Presedintele Senatului Calin Popescu-Tariceanu a propus in sedinta conducerii parlamentului sa se introduca pe ordinea de zi adoptarea de catre parlament a unei declaratii critice la adresa presedintelui Klaus Iohannis si a Consiliului Superior al Magistraturii, insa Liviu Dragnea, liderul Camerei Deputatilor, s-a opus si a supus la vot ordinea de zi a sedintei asa cum era aceasta initial.

Iohannis, Dragnea si TariceanuFoto: AGERPRES

Este insa foarte probabil ca aceasta declaratie sa intre in discutia birourilor permanente reunite la urmatoarea sedinta.

Membrii PNL si USR din conducerea parlamentului au cerut amanarea discutarii acesteia.

In declaratie se face referire la decizia Curtii Constitutionale din 8 februarie 2017, "declarandu neintemeiate sesizarile CSM si Presedintelui Romaniei".

Fragmente din declaratie:

  • "Parlamentul apreciaza ca, in conditiile normale, asemenea lamuriri nu ar fi fost necesare. Textul Constitutiei este in sine suficient de explicit. Ceea ce a facut oportuna si necesara decizia Curtii este absenta manifesta a bunei credinte in interpretarea legii fundamentale de catre rereprezentanti institutionali ai autoritatii judecatoresti, ca si abuzul de drept al Presedintelui Romaniei, care recurge la sesizarea fara temei a Curtii doar in scopul blocarii unui proces politic democratic."
  • "Parlamentul nu va mai accepta pe viitor sa fie redus la conditia de spectator al unor decizii politice ce se iau dupa criterii netransparente de catre persoane care nu si-au castigat prin vot dreptul de a decide".
  • "Modul direct de alegere a Presedintelui Romaniei a indus impresia gresita ca cel ales este primul reprezentant al natiunii, ca ar fi un presedinte absolut al romanilor, mai legitim si reprezentantiv decat Parlamentul".
  • "Parlamentul Romaniei califica drept neconstitutionale si inacceptabile judecatile pe care fie Presedintele Romaniei, fie Consiliul Superior al Magistraturii, fie reprezentanti ai Ministerului Public le formuleaza la adresa unor decizii si activitati ale Guvernului. Asemenea actiuni usurpa ilegal si abuziv dreptul exclusiv al Parlamentului de a trage Guvernul la raspundere, in diferitele forme prevazute de lege si de regulamentele camerelor, pentru activitatea sa."

Vezi mai jos declaratia (click aici pentru prima parte si aici pentru partea a doua)