- Introducerea unei teme emotionale atat de puternice ar introduce inevitabil in campania electorala un subiect fara legatura cu alegerile parlamentare. Discutiile aprinse despre familie vor pune in paranteza aproape orice dezbatere rationala despre programe economice, de guvernare etc.
Contactata de HotNews.ro, Alina Gorghiu a declarat: “Vom discuta tema in biroul politic national de saptamana viitoare”. Unii lideri liberali au declarat ca ar fi o eroare ca PNL sa sustina organizarea. Alte surse din conducerea PNL sustin ca nu agreeaza ideea.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a raspuns pana la aceasta ora solicitarilor HotNews.ro de a exprima un punct de vedere.
"Stiu ca la nivelul PSD a existat aceasta idee, dar, din ce cunosc, PNL nu este de acord, cel putin pana la momentul acesta. Dar situatia politica e flexibila, lucrurile se pot schimba. O astfel de decizie ar avea un impact major asupra campaniei electorale pentru parlamentare", a declarat pentru HotNews.ro o sursa politica.
Potrivit surselor HotNews.ro, calculele celor doua mari partide ar fi ca o mai mare participare la vot ar reduce drastic sansele partidelor mici sa intre in Parlament: ALDE, PMP si USR. In plus, USR, care are un public mai emancipat, ar avea dificultati sa sustina o astfel de initiativa, fapt care i-ar putea afecta sansele. “Saptamana viitoare mai are loc inca o discutie a liderilor inainte de votul in plen”, au precizat sursele HotNews.ro. Nici UDMR nu este avantajat de o asemenea initiativa, care ar putea creste participarea la vot.
Sursele politice din cadrul ALDE contactate de HotNews.ro sunt sceptice in legatura cu sansele initiativei de a trece de Parlament, avand in vedere ca ultima sedinta de plen este teoretic luni, dupa care parlamentarii intra in vacanta in luna dedicata campaniei electorala. Potrivit surselor, PSD are nevoie de voturile ALDE si pana acum nu au solicitat sprijinul acestora in acest sens. “Nu cred ca are cum se treaca”, a explicat o sursa politica.
De altfel, liderul ALDE Calin Popescu-Tariceanu a declarat, marti, ca sustine initiativa cetateneasca privind revizuirea Constitutiei, insa nu isi doreste ca alegerile parlamentare sa fie influentate de alte subiecte, prin organizarea unui referendum referitor la modificarea Legii fundamentale in acelasi timp cu alegerile din 11 decembrie.
"Din punct de vedere politic, in calitate de presedinte al Senatului, dar si de copresedinte al ALDE, sustin fara rezerve aceasta initiativa cetateneasca. Nu cred ca este un orizont de timp realizabil din acest punct de vedere, dar, asa cum stiti, modificarea Constitutiei trebuie sa fie aprobata prin referendum. Cred ca timpul este foarte scurt. Nu cred ca este bine sa folosim prilejul alegerilor parlamentare pentru a promova si alte proiecte de lege. In trecut, s-a incercat cuplarea alegerilor parlamentare cu diverse alte idei pe care le avea fostul presedinte Basescu si eu m-am opus si eu raman pe aceeasi pozitie - vreau ca alegerile parlamentare sa nu fie influentate de alte subiecte majore si reciproc", a declarat Tariceanu, marti, la Senat, citat de Agerpres.
Presedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, (PSD) a declarat pentru HotNews.ro ca, daca initiativa trece de plenul Senatului, se poate solicita in procedura de urgenta punct de vedere de la Comisia Juridica si apoi sa se trimita plenului Camerei Deputatilor. Iordache sustine insa ca nu se poate face referendum in paralel cu ziua alegerilor parlamentare, ca urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale.
Proiectul privind initativa cetateneasca a primit raport favorabil unanim in Comisia Juridica din Senat si urmeaza ca luni sa intre la vot in plen. Apoi, proiectul trebuie sa primeasca raport si din partea comsiei juridice din Camera Deputatilor si ulterior vot final in plenul Camerei, care este decizionala. Pe de alta parte, luni la ora 16.00 sunt programate ambele sedinte de plen ale celor doua camere, in paralel, fiind ultimele ale acestui legislativ inainte de vacanta pentru campania electorala.
Fara sustinerea ALDE, PNL si UDMR, este greu de crezut ca PSD poate trece prin Parlament o astfel de initiativa. Totusi, chiar daca nu exista intelegeri intre PSD si aceste partide, pot exista sustineri punctuale din partea celorlalti parlamentari.
