Deputatul USR Stelian Ion scrie pe Facebook faptul ca o modificare adoptata de majoritatea PSD-ALDE-UDMR la legile justitiei in comisia speciala parlamentara inca o decizie a Curtii Constitutionale din 2005, prin abrogarea prevederii care ii permitea presedintelui Romaniei sa refuza, o singura data si motivat, numirea judecatorilor si procurorilor simpli.

Modificarea a fost facuta in sedinta de joi si se refera la abrogarea unor alineate de la art. 31 si 33 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Ca urmare, presedintele Romaniei nu va mai putea refuza o data si motivat numirea in magistratura a judecatorilor si procurorilor simpli care au absolvit examenul de capacitate sau a unor fost judecatori si procurori care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile.

"Comisia "Iordache" tocmai a încălcat astăzi Decizia CCR 375/2005, abrogand textul legal care permitea Președintelui României să refuze, o singura dată, motivat, numirea judecătorilor și procurorilor. Un "fleac" ... față de ce va urma" a scris acesta pe Facebook, atasand textul in vigoare din lege si din decizia CCR.

In decizia respectiva se precizeaza astfel:

"Daca Presedintele Romaniei nu ar avea nici un drept de examinare si de apreciere judecatorilor si procurorilor sau in anumite functii de conducere ori daca nu ar putea refuza numirea nici motivat si nici macar o singura data, atributiile Presedintelui Romaniei prevazute la art. 94 lit c) coroborat cu art. 125 alin (I) din Constitutie, ar fi golite de continut si importanta."

Vezi aici detalii despre cele doua abrogari, facute la propunerea UNJR

Problema a fost ridicata si in sedinta comisiei speciale, dupa pauza luata pentru motiunea de cenzura, de catre senatorul USR George Dirca, acesta propunand sa se revina asupra resepctivului articol pentru a corecta acesta lucru si a nu vota ceva neconstitutional. Iordache a supus la vot insa propunerea a fost respinsa.