Asociatia Neamunit si Coalitia pentru Familie au transmis parlamentului o solicitare de a vota, pana pe 15 octombrie, Legea pentru organizarea referendumului, astfel incat un referendum pentru modificarea Constitutiei sa aiba loc odata cu alegerile legislative din 11 decembrie. Presedintele Senatului a declarat insa ca solicitarea a fost trimisa la Curtea Constitutionala. Cele doua asociatii vor ca in Constitutiei casatorisa fie definita ca "unirea liber consimtita dintre un barbat si o femeie".

In solicitare, presedintele