ACTUALIZAT Ziua a doua de dezbateri pe legile justitie, fara finalitate pe Legea 303 privind statutul magistratilor. S-a votat o propunere UNJR - presedintele Romaniei nu mai poate refuza numirea judecatorilor si procurorilor simpli

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Joi, 23 noiembrie 2017, 9:49 Actualitate | Politic


Comisia pe legile justitiei, 23 noiembrie
Foto: Hotnews
Comisia speciala parlamentara privind elaborarea modificarilor la legile justitiei a incheiat joi inca o zi de dezbateri pentru definitivarea modificarilor pe prima luata in discutie, Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Parlamentarii PNL au participat la dezbateri, dupa ce miercuri au boicotat sedinta in semn de protest. Principale prevedere adoptata a fost abrogarea unor alineate care permiteau presedintelui Romaniei sa refuze, odata si motivat, numirea procurorilor si judecatorilor simpli care au trecut examenul de capacitate. Vineri se vor relua discutiile la ora 09.30, si sunt asteptate modificarile cele mai importante la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor (art. 53 si 54) - procedura de numiri si cea de revocarea a procurorilor sefi si raspunderea magistratilor.
 • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT principalele momente si declaratii
 • Vezi in articol o transmisiune VIDEO cu lucrarile comisiei
Click aici pentru transmisiunea live video daca nu se afiseaza pe mobilDesfasurarea lucrarilor comisiei

19.00 Se suspenda sedinta la art. 51. Se vor relua discutiile vineri de la ora 09.30.

18.05 Dezbaterile se desfasoara cu viteza mai mare decat pana acum. Este posibil ca pana la finalul sedintei sa se ajunga la primul articol de interes, 53 - numirea presedintelui, vicepresedintelui si presedintilor de sectii la ICCJ, si apoi 54 - numirea procurorului general, procurorului-sef DNA si procurorului-sef DIICOT.

17.43:
Discutiile au ajuns la art. 44 din lege, dintr-un total de 106. La ora 19 se va incheia sedinta.

17.20
S-au reluat discutiile dupa o pauza de 10 minute. La pauza s-a retras reprezentantul UNJR, in sala au ramas la dezabteri reprezentanti CSM si secretarul de stat in MJ Mariana Mot.

16.33: S-a votat modificarea alin 6 al art. 39, conform propunerii formulate de UNJR:

(6) Regulamentul privind evaluarea activitatii profesionale a judecatorilor si procurorilor se aproba prin hotarare a sectiilor corespunzatoare a CSM.

15.40: S-au abrogat alin. 11 si 12 ale art. 33, care prevad ca presedintele poate refuza numirea in magistratura a unor fosti magistrati, similar astfel cu modificare de la art. 31 (vezi mai jos).

Este vorba de "foştii judecători şi procurori care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 87 alin. (1), avocaţii, notarii, asistenţii judiciari, consilierii juridici, personalul de probaţiune cu studii superioare juridice, ofiţerii de poliţie judiciară cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au îndeplinit funcţii de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului, Curţii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române şi Institutul Român pentru Drepturile Omului, cadrele didactice din învăţământul juridic superior acreditat, precum şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani."

Citeste aici legea 303/2004 in forma actuala


15.05  Se rediscuta cateva amendamente la art. 26-29 legate de examenul de capacitate, la solicitarea celor de la UNJR si Robert Cazanciuc.  

15.00: Senatorul USR George Dirca afirma ca s-a dat o decizie CCR care se refera la faptul ca presedintele trebuie sa aiba posibilitatea de a se pronunta asupra numirii magistratilor
. Iordache a supus la vot daca sa se revina cu discutia asupra acelui articol, s-a respins.

Dirsca se refera la decizia CCR 375 din 2005.  

14.55
Iordache se cearta cu Stelian Ion, afirmand ca nu au ce cauta cei de la Forumul Judecatorilor la sedinte pentru ca nu au formulat propuneri concrete. Deputatul USR il acuza pe Iordache ca nu a convocat niciodata biroul comisiei si a facut singur invitatii la sedintele comisie, acesta il contrazice. 

14.50
Iordache propune ca sedinta sa dureze pana la ora 19.00 si apoi sa decida daca vor lucra si maine (vineri).

14.45:
A reinceput sedinta comisiei. Stelian Ion (USR) a solicitat ca de data viitoare sa fie prezenti la dezbateri si cei de la Forumul Judecatorilor. Iordache a raspuns ca ar fi trebuit sa solicite pana acum, intrucat acum "ne aflam pe finalul dezbaterilor".

De precizat ca sala la dezbateri sunt doua reprezentante UNJR si o reprezentanta CSM. Nu se afla nimeni de la Asociatia Magistratilor, Asociatia Procurorilor, Parchetul General, Inalta Curte sau Uniunea Barourilor.  

10.55:
Se ia pauza pana la ora 14.00, pentru ca parlamentarii sa participe la dezbaterea motiunii de cenzura a PNL.

10.50: S-a adoptat ABROGAREA art. 31 alin (3), astfel ca Presedintele nu mai poate refuza numirea procurorilor si judecatorilor simpli, dupa ce acestia au absolvit examenul de capacitate.

Propunerea a fost a UNJR si a fost votata de PSD-ALDE-UDMR, desi initial PSD a propus ca presedintele poate rrefuza o data, dar sa o faca motivat.

Reprezentantul UNJR: "Numirea se face deja de catre CSM printr-o procedura laborioasa, nu este nicio justitficare ca un om eminamente politic sa refuze.

UNJR propune astfel abrogarea alineatului (3) al articolului 31, astfel ca presedintele sa nu poata refuza numirea procurorior si judecatorilor simpli, care au promovat examenul de capacitate. 

Steluta Cataniciu (ALDE): "Aici sunt judecatori stagiari care sustin un examen de capacitate. E dreptul lor. Pe baza a ce sa isi motiveze un refuz?"

Iulia Scantei (PNL): "Va reamintesc ca presedintele este presedintele CSAT." 

Stelian Ion (USR) aminteste de principiul controlului reciproc intre puterile statulu.

Alina Gorghiu: "Ce nu a functionat in procedura actuala ca sa necesite aceasta modificare? Eu nu stiu niciun caz. Va intreb, tot din orgoliu facem asta? Daca a functionat pana acum bine, simtit nevoia sa schimbam doar de dragul presei?"

Gorghiu face referire la faptul ca poate sa apara un dosar, iar presedintele sa nu aiba nicio parghie sa refuze numirea.

10.20 S-a decis ca sedinta sa ia pauza intre 11.00 - 14.00, pentru ca parlamentarii sa participe la dezbaterea si votul pe motiunea de cenzura a PNL si USR.

09.44
: Documentul de lucru are 494 de pagini in aceasta dimineata, desi miercuri avea circa 440. Se vor relua discutiile de la articol 28 din cel putin 106.

09.30 Ioan Cupsa, deputat PNL: "PNL va prelua toate propunerile de la asociatiile profesionale pentru a fi supuse dezbaterii ca amendamente. este firesc sa ascultam vocea profesionistilor". Iordache ii raspunde ca nu poate supune la vot sa se revina la ceva ce s-a discutat deja.

Si deputatul USR Stelian Ion ia cuvantul pentru a sublinia ca
"marea majoritate a amendamentelor CSM au fost respinse" si ca cere ca toate propunerile sa fie inserate in tabelul de lucru.

Vezi aici tabelul de lucru din 23 noiembrie pe Legea 303


Citeste amendamentele depuse de deputatul PSD Catalin Radulescu

Citeste amendamentele depuse de USR

Citeste amendamentele depuse de deputatul ALDE Steluta Cataniciu

Vezi aici ce s-a discutat si decis miercuri


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6674 vizualizari

 • +14 (22 voturi)    
  PNL , USR , Base (Joi, 23 noiembrie 2017, 9:56)

  scaraotchi [utilizator]

  faceti "presing' om la om, nu-i lasati sa apropie pixul de hartie. Daca e necesar puneti-i piedica lui Ciordache cand se duce la buda
  • +6 (6 voturi)    
   UNJCR- Uniunea Judecatorilor Corupti (Joi, 23 noiembrie 2017, 18:04)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui scaraotchi

   UNJCR este Uniunea Nationala a Judecatorilor Corupti din Romania, aflati in solda mafiei psd si alde.
   De ce nu se tine cont de opinia Forumului Judecatorilor, ? Forumul Judecatorilor ii reprezinta cu adevarat pe judecatori, nu UNJCR si AMCR (Asociatia Magistratilor Corupti din Romania).
   • +3 (3 voturi)    
    cati magistrati reprezinta UNJR , 10%? (Joi, 23 noiembrie 2017, 18:41)

    Kivek [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    AMR si UNJR sunt asociatiile conduse de slugi PSD ca gabriela Baltag si Dana Garbovan (si infiintate de PSD-isti ca Rodica Stanoiu)

    iar Victor Alistar (client vechi al Antena 3 si slujitor dedicat al PSD) a fost votat de majoritatea PSD-ALDE in CSM din partea - CULMEA - 'societatii civile'.

    cum sa fie el reprezentant al societatii civile daca e votat de PSD ???
 • +24 (30 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 23 noiembrie 2017, 10:01)

  [anonim]

  • +14 (18 voturi)    
   corectie... (Joi, 23 noiembrie 2017, 10:57)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui

   o sa fie mai rau ca in anii 90...
   atunci cel putin teoretic aveam un cod penal si unu fiscal functional...
   acum avem o harababura ....

   daca se voteaza porcaria asta s-a terminat... presupunand ca dispare psd tot va dura 4-5 ani MINIM ca sa se revina la ce era inainte (pana se schimba legile - sa nu uitam ca hotii nu o sase lase infranti usor) pana se dau jos oamenii pusi de psd.... greu nene...

   este obligatoriu sa nu intre in vigoare aberatiile astea! daca intra romania pierde minim 5 ani (ca sa nu zic 10) si va ajunge SIGUR ultima din UE (si probabil chiar mai rau)
   • +8 (8 voturi)    
    suntem deja ultimii in ue (Joi, 23 noiembrie 2017, 12:53)

    ouyang [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    .
  • -8 (14 voturi)    
   depinde... (Joi, 23 noiembrie 2017, 11:13)

   Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui

   ninge la munte? daca ninge, mergem la ski
   nu ninge? atunci sunt deschise mall-urile? daca sunt atunci mergem la shopping.

   success!
  • +8 (12 voturi)    
   Propunerea UNJR nu este neconstitutionala (Joi, 23 noiembrie 2017, 11:49)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui

   si - aparent - vine in sprijinul depolitizarii justitiei !

   Insa modificarile prevazute de PSD la cele trei legi ale justitiei sunt total inoportune fata de situatia actuala a tarii : pe cale de a fi acaparata de un partid condus la varf de infractori dovediti si iresponsabili in legatura cu viitorul tarii !

   PS. Modificarea legilor justitiei in contextul dat mai inseamna si renuntarea la orice ambitie europeana a Romaniei, inseamna plasarea sa in ultimul rand intre cele 28 !
  • +8 (10 voturi)    
   trebuie sa iesim toata tara (Joi, 23 noiembrie 2017, 13:16)

   peperoni [utilizator] i-a raspuns lui

   in sprijinul justitiei, iar Iohannis sa nu promulge legile penalilor sub nici o forma, chiar cu riscul suspendarii, sa vdm daca au curaj.
   Daca vor circ, circ sa fie!
 • +12 (16 voturi)    
  vai de capu nostru... (Joi, 23 noiembrie 2017, 10:55)

  liviu_ [utilizator]

  se duce tara asta de tot...
  multumim psd si votantilor lor care ori sunt prea prosti sa inteleaga niste lucruri , ori se prostitueaza pt 50 lei la salariu/pensie/ajutor social si/sau 1 kil de malai si 1 l de ulei...
  • +2 (2 voturi)    
   Ai uitat ceva! (Joi, 23 noiembrie 2017, 18:07)

   traian_mari [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Nu votantii sunt cei care au gresit , ci cei care nu au votat! eu sunt cu constiinta impacata ca am votat!
 • +10 (14 voturi)    
  a (Joi, 23 noiembrie 2017, 11:06)

  adrian67 [utilizator]

  Eu o sa ies cu toata familia.
 • +7 (13 voturi)    
  astia le ciopartesc de tot (Joi, 23 noiembrie 2017, 11:06)

  peperoni [utilizator]

  in favoarea penalilor.
  Trebuie sa fim toti uniti impotriva coruptilor pana la
  capat ! Strada, DNA, Iohannis, CSM!
 • +9 (11 voturi)    
  Putini din opozitie, dar calitatea conteaza (Joi, 23 noiembrie 2017, 11:30)

  lp [utilizator]

  Stiu ca e greu de luptat cu niste oameni lipsiti de inteligenta (reprezentantii psd & alde), dar tocmai pentru ca le sunteti superiori, astept minuni de la opozitie. Asta si pentru ca in capul nostru, al strazii, o sa cada greul cu aceasta noua OUG13, si de la noi se asteapta minuni.
 • +11 (17 voturi)    
  UNJR - bratul inarmat al PSD ! (Joi, 23 noiembrie 2017, 11:34)

  Susufler0 [utilizator]

  Iar daca Presedintele tarii nu o sa mai poata refuza numirea unui magistrat "simplu", de ce ar mai putea refuza numirea unui magistrat "complex" (sef) ?

  Asta va fi sarcina celui mai banal parlamentar pesedist : sa propuna in sedinta de plen un amendament prin care Presedintele nu mai are dreptul sa numeasca si sa revoce procurorii si judecatorii sefi !

  PS. Pe pariu ca in maximum 6 luni de la votarea legilor justitiei pe blondina din fruntea UNJR o vedem avansata de la Cluj la Bucuresti ?
 • +6 (10 voturi)    
  chiar nu exista nicio solutie ? (Joi, 23 noiembrie 2017, 13:24)

  lp [utilizator]

  demisia in bloc a opozitiei ? ar provoca alegeri anticipate ? hei, Iohannis, daca ai dizolva parlamentul ? AZI
 • +8 (8 voturi)    
  Garbovan + Cataniciu,doua stahanoviste perimate (Joi, 23 noiembrie 2017, 14:38)

  Plagarus [utilizator]

  Chiar si Stanoiu poate mustaci multumita.
 • +3 (3 voturi)    
  Solutia :In strada! (Joi, 23 noiembrie 2017, 18:20)

  EU_e_cu_noi [utilizator]

  Presiunea maxima din strada intr-un interval scurt -> demisia celor 2 presedinti de camere + Iordache - calaul natiunii romane!
  Ceea ce se intampla in Parlament nu are nimic de a face cu democratia. Astia nu sunt oameni asa ca trebuie tratati ca atare


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by