Publicatia maghiara Index.hu a realizat un material in care, printre alte personalitati din politica intenationala, precum Bill Clinton sau Jacques Chirac, l-a nominalizat pe fostul presedinte Ion Iliescu ca posibil inlocuitor al premierului Ferenc Gyurcsany. Potrivit Index.hu, dupa guvernarea dezastruoasa a actualului premier, Unagria trebuie sa preia modelul echipelor nationale de fotbal si hochei, care au realizat performanta avand la conducere straini.

Ion Iliescu a fost ales de publicatia maghiara pe motiv ca in orice momenent poate mobiliza minerii. „Oricand este in stare sa produca o noua mineriada. In Ungaria unde, industria miniera tocmai a fost pusa pe butuci, asta ar reprezenta un act de bravura”, se arata in articolul publicat de catre Index.hu.

Acestea nu sunt singurele motive pentru care fostul presedinte ar merita sa conduca Guvernul de la Budapesta. „Minerii din Valea Jiului impotriva celor din piata Kossuth ar reprezenta o confruntare destul de mare. Pentru ca a devenit presedinte dupa Ceausescu, Ion Iliescu stie cel mai bine cu este sa preiei o tara in deriva. Dupa 2005, Iliescu a cam pierdut, a pierdut pana si sefia PSD. Oricum nu a cedat si se vede ca isi doreste ca din nou sa aiba un rol important. Este blogger, si poate nu ar scoate tara din impas, dar ne-ar trimite niste flori frumoase, daca in sfarsit ar fi premier, nu ar scrie asta: dragi prieteni, hai sa-i dam bice!”, sustin jurnalistii Index.hu. In descrierea fostului presedinte al Romaniei, jurnalistii Index.hu, au mentionat la rubrica „chemare politica” faptul ca Iliescu este fost-comunist si actual socialdemocrat.

Ungaria cu un premier strain

Publicatia a realizat o selectie de personalitati din lumea intreaga care ar putea indeplini cu succes rolul de premier detinut acum de catre controversatul Ferenc Gyurcsany. Potrivit presei din Ungaria, acesta este pe cale sa isi piarda fotoliul de premier deoarece partidele de opozitie cer din ce in ce mai insistent organizarea de alegeri anticipate. In opinia jurnalistilor de la Index.hu, politicieni straini ar putea urma exemplul antrenorilor echipei nationale de hochei sau a nationalei de fotbal care au apelat la capitani sau antrenori straini.

Maghiarii condusi de trimisul lui Dumnezeu

Printre numele puse pe lista de posibili premieri ai Ungariei este si cel al pastorului Tokes Laszlo. „Cel care l-a rapus pe Ceausescu cu siguranta poate sa se ocupe de toate problemele Ungariei. Sa nu va fie frica, Dumnezeu este cu el mereu”, se mai arata in articolul publicat de Index.hu.

Potrivit jurnalistilor maghiari, Tokes este priceput si intr-ale politicii. „Anul trecut a castigat alegerile pentru Parlamentul European, astfel pastorul a intrat si in politica mare”, comenteaza jurnlistii Index.hu. Potrivit lor, Tokes are si cateva calitati in plus: cunoaste limba, si stie exat care sunt problemele tari, pastorul maghiare avand un birou in capitala Ungariei.

Pe lista de posibili premieri ai Unagrie, jurnalistii maghiari au nominalizat si alte nume grele ale politicii internationale precum: Tony Blair, Romano Prodi, Helmut Kohl, Gerhard Schröder sau Mihail Gorbaciov.