In urma cu trei zile, pe 29 octombrie, liderul PRU, Bogdan Diaconu, a cerut public ca referendumul pentru modificarea Constitutie sa se tina in acelasi timp cu alegerile parlamentare.
Reamintim ca trei trei milioane de oameni au semnat o inițiativa legislativă cetățenească depusă la Parlament de Coaliția pentru Familie, cerand ca familia să fie definită în Constituție drept căsătoria între un bărbat și o femeie. Daca va trece de Parlament, Guvernul ar urma sa decida data referendumului.
Poate autorul sa explice? Ce treaba are faptul ca are sustinatori "emancipati" cu orice chestie?
Cine vine si vrea, voteaza cu USR, iar daca sunt suficient de "emancipati", voteaza ori da, ori nu si pe buletinul de vot pentru modificarea constitutiei si-l introduc in urma. Daca nu sunt destul de "emancipati", probabil ca vor baga mototoli formularul si-l vor duce acasa in vederea folosirii acestuia ca hartie igienica.
Ce parere aveti poliiticienilor din oricare partid facei parte
55% USR sa fie ! iar restul sa fie disputat de lighioanele FSN si U$Lam adica penele ,P$D,severinihashdoioo,prostanaci,purici dughinisti,ghitza de la portita...etc
Statistic plusul de votanti va vota mai degraba cu PSD dat fiind tema aleasa.
eu cred ca psd ar avea o surpriza foarte neplacuta daca la vot ar veni 55-60% sau chiar mai multi alegatori.
sa nu uitam ca pentru modificarea constitutiei e nevoie de o prezenta de +50% si la parlamentare nu participa in ultima vreme mai mult de 40%.
Nu stiu ce aroganta mai mare poate fi decat sa te crezi copil de zeu si facut "dupa chipul si asemanarea lui/ei" ...
inafara de asta, nu e vorba despre aroganta, ci despre tinta, credinta si speranta in a deveni copil de Dumnezeu. ceea ce presupune o lupta si o transformare continua spre acea stare.
daca vrei o evolutie catre omul nou, dar care nu se intampla prin eliminarea celor mai slabi si dominanta celor puternici, ci prin aceea ca Dumnezeu realizeaza aceasta transformare in noi in momentul in care il cautam si il recunoastem si vrem(tocmai fiindca in acest aspect suntem dupa asemanarea lui). incepand cu cei mai slabi, a se citi mai umili.
din pacate, nu asta arata multi dintre cei care se numesc crestini. de aici probabil si confuzia ta si a multora...
E usor sa stai in confort si sa comentezi ca asa ceva nu exista: ca sa te convingi mai bine te duci tu si cauti!
David Livingstone
Dietrich Bonhoeffer
Desmond Doss
George Mueller
...si mai sunt multi.
Doar gandul ca prin votul meu o sa anulez votul lui Remus Cernea ma face sa votez cu cea mai mare placere.
dar, nici sa asisti de pe margine, neimplicandu-te, nu-i o solutie. permiti in acest fel prelungirea agoniei psd.
exprimare cel putin nefericita din partea autorului...
In felu asta impuscam doi iepuri dintr-o lovitura. Se poate face de fapt un tabel, in stinga PSD, XY, 102 taxe scoase, impozite PFA 65%, sticle de ulei etc. si in dreapta poseta lui Udrea, americani, Nicusor Dan, gay etc.
iar la pnl: taieri de salarii si pensii, cresteri de taxe and so on.
sa stie omul in clar ce il asteapta dupa votare.
D-aia au facut ambele categorii sociale greve in fiecare an de vreo 10 ani incoace, de ce mult le-a crescut PSD/PDL/PNL salariile.
esti inca in clasa a 11a sau cat ai dat spaga sa treci la materia aia?!
pentru ca intelege mai bine economia catzelu meu decat tine (probabil si pisicile)!
banii de salarii se iau de undeva, deci salarii mai mari (daca nu vine natural in urma cresterii economice), inseamna mai putini bani la sanatate, invatamans si investitii (adica o sa fie copii nostri analfabeti, o sa murim prin spitale si o sa se termine pasajele, autostrazile si metroul in anul 3000).
tu ai impresia ca statul se kk bani sau cum?! banii sunt finiti... maririle inseamna de fapt REDIRECTIONAREA banilor!!!
daca investesc, creez locuri de munca si in timp voi creste si salariile, in mod sanatos si sustenabil. daca maresc aiurea salariile... nu fac decat sa incetinesc pe termen lung cresterea economica...
a si sa nu uit se creste inflatia ... deci scade puterea de cumparare si cresterea aia brusc nu e 25% e 20% .
pot ajunge (in cazuri mai extreme, dar nu imposibile la cum arunca psd cu bani) la mariri de impozite si chiar la ..... Grecia... stii tara aia in prag de faliment!
Eu sint de acord cu toate astea, dar CU CAP. Asta e partea pe care n-ai inteles-o, si dupa cum vad, nici nu vrei.
Nen-tu Tariceanu a mai bagat odata 50% mariri tot asa electoral, votate cu sapte miini de toti cretinii din parlament, de era sa se duca la vale tot. Si il injurau toti pe Boc dupa ca nu mai avea loc de nimic (cu toate stupizeniile gen Ialomiteanu, Vladeanu etc) decit sa repare cu ciocanul prostia.
Ai lucrat vreodata un proiect luat de pe net si sa vezi cum din suta de dolari toti stau cu mina-ntinsa, incepind de la WU, PayPal si terminind cu fiscul, CAS-ul etc? Si acuma vrei sa sustin niste cresteri fara o sursa clara?
A, da, stim, belim din nou clasa mijlocie, sau luam bani cu imprumut si urlam contra lu' Ciolos care a bagat tara in mizerie !
Si-o s-o opreasca Dragnea, baiii, sa nu se rostogoleasca, vorba lu Moromete.
PSD va avea suportul BOR care va face propaganda sa iasa lumea sa apere familia traditionala in care barbatul bate femeia, nu alt barbat.
Facebook-ul se va uni impotriva acestor dejectii medievale si va face apel la tineri sa reactioneze.
O sa avem o participare record. USR va fi avantajat.
Cetateanul roman nu e preocupat de nivelul de trai, de sanatate, de viitorul incert, de coruptie. NU...e preocupat de faptul ca doi barbati vor face nunta la el in cartier. Asa ca a luat atitudine intr-o campanie de strangere de semnaturi fara precedent pentru a rezolva aceasta problema fundamentala a natiei. Restul sunt marunte...se rezolva de la sine...in vreo suta de ani.
Daca se decide organizarea acestui referendum, trebuie ca in urmatorul parlament sa avem doar 300 de posibili infractori.
Constitutia nu poate fi modificata fara a nu se tine cont de rezultatul refendumului anterior.
Ce fac acesti SJW e ca relativizeze legaturile amoroase intre oameni (intr-un mod foarte ciudat insa, pentru ca nimeni nu lupta pentru legalizarea familiei intre un barbat si 2 femei sau intre un tata si o fiica) si sa ne inoculeze ideea ca dpdv natural, nu e nicio diferenta (de unde si lupta asta de a obtine aceeasi denumire pentru acea relatie) intre o legatura intre un barbat si o femeie si una intre 2 barbati - ceea ce e stiintific fals.
Iar un homosexual nu are niciun drept mai putin decat mine, si el, ca mine, are dreptul sa se casatoreasca cu o femeie.
"ART. 259
Casatoria
(1) Casatoria este uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, incheiata in conditiile legii.
(2) Barbatul si femeia au dreptul de a se casatori in scopul de a intemeia o familie."
1. Sunteti de acord ca parlamentarii sa nu mai aiba imunitate, nici pentru retinere nici pentru cercetare?
2. Sunteti de acord ca un parlamentar sa nu mai aiba voie sa detina orice alta functie, la stat sau in privat, pe durata mandatului
3. Sunteti de acord ca cei condamnati penal sa isi piarda functia de parlamentar imediat
4. Sunteti de acord ca cei care detin deja o functie publica (primar, consilier, ministru, functionar, etc, etc) cu minim 6 luni inainte de alegeri sa nu aiba voie sa candideze?
Si lista poate continua la infinit.
ala cu 300 de parlamentari cand se aplica?!
eu nu vad acest referendum cu ochi buni...
o sa fie clar pro partide mari, anti partide mici + nu o sam ai conteze nimic in alegeri decat aceasta tema...
ca doar nivelul de trai, infrastructura, investitiile etc sunt teme mult mai putin importante decat daca se casatoresc sau nu homosecualii....
o tema tampita, care nu dovedeste decat mentalitatea de evu mediu (si a partidelor , si a oamenilor)!
PS: o chestie interesanta: prezenta mai mare la vot e posibil sa faca rau psd, nu bine... asta evident daca nu face blat cu pnl
https://en.wikipedia.org/wiki/Same-sex_marriage_in_Japan
Mai mult, CONSTITUTIA JAPONIEI, se refera la casatorie ca fiind uniunea dintre sot si sotie. Motiv pentru care homosexualii CER SCOATEREA acelui articol din Constitutie. ADICA MODIFICAREA CONSTITUTIEI. Deocamdata fara succes.
Interesant ca unul din "argumentele forte" in favoarea casatoriilor gay este ca si unele animale imorale fac sex pe dos. Fara jena.
Homosexualitatea a fost intotdeauna (in orice cultura si in orice etapa a istoriei) ca pe un moft, o etapa trecatoare in descoperirea sinelui sau o experienta - in nicio cultura nu se incuraja homosexualitatea mai mult decat ca pe o arma pentru a obtine anumite avantaje in societate. Maim ult, culturile pagane prigoneau teribil homosexualii, iar in civilizatiile mediteraneene era acceptata doar in radnul nobililor is facea parte din "desfatarile" sexuale ale nobililor/nobilelor .
Nicio civilizatie nu a incurajat aceast comportament maim ult decat o simpla etapa trecatoare.
Problema cea mai mare a homosexualitatii este ca singura religie in care au fost tolerati a fost religia crestina, care indemna la toleranta (pentru a oferi omului o sansa pentru izbavire), dar condamna in mod categoric actul in sine(considerat un pacat).
Foarte multi confunda Crestinismul(Noul Testament) cu Mosaismul(Vechiul Testament), dar, desi au un trunchi comun si foarte multe aspecte similare, Crestinismul indeamna la tolernata maxima si oferirea unei noi sanse oamenilor, pe cand Mozaismul se adreseaza doar urmasilor lui Israel si elimina total Neamurile(restul popoarelor).
Mai mult, religia nu are nimic a face cu credintele individuale, si oricat ar incerca neoliberalismul aka neocomunismul sa ii dea haine noi si lucioase, politically-correctness si agenda LGBT este total impotriva crestinismului si a liberului arbitru aparat de acesta.
(hai sa fim sinceri, cam 90% din noi gandim la fel ca el. puneti-l sa faca 200 de flotari si gata)
PS. Daca o sa tina smecheria cuplajului anul acesta, atunci chiar sfatuiesc PSD-ul sa organizeze inca de pe acum pt viitoarele alegeri din iarna lui 2020 o initiativa cetateneasca de strangere de semnaturi pt modificarea Constitutiei, in sensul eliminarii alin 5 al art 138 (ala care ii incurca pe pesedisti la CCR, pt ca le cere sa indice sursa de finantare de la buget pt pomenile lor electorale "legale") !
PPS. Alineatul ala odata eliminat, inseamna ca in Romanica vine Potopul !
In general da, dar daca asta scade sansele partidului cu care votam noi, nu mai e bine.
Ma lasati?!
Nu intamplator, in legea electorala se prevede expres ca este interzisa campania in ziua si in preziua alegerilor. In acest mod, cetatenilor li se pune la dispozitie un ragaz de timp pentru a-si putea sedimenta o opinie clara, pentru a vota cu judecata, nu sub imperiul emotiilor de moment.
Ori, intrebarile colaterale puse la un eventual referendum exact asta fac: intervin direct in procesul electoral chiar in momentul in care omul isi exercita votul pentru scrutinul principal. Iar asta echivaleaza cu o incercare de alterare a liberului arbitru.
Este limpede că SIO dorește să agite electoratul momindu-l cu o falsă amenințare astfel încât să crească participarea acestuia la vot deturnând astfel atenția acestuia de la adevărata semnificație a acestor alegeri: menținerea României pe traseul întăririi statului de drept.
Cred că legislația electorală ar trebui să prevadă efectuarea unui referendum numai de sine stătător.
Este în joc aici un drept constituțional esențial pentru români: Exercitarea Suveranității. (Art. 2: prin Parlament și prin Referendum).
Am văzut deja că Parlamentele post-decembriste nu au respectat rezultatele alegerilor parlamentare și au schimbat majoritățile prin Metoda Maradona:
1 - ascunderea unui partid de sub 5% sub fusta PSD (vezi cazul PC);
2 - traseismul politic pur și simplu;
3 - traseismul politic sofisticat: crearea unor partide parlamentare care nu au fost niciodată supuse unui scrutin (exemplul cel mai elocvent este ALDE).
Desigur că nici acest referendum nu ar fi respectat (în caz că PNL ar mușca momeala) așa cum nici cel cu reducerea numărului de parlamentari la 300 nu a fost !