Presedintele Traian Basescu a semnat vineri decretul privind acreditarea lui Constantin Mihail Grigorie in calitate de ambasador extraordinar si plenipotential in Federatia Rusa, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale. Grigorie a fost audiat la mijlocul lunii decembrie de catre comisiile de politica externa ale Parlamentului, care i-au dat aviz pozitiv. Semnarea de catre presedinte a decretului privind acreditarea este ultimul pas al procedurii de numire. Grigorie si-a propus ca prim obiectiv o intalnire intre presedintii celor doua tari pana in 2009.

Grigorie - care a ocupat postul de ambasador al Romaniei in Turcia pana la propunerea sa pentru postul diplomatic din Rusia - a recunoscut in fata parlamentarilor care l-au audiat in decembrie 2007 ca posibila sa preluare a postului de la Moscova survine intr-un moment de inghetare a relatiilor romano-ruse.

Tocmai de aceea primul sau obiectiv este organizarea unui intalniri intre presedintii celor doua tari "anul acesta sau cel tarziu pana in 2009", in conditiile in care nu a existat o intalnire la nivel inalt intre cele doua state in ultimii zece ani. Prezenta la Bucuresti a presedintelui Putin - aflat pe sfarsit de mandat, inainte de predarea acestuia la inceputul lunii mai - ar putea fi un moment prielnic unei astfel de intalniri, in marja Summit-ului NATO.

Ambasadorul roman e prieten cu adjunctul lui Lavrov

Grigorie considera ca este nevoie de relansarea relaţiilor bilaterale şi de o abordare "pragmatică, fără complexe şi fără prejudecăţi" a relaţiei Bucureşti-Moscova, în care trebuie stabilite punctele slabe şi cele cu potenţial, pentru ca acestea din urmă să fie dezvoltate.

Noul ambasador si-a aratat dorinta de "a avea o voce" la Moscova si a argumentat prin faptul ca primul adjunct al ministrului rus de externe, Serghei Lavrov i-a fost coleg de corp diplomatic la Sofia. Acesta va percepe numirea lui Grigorie ca pe un semn că România vrea să schimbe relaţia cu Rusia, a spus ambasadorul.

Donca a fost rechemat de la pot inainte de terminarea mandatului

Nominalizarea pentru postul de la Moscova a lui Constantin Mihai Grigorie a fost convenita initial intre ministrul de externe Adrian Cioroianu si presedintele Basescu, iar retragerea predecesorului sau, Ioan Donca, de la post a survenit inaintea terminarii mandatului de patru ani, acesta fiind numit la post in iulie 2005.

Cioroianu explica în septembrie, cand anunta ca i-a propus presedintelui Basescu un candidat pentru postul de ambasador la Moscova, că Donca va reveni la Bucureşti nu "pentru că nu a făcut treabă bună", ci pentru că este necesară "o schimbare de tonus într-o relaţie ce trebuie construită pe ideea pragmatismului".

Pe de alta parte, Donca a fost protagonistul unui scandal declansat in 2002 de Adrian Paunescu. Aflat in vizita la Beijing, unde Donca era ambasador, Paunescu l-a acuzat ca i-ar fi ocupat locul cuvenit la masa. La putin timp dupa acel scandal, Donca a fost rechemat de la post. Nu este singurul scandal de care este legat numele lui, el fiind si protagonistul unui scandal de deturnare de fonduri, pe durata mandatului sau la Budapesta. Acuzat ca si-a insusit fonduri ale ambasadei, Donca a fost gasit basma curata.

La audierea lui Grigorie in Parlament, Mircea Geoana a subliniat oportunitatea numirii acestuia si a reamintit ca ambasadorul anterior a fost lasat sa astepte luni bune de zile pana a fost primit la Kremlin sa isi prezinte scrisorile de acreditare. Nu era un afront personal, a explicat Geoană, ci un semnal politic, un semn evident al răcirii relaţiilor dintre cele două ţări.

Grigorie pleaca la Moscova in contextul in care la Kremlin va avea loc un schimb de stafeta, iar intentiile lui sunt sa lucreze pentru o deschidere economica intre cele doua tari, dar si la chestiunile sensibile precum tezaurul si temerile Bisericii Ortodoxe Ruse privind pericolul unei autocefalii în Republica Moldova. Asta in conditiile in care Romania a sprijinit reactivarea a trei eparhii în Republia Moldova anul trecut.

Patru mandate de ambasador

Noul ambasador la Moscova este la cel de-al patrulea mandat al sau, o premiera in diplomatia romaneasca, el ocupand functia de sef al misiunii diplomatice romane din Italia si Malta (in aceeasi perioada), Bulgaria si Turcia.

Constantin Grigorie are 57 de ani. A absolvit Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din Bucureşti în 1973 şi Institutul de Relaţii Internaţionale de la Leeds, Marea Britanie, în 1992. A făcut un stagiu de pregatire la Secretariatul UNESCO de la Paris în 1972.

Şi-a început cariera profesională în 1973 la Departamentele de relaţii internaţionale ale UASCR şi BTT şi la Departamentul de Prognoza si Marketing din Ministerul Culturii, unde a activat până în 1990, când a intrat în MAE. Între 1993 şi 1995 a fost consilier si director de cabinet al ministrului afacerilor externe, Teodor Melescanu.