ACTUALIZAT Prima zi de dezbateri pe Legile justitiei in comisia speciala parlamentara condusa de Florin Iordache. PNL a boicotat sedinta, in semn de protest/ Modificari substantiale in privinta CSAT si a verificarii legaturilor magistratilor cu serviciile de informatii

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Miercuri, 22 noiembrie 2017, 11:28 Actualitate | Politic


Comisia speciala privind legile justitiei
Foto: Hotnews
Comisia speciala parlamentara privind elaborarea legilor justitiei a lucrat miercuri, timp de peste 7 ore, pe modificarile la Lege 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, nereusind insa sa finalizeze acest proiect. Sedinta s-a incheiat la ora 19.00 la momentul in care s-a ajuns cu amendamentele la pagina 126 din 449 de pagini din documentul de lucru - pana la articolul 28 din lege. Cele mai "dure" articole, cele privind numirea si revocarea procurorilor sefi si recuperarea prejudiciului din erorile judiciare se amana astfel pana joi.
 • HotNews.ro a transmis principalele momente din dezbatere
 • Vezi transmisiunea LIVE VIDEO in articol
Click aici pentru live videoRelatarea principalelor momente si declaratii din dezbateri:

Vezi aici tabelul de lucru discutat in comisie, cu precizarea ca pe masura ce se discuta sunt formulate noi variante ale unui alineat sau articol

16.49: A ajuns la comisie si deputatul PSD Catalin Radulescu, condamnat penal definitiv la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita, a ajuns la comisie. Este de asteptat sa isi sustin amendamentele pe care le-a depus la legile justitiei, dupa ce, potrivit spuselor sale, a si condus un grup de lucru pe aceasta tema.

Ce propune Radulescu la Legea 303:

La art. 96 alineatul (6) se modifică și se completează, având următorul cuprins:
"(6) Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acțiune fie împotriva judecătorului sau procurorului care și-au exercitat funcția cu rea-credință sau gravă neglijență fie împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice."

Citeste aici amendamentele propus de Radulescu la proiectul de modificare a Legii 303

18.55 Se suspenda sedinta si se va relua maine dimineata la ora 09.00. Cele mai "dure" articole, cele privind numirea si revocarea procurorilor sefi si recuperarea prejudiciului se amana astfel pana maine. 

18.15:
S-a adoptat o modificare la Art. 20 alin (1) "Absolventii INM sunt obligati sa indeplineasca timp de 10 ani functia de judecator sau de procuror" (in prezent sunt 6 ani - n.r.) Modificarea a fost propusa de ALDE.

16.30
Adrian Tutuianu (PSD) cere ca fiecare parlamentar sa aiba o singura interventie, acuzandu-l pe deputatul Stelian Ion de la USR ca face declaratii politice.

16.06
FOTO S-au dezbatut 50 din 430 de pagini din documentul actualizat pe care se lucreaza:15.11 S-au reluat lucrarile comisiei, se discuta modificari la art. 15 din peste o suta.

14.02
Se ia pauza o ora.

13.58: S-a votat si modificare la Art. 9 alin (3), propunere Steluta Cataniciu:

"Judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare in orice mod la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativa si executiva."

13.53: S-a modificat si art. 7, care face referire la serviciile de informatii, la propunerea UNJR:

"(1) Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii.

(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) completează anual o declaraţie olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost și nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreo unui serviciu de informaţii. Declarațiile se depun și se arhivează la compartimentul de resurse umane.

(3) Serviciilor de informatii le este interzis sa racoleze persoanele prevazute de aliniatul 1 ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori. Incalcarea acestei interdictii este infracţiune impotriva independentei justitiei si se pedepseste cu închisoare de la 5 la 10 ani. In cazul in care infractiunea este comisa de un ofiter cu functii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majoreaza cu jumatate. Tentativa se pedepseste. 

(4) Verificarea veridicitatii datelor din declaratiile prevazute la alin. 2 se face de catre CSAT si Comisiile speciale parlamentare pentru controlul activitatii serviciilor de informatii anual, din oficiu, sau ori de cate ori este sesizata de Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, judecatorul sau procurorul vizat.
Rezultatul verificarii efective are valoare de informare conforma. Raspunsul eronat se pedepseste conform legii. Incalcarea dispozitiilor alin (1) conduce la eliberarea din functia detinuta.

(5) Serviciile de informatii sunt obligate sa puna la dispozitia comisiilor parlamentare de control toate datele, informatiile sau documentele necesare in acest sens."

(6) Prin derogare de la orice alte legi ori prevederi, informatiile, deciziile, hotararile, protocoalele, ordinele si orice alte acte emise ori co-semnate de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii sau de un serviciu de informatii care priveste sau are legatura cu justitia este informatie de interes public."

13.37: S-a votat o propunere venita de la AMR (Asociatia Magistratilor din Romania), preluata de PSD. Se adauga la Art. 6, alin 2, alin 2^2: "Apartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica, are ca efect eliberarea din functia detinuta."

13.00 S-a intors Florin Iordache, dupa ce a stat in biroul lui Liviu Dragnea.

12.40 Modificarea votata la art. 4:

(2) Procurorii şi judecătorii trebuie să se asigure, în toate stadiile unui proces, că drepturile şi libertăţile individuale sunt garantate şi că ordinea publica este protejată.
(3) Judecătorii şi procurorii trebuie atat să fie, cat şi să apară, ca fiind independenţi unii de ceilalţi.
(4) Judecătorii nu pot refuza să judece pe motiv că legea nu prevede, este neclară sau incompletă.

12.36 S-a adoptat modificarea la art. 3 alin 1, amendament PSD-ALDE, motivand ca este "pentru punerea in acrod cu Constitutia - alin 1 al art 132, pentru "protejarea procurorului impotriva oricarei imixtiuni in dispunerea solutiilor si pentru corelare cu art. 64 din Legea 304. Practic, in acest text, la propunerea PSD si ALDE, s-a inserat textul art. 132 alin 1 din Constitutie:

"Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei."

*Sedinta este acum condusa de deputatul UDMR Marton Arpad, Iordache parasind sala.

12.19: Amendament votat la art. 2 alin 4:

"Nu constituie încălcare a independenței judecătorilor îndeplinirea unui act sau exercitarea unei atribuții prevăzute de lege."

12.08 S-a votat modificarea la art. 2 alin 3, amendamentul UNJR sustinut de PSD, UDMR si ALDE:

"Judecătorii trebuie să beneficieze de libertate neîngrădită de a soluţiona în mod imparţial cauzele, în conformitate cu legea, cu respectarea egalitatii de arme si a drepturilor procesuale ale partilor.
Judecătorii trebuie să ia decizii în mod independent şi imparţial şi să poată acţiona fără nici un fel de restricţii, influenţe, presiuni, ameninţări sau intervenţii, directe sau indirecte, din partea oricărei autorităţi, fie chiar autorităţi judiciare.
Scopul independenţei judecatorilor consta inclusid in a garanta fiecărei persoane dreptul fundamental de a fi examinat cazul său în mod echitabil, impartial si având la bază doar aplicarea legii."

12.00 Stelian Ion ridica problema participarii lui Victor Alistar din partea societatii civile si nu cu mandat din partea CSM, afirmand ca acest lucru inseamna ca pe viitor ar trebui sa poata participa si alti reprezentanti ai societatii civile. Iordache precizeaza ca au fost invitati toti membri CSM.

11.40 S-a votat amendamentul privind separarea carierelor judecatorilor si procurorilor (vezi mai jos): "Cariera judecatorului este separata de carierea procurorului, judecatorii neputand interfera in cariera procurorilor si nici procurorii in cea a judecatorilor"

11.39 S-a votat sa se lucreze pana seara, cu pauza intre 14.00 si 15.00.

11.38 Parlamentarii PNL au parasit sedinta in semn de protest. Gorghiu: "Nu vrem sa participam la un simulacru de dezbateri!" Astfel, singurii reprezentanti ai opozitiei ramasi in sala sunt cei trei parlamentari USR.

11.35 Alina Gorghiu a cerut ca programul de lucru sa fie pana la ora 13.00. S-a supus la vot insa propunerea a fost respinsa, fiind votata doar de cei din opozitie. Reprezentantul Parchetului General a parasit sedinta. S-a votat apoi si propunerea ca pana la ora 14.00 sa se termine lucrarile, de asemenea respinsa.

11.20 Reprezentantul PMP in comisie pleaca din comisie, in semn de protest.

11.10 Dezbaterile pe fond pe modificari la Legea 303/2004:

Deputatul Steluta Cataniciu isi asuma un amendament la art. 1 alin 2: "Cariera judecatorului este separat de carierea procurorului, judecatorii neputand interfera in cariera procurorilor si nici procurorii in cea a judecatorilor"

Steluta Cataniciu o cearta pe reprezentanta CSM, care a semnalat ca in tabelul centralizator nu se regasesc propunerile lor concrete: "Pai dvs ati dat un aviz negativ, normal ar fi fost sa nu fie negativ decat daca are conotatii politice."

Stelian Ion ii ia apararea, considerand "inadmisibil" si "regretabil" sa se intampla acest lucru.

10.30 Incep dezbaterile, opozitia insista sa se amane.

Deputatul USR  Stelian Ion a solicitat sa nu se dezbata de urgenta, ci sa aiba toata lumea ragaz de o saptamana pentru a citi toate amendamentele. Deputatul PNL Ioan Cupsa a cerut sa fie desesizata comisia, existand probleme cu regulamentul acesteia.

Senatoara Alina Gorghiu a insistat la randul sau sa se amane cu o saptamana dezbaterea pentru ca toata lumea sa aiba timp sa citeasca amendamentele

Stelian ion s-a referit apoi la regulamentul parlamentului si al comisiei, solicitand ca aceasta comisie sa se ocupe intai de codurile civile, apoi penale.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea explica faptul ca exista precedentul comisiei speciale pentru legile electorale - se discuta forma legilor in comisie, aceeasi comisie da raport si sunt votate pe rand in cele doua camere, fara a merge la comisiile ordinare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17667 vizualizari

 • +20 (24 voturi)    
  Eu nu stiu... (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 11:37)

  Anna O. [utilizator]

  daca voi fi in stare sa urmaresc acest live text, cu atat mai putin video. Trebuie sa am grija de sanatatea mea mintala...
  • +18 (22 voturi)    
   Victor Alistar si UNJR...slugile PSD (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 13:13)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui Anna O.

   slugile PSD Victor Alistar & UNJR (asociatie infiintata de PSD prin Rodica Stanoiu) propun iar PSD accepta amendamentele lor dupa care vor spune ca a fost si 'societatea civila' la aceste asa zise dezbateri
 • +22 (28 voturi)    
  a (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 11:41)

  adrian67 [utilizator]

  Opozitia ar trebui sa se retraga din comisie si sa-i lase sa faca ce vor cu legile. Apoi, daca vor insista cu prostiile, sa demisioneze toata opozitia din parlament si sa indemne la proteste de strada si greva generala.
  • +19 (25 voturi)    
   greva generala si nesupunere fiscala chiar (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 12:17)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui adrian67

   ar trebui facute

   doar proteste nu-i mai sperie...
   • +11 (11 voturi)    
    corect (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 14:23)

    Gruia.Novac [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    cu povesti nu tine
  • +11 (15 voturi)    
   Cine sa demisioneze ? Parlamentarii UDMR ? (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 12:53)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui adrian67

   Cei ai PMP ? Liberalii ?

   Din pacate, cu foarte rare exceptii nu exista o constiinta de sine a parlamentarului roman !

   Tu ai perfecta dreptate : o demisie in bloc a parlamentarilor din opozitie cuplata cu o greva generala i-ar matura pe pesedisti si pe aldisti de la putere. Criza politica ce s-ar crea cu aceasta ocazie ar putea fi un semnal ca niciun politician roman nu va mai pune interesul sau personal inaintea interesului general.

   PS. Din pacate, suntem fantastic de departe de un astfel de moment, asa ca trebuie sa ne descurcam cu ce avem !
   • +5 (5 voturi)    
    demisie in bloc (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 14:13)

    andreexe [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    Demisia in bloc a opozitiei nu ar rezolva nimic. Cum ar fi maturati PSD + ALDE de la putere daca demisioneaza PNL, PMP si USR? Au deja majoritate, crezi ca le e jena sa voteze doar ei?
 • +10 (20 voturi)    
  bai frate (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 11:47)

  gogu_milogu [utilizator]

  astia de la PNL sunt cretini?!!!!
  Cum dreaq sa pleci de la dezbateri asa de importante; macar stateau sa filmeze cum se desfasoara lucrurile, cine propune ce propune, votau impotriva, dar a pleca de la dezbateri este echivalent cu a fi de acord in mod tacit..... ceea ce ma duce cu gandul ca poate e o intelegere intre ei, iar USL nu a murit.....
  • +2 (6 voturi)    
   "opozitie" (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 14:11)

   andreexe [utilizator] i-a raspuns lui gogu_milogu

   Asa face PNL opozitie si in consiliile locale, de ce nu ar face la fel si in Parlament?
  • +3 (3 voturi)    
   Iordache 2 (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 17:59)

   revolution2017 [utilizator] i-a raspuns lui gogu_milogu

   Exista vicii de procedura inclusiv la infiintarea si modul in care isi desfasoara activitatea aceasta comisie. Opozitia putea sa se foloseasca de aceste argumente .Iar ceea ce se creioneaza dupa acest simulacru de dezbatere va fi probabil o intrare cu bocancii peste principiile democratiei in Romania. Penibil si jignitor la adresa romanilor !
 • +18 (22 voturi)    
  ALTA INTREBARE... (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 11:50)

  purplehaze [utilizator]

  Strada te asteapta !!
  Rusine sa va fie !
 • +6 (18 voturi)    
  simulare (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 11:57)

  bobyff [utilizator]

  cata simulare pe PNL. In realitate toate afacerile se fac doar intre PSD si PNL. USL traieste!
  • +8 (10 voturi)    
   aha (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 13:33)

   gogu_milogu [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

   tu vorbesti care pana acum cu usl in sus si usl in jos?....sictir
 • +16 (20 voturi)    
  Oprtiti tâlharia sa invadeze România (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 12:17)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Justitia trebuie aparata de hotimea PSD+ALDE cât nu e prea târziu. România va deveni stat mafiot dar si dictatorial iar distrugerea va fi IREMEDIABILA.
 • +14 (16 voturi)    
  . (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 13:05)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  Înainte să mai ziceți că sau de ce USR-ul nu face nimic, gândiți-vă la nervii pe care vi-i faceți voi din fața ecranului privindu-i sau citind despre escrocii de la guvernare și înmulțiți-i cu zece. Ei sunt chiar la fața locului, fără posibilitatea de a opri toate porcăriile ăstora, mai ales în condițiile în care sunt chiar singuri (după cum arată clipul ăsta) și jigniți și amenințați în toate felurile. Serios, ai nevoie de bun simț și de răbdare titanică, eu unul săream peste masă și le dădeam ălora una în cap.
 • +12 (14 voturi)    
  PSD&ALDE&UDMR=cupola penalilor infratiti (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 13:30)

  Plagarus [utilizator]

  Nu ca in PNL nu ar fi dntr-astia,dar acum nu sunt la borcanele cu miere !
 • +13 (13 voturi)    
  Incearca sa revina la intainte de '89 (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 14:25)

  Zimbru [utilizator]

  PSD, ALDE si UDMR au intrecut masura, nu se mai poate. Trebuie sa iesim masiv in strada, sa terminam cu comunistii astia o data si pentru totdeauna!
 • +9 (9 voturi)    
  mda... (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 14:57)

  liviu_ [utilizator]

  "Judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare in orice mod la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativa si executiva." - cu alte cuvinte... daca nu-ti convine psd taci din gura...

  a inviat ceusescu nene...
  • +2 (2 voturi)    
   Da.. (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 18:41)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   iar ei pot sa spuna orice vor, sa denigreze DNA-ul cat vor , recte Tariceanu .
 • +10 (12 voturi)    
  wow (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 14:59)

  liviu_ [utilizator]

  "Serviciile de informatii sunt obligate sa puna la dispozitia comisiilor parlamentare de control toate datele, informatiile sau documentele necesare in acest sens." deci SRI e subordonat clar politic. si nu mai exista servicii "Secrete" tot stie parlamentul....

  tot se subordoneaza parlamentului...
  vai de capu nostru... deci o sa-l regretam pe ceausescu.... ala era mai democrat decat astia!
 • +5 (5 voturi)    
  sfarsitul sau inceputul Romaniei? (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 17:55)

  yellowdog [utilizator]

  Asta trebuie sa depinda de noi nu de sleahta borfasilor ce vor termine Romania.
  • +2 (2 voturi)    
   traim sfirsitul (Joi, 23 noiembrie 2017, 0:28)

   Coco Whistle [utilizator] i-a raspuns lui yellowdog

   asteptind apocalipsa..
 • +3 (3 voturi)    
  No comment (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 19:05)

  GabrielT [utilizator]

  Cel mai important lucru pentru Romania? Ma indoiesc, Doamne ajuta sa scapam de capusele astea !!!!
 • +3 (3 voturi)    
  In ce hal am ajuns: hotii fac legea (Miercuri, 22 noiembrie 2017, 22:32)

  badia [utilizator]

  In acest text am citit o fraza care arata clar situatia in care a ajuns tara azi:

  "16.49:A ajuns la comisie si deputatul PSD Catalin Radulescu, condamnat penal definitiv la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita (...) Este de asteptat sa isi sustin amendamentele pe care le-a depus la legile justitiei, dupa ce, potrivit spuselor sale, a si condus un grup de lucru pe aceasta tema".
 • +2 (2 voturi)    
  ar trebui sa specifice (Joi, 23 noiembrie 2017, 0:28)

  Coco Whistle [utilizator]

  cite nunti si botezuri trebuiesc facute ptr a recupera comisionul fara a bate la ochi (vezi cazul infractoarei) si fara fi supuse impozitarii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by