Presedintele comisiei juridice din Camera Deputatilor, Sergiu Andon, a declarat ca in cazul dosarului elaborat de procurori impotriva lui Nastase s-au observat "simptome de contra-imagine, ca sa nu zic de actiune politica" si ca el a constatat ca acelasi probatoriu este folosit de procurori in noua dosare. In cadrul emisiunii Discutia saptamanii, realizata de Dan Tapalaga si difuzata de HotNews.ro si BBC, Andon a mai precizat ca Parlamentul se afla intr-o situatie "nefireasca" trebuind sa se comporte ca "para-judecatori", dar ca acesta este "ocolul" decis de Curtea Constitutionala.

  • "Sigur ca este nefireasca postura de para-judecatori a parlamentarilor, ea nici nu corespunde principiului separatiei puterilor in stat si intr-o societate normala si intr-un stat de drept normal cred ca si campul imunitatilor ar trebui sa fie cat mai restrans si tendinta sa fie spre restrangere. (...) Comisia si Parlamentul se afla intr-o situatie nefireasca, atipica, in care trebuie sa se ocupe de o activitate care tine mai curand de atributele puterii judecatoresti. Daca este asa este pentru ca climatul general se pare ca face necesar acest ocol al cauzelor pe la Parlament si neincrederea inca in justitie si mai ales in anumite segmente ale Parchetului alimenteaza o asemenea situatie. Si atunci rezolvam in conditii atipice probleme atipice. De aceea trebuie sa ne pronuntam fara nici o placere. Ideal ar fi sa ajungem la o justitie sigura si credibila, la un Parchet sigur si credibil, la o respectare a prezumtiei de nevinovatie, la disparitia proceselor la televizor, la disparitia valurilor de acuze la adresa unei persoane sau a alteia si atunci nu ar mai avea ce cauta asemenea dosare pe la Parlament. Daca totusi ele ajung, repet, in conditiile actuale, se intampla pentru ca tinand seama de realitati, Constitutia si apoi practica Curtii Constitutionale, Decizia 270 de anul acesta, au prevazut acest ocol."

In urma cu cateva saptamani, Sergiu Andon declara ca analiza dosarelor va privi aspectele procedurale si nu probele aduse in dosar. In emisiunea HotNews.ro-BBC deputatul nu a mai recunoscut acest lucru si a afirmat ca cele doua parti ale problemei sunt legate una de cealalta.

  • "In primul rand nu stiu sa fi spus vreodata ca doar procedural, ci preponderent procedural poate, cele doua laturi, procedurala si pe fond, nici nu pot fi dezlipite in mod absolut. Ele se vor ingemana intotdeauna si necesita o privire unitara, dar, intr-adevar, ideal e sa vedem preponderent procedural si in special sub aspectul de a depista daca exista simptome evidente de subiectivism, de dorinta de a face contra-imagine parlamentarului respectiv."

Ca exemplu, Andon a vorbit despre dosarul lui Adrian Nastase, afirmand ca a constatat ca impotriva acestuia se foloseste acelasi probatoriu in noua dosare.

  • "Acelasi material probator, in linii mari, este tratat in 9 dosare, am numarat eu, altii au numarat 10. Eu am numarat 9 pe care le-am trecut si in raport, adica este un fel de flacara olimpica a acelorasi colportari, care se stinge, se aprinde, se stinge, se aprinde doar ca sa palpaie asa pe figura respectivei persoane."