Prim-vicepreședintele PNL Rareş Bogdan spune că le-a transmis colegilor săi în ședința conducerii partidului că este „extrem de hotărât” să îşi depună candidatura pentru funcția de vicepremier la „rotativa” guvernamentală, iar dacă este cazul va prelua şi un portofoliu.

Nicolae Ciucă și Rareș Bogdan, ieșind de la o ședință de partidFoto: AGERPRES
  • „Am spus că sunt extrem de hotărât să îmi depun candidatura pentru poziţia de vicepremier, la rotativa guvernamentală, cu un singur amendament: în cazul în care domnul Ilie Bolojan sau domnul Emil Boc va dori această poziție de vicepremier din partea PNL, după 25 mai, voi face un pas în lateral”, a spus Rareş Bogdan.

El a susținut că, „dacă va fi cazul”, va prelua şi un portofoliu din guvern pe care colegii săi „îl consideră mai greu”.

Rareș Bogdan a mai spus că nu este de acord cu modificarea protocolului de guvernare: „Consider că PNL trebuie să aibă poziţia de vicepremier, de ministru al Finanţelor, inclusiv ANAF, pentru că nu e trecut în protocol, Ministerul Transporturilor, inclusiv CNAIR, pentru că nu e trecut în protocol, şi SGG”.

El a făcut aceste declarații în ședința de joi a Biroului Permanent Național al PNL. BPN a fost convocat după ce miercuri seară conducerea PNL s-a reunit la vila Lac, iar premierul Nicolae Ciucă și secretarul general al PNL Lucian Bode ar fi fost criticați aspru de liderii din teritoriu.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care relația dintre PNL și PSD este tensionată după haosul din Coliție, prin lipsa asumării unor decizii comune în ceea ce privește Codurile Penale, dar și legea pensiilor speciale. Liberalii i-ar fi reproșat lui Ciucă și Bode proasta gestionare a relației cu PSD, lipsa măsurilor liberale și lipsa de strategie și organizare a partidului.

  • „Suntem ospătarii PSD la guvernare, zero organizare. Stâlpii sunt mai cunoscuți decât miniștrii.
  • 70% dintre miniștrii noștri dacă îi pui lângă un stâlp, primarii și activiștii noștri, recunosc stâlpul, nu și miniștrii.
  • Nu se poate așa ceva, iar unii își doresc să fie președinți de organizații, dar nu știu problemele organizațiilor”, ar fi reproșat Blaga făcând aluzie la ministrul Sebastian Burduja, care dorește șefia PNL București.

Blaga a cerut ca la rotativă PNL să nominalizeze nume grele, din prima linie a partidului.

Ce implică sistemul de rotație stabilit de PNL-PSD la preluarea guvernării

Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentu România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Documentul prevede și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD - la schimbarea premierului, vor fi înlocuiți și următorii reprezentanți în guvern:

  • Vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de un vicepremier din partea PNL;
  • Ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
  • Ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
  • Coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.