sa nu depaseasca 30%. Noua formulare "de regula", a dat guvernului posibilitatea de a desena colegii intre care exista o diferenta ce depaseste, uneori, si 50%. Colegiile mici, cum este cel din Ilfov, de exemplu, in care candideaza premierul, sau cel din Dabuleni, pentru care s-a anuntat liderul PSD, Mircea Geoana, sint favorizante pentru acestia, marindu-le sansele sa iasa din primul tur de scrutin.