Comisia de buget din Senat, condusa de senatorul Eugen Teodorivici (PSD) a votat marti, in sedinta, eliminarea supraaccizei la carburant din textul Ordonantei de Guvern. Propunerea a fost facuta de senatorul PNL Carmen Harau si a intrunit majoritatea voturilor, desi nu toti cei de la PSD au votat in favoare. In plus, comisia a votat un raport de respingere pentru ordonanta care vizeaza contractele part-time, pentru care sunt stabilite contributii la nivelul salariului minim.

Eugen TeodoroviciFoto: Agerpres
  • Tot marti, comisia de buget a votat modificarea ordonantei privind TVA Split, la propunerea senatorilor PSD, asa incat plata defalcata a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat si firmele aflate in relatii contractuale cu statul, potrivit amendamentelor PSD publicate de profit.ro. Pentru celelalte firme sistemul va fi optional in 2018 si obligatoriu doar din 2019, daca se va dovedi functional, au decis astazi senatorii din comisia de buget-finante, prin aprobarea unor amendamente depuse in acest sens.

Potrivit unor surse parlamentare din PSD, aceste modificari votate de majoritatea din comisie, inclusiv de cei din PSD, marti in sedinta comisiei nu au fost discutate in prealabil la nivel de grup parlamentar sau cu conducerea partidului. Nu este clar momentan cum va vota plenul Senatului si ulterior ce se va intampla cu aceste modificari in Camera Deputatilor, care este decizionala pe toate cele trei proiecte.

Pe de alta parte, trebuie precizat faptul ca de la sedinta comisiei au lipsit reprezentantii ALDE si UDMR, iar de la PSD au fost prezenti patru senatori. Vezi aici componenta comisiei

Ordonanta de Urgenta care modifica in mai multe puncte Codul Fiscal si care prevede reintroducerea supraaccizei la carburant este in prezent in vigoare de la 31 august, iar masura se aplica. Modificari la o ordonanta intra in vigoare doar dupa ce legea de aprobare a ordonantei, cu tot cu modificarile aduse, trece de camera decizionala si este promulgata de presedinte.

"Daca va aduceti aminte, atunci cand am fost ministru de finante am spus ca nu voi creste nici cuantumul nici numarul taxelor impuse. Din contra. Nu am cum sa vin astfel sa accept o astfel de propunere care in piata creeaza cresteri de preturi. Teoretic ar trebui sa treaca foarte repede prin parlament. Probabil ca ordonanta va produce efecte (o noua majorare este programata pentru 1 octombrie - n.r.). Daca, in schimb, la nivel de Guvern se constata ca aceasta modificare nu este binevenita acum pot merge saptamana viitoare macar sa proroge aceasta obligatie", a spus Teodorovici, intrebat despre eliminarea supraaccizei.

Intrebat apoi despre raportul de respingere dat pentru ordonanta privind contractele part-time, el a raspuns: "Trebuie sa intelegem ca parlamentul nu este subordonat guvernului. Doi, eu cred ca suntem cel putin un filtru in sensul bun al cuvantului fata de ceea ce poate duce de la guvern in zona de reglementare. Cred ca este nejustificata o astfel de impunere a unor obligatii de acest tip. In cadrul comisiei am dat cateva exemple la care ministerul de finante nu a avut contraargumente. Sunt practic efecte care pot fi de genul reducerii de locuri d emunca la nivel part-time. Este adevarat, este o zona unde se comit si multe ilegalitati, dar nu pot sa invoci un asemenea argument afectand in sens negativ pe toti cei care sunt de buna credinta. Este o zona unde guvernul trebuie sa fie mai creativ, mai proactiv, sa discute cu parlamentul in prealabil pentru a scoate impreuna un mecanism."

In ce consta supracciza

Din 15 septembrie 2017, pentru benzina cu plumb, benzina fara plumb si motorina, valoarea accizei pentru un litru de combustibil este:

- benzina cu plumb: 2,108 lei/litru;

- benzina fara plumb: 1,816 lei/litru;

- motorina: 1,678 lei/litru.

Iar, de la 1 octombrie 2017, valoarea accizei pentru un litru de combustibil este:

- benzina cu plumb: 2,268 lei/litru;

- benzina fara plumb: 1,976 lei/litru;

- motorina: 1,838 lei/litru.

In ce consta ordonanta care vizeaza contractele part-time

Incepand cu veniturile salariale aferente lunii august 2017 conform OG nr. 4/2017 pentru modificarea Codului fiscal, angajatorii datoreaza plata contributiei la pensii si sanatate pentru contractele de munca cu timp partial, calculata la o baza egala cu valoarea salariului minim brut garantat in plata, cand salariatii realizeaza venituri salariale brute intr-o suma mai mica decat salariul minim brut. Majorarea bazei de calcul se aplica doar pentru cheltuiala angajatorului si nu pentru contributia individuala a salariatului.

Sunt exceptate de la aceasta regula contractele de munca semnate de persoane ce au calitatea de elevi si studenti ce urmeaza o forma de invatamant cu varsta de pana la 26 ani, ucenicii, persoanele cu dizabilitati, persoanele pensionate, persoanele incadrate cu mai multe contracte de munca cu timp partial, iar suma veniturile brute realizate cumulat depaseste salariul minim brut pe tara.

Prin OMFP nr. 2343/2017 se instituie procedura efectiva de aplicare a acestei reglementari, iar actul normativ prezinta mai multe exemple practice.