Presedintele Basescu a declarat, miercuri, ca Proclamatia de la Islaz a fost prima Constitutie a romanilor si ca prevederea referitoare la faptul ca ministrii trebuie sa raspunda pentru functiile lor, si nu sa fie protejati ar trebui preluata in viitoarea lege fundamentala. De fapt, Proclamatia de la Islaz este clasificata istoric ca o declaratie a drepturilor omului si cetateanului, a spus presedintele.

El a mentionat ca in Proclamatie nu se vorbeste despre imunitate, ci, dimpotriva, despre responsabilitatea ministrilor fata de functia publica pe care o indeplinesc.

Presedintele Traian Basescu a evidentiat mai multe asemanari si deosebiri dintre Proclamatia de la Islaz, adoptata in 9 iunie 1848 si legislatia de astazi, dar, din pacate, documentul de la 1848 nu a servit drept sursa de inspiratie pentru nici una dintre constitutiile pe care le-a avut tara noastra.

Prezent la vernisajul expozitiei de documente şi fotografii "1848: proiectul Romaniei moderne. Proclamatia de la Islaz si Bucurestii" de la Muzeul Bucuresti, Traian Basescu a citit cateva pasaje din Proclamatia de la Islaz si a declarat ca multe dintre prevederile ei sunt inca de actualitate, putand fi preluate de o noua Constitutie a Romaniei.

Seful statului a dat drept exemplu raspunderea ministeriala: "Ministrii trebuie sa raspunda constitutional, nu sa fie protejati. Acolo nu era vorba de imunitate, ci de responsabilitatea fata de functia publica", a detaliat seful statului.

Proclamatia de la Islaz ar putea fi considerata o prima Constitutie moderna a Romaniei, “una a cetatenilor, nu a statului”, a mai spus presedintele, adaugand ca stie ca ea este clasificata istoric ca o declaratie a drepturilor omului si cetateanului. “E o declaratie de drepturi, careia cu greu i se poate gasi un echivalent in istoria noastra politica, deoarece Constitutiile ulterioare nu au avut drept preambul asemenea afirmari ale drepturilor, fiind concentrate pe amenajarea statului”, a declarat presedintele.

Seful statului a mai afirmat ca actuala Constitutie a fost buna pentru perioada tranzitiei, dar ca o Romanie a viitorului ar avea nevoie de mai mult : “Constitutia a fost una buna pentru tranzitie. Din pacate am ratat 2003. Acum trebuie indepartate piedicile care fac ca institutiile sa functioneze într-un sistem de blocaj. Nu este permis acest lucru intr-o societate care trebuie sa rezolve rapid blocajele politice”, a explicat Traian Băsescu.

Unul dintre cele mai interesante puncte de vedere, citite in actualul context politic, exprimate de presedinte a fost cel legat de revolutionarii de la 1848.

"Fac o precizare istorica, rusofobia este o trasatură importanta a revolutionarilor de la 1848. Diferiti in multe privinte, din punct de vedere al viziunii economice sau al proiectarii institutiilor, de pilda, revolutionarii sunt uniti de rezervele fata de Rusia, ca putere protectoare care tindea sa acapareze spatiul romanesc. "

“Azi, Romania are nevoie de o noua generatie care sa aiba drept model valorile democratice si constitutionale, patriotismul si deschiderea spre viitor. Tara noastra are nevoie de elite intelectuale la fel de vizionare si de inovatoare, precum acelea ale revolutiei de la Islaz, Bucuresti si Craiova. Avem nevoie de un spirit cetatenesc la fel de activ, precum acela al inaintasilor nostri care au facut Romania moderna si au adus-o alaturi de principalele natiuni europene”, a incheiat Traian Basescu.

Proclamatia de la Islaz este programul adoptat la 9 iunie 1848 de miscarea revolutionara din Tara Romaneasca dupa citirea sa de catre Ion Heliade Radulescu. La 11 iunie, sub presiunea maselor, domnitorul Gheorghe Bibescu este nevoit sa accepte termenii proclamatiei si sa recunoasca guvernul revolutionar provizoriu. Proclamatia de la Islaz a avut forma si valoarea unui act constitutional.

Documentul avea 22 de prevederi care vizau, intre altele, independenta administrativa, alegerea unui domn responsabil pentru o perioada de cinci ani si egalitatea drepturilor politice. Localitatea Islaz, candva in judetul Romanati, se afla astazi in raza administrativa a judetului Teleorman.

Reamintim, ca sub patronajul institutiei prezidentiale a fost infiintata Comisia pentru revizuirea Constitutiei, care are rolul de analiza deficientele actualei legi fundamentale si de a gasi solutii pentru o Constitutie moderna, care sa regleze relatiile intre puterile statului, sa deblocheze institutiile si sa reformeze organizarea teritoriala a tarii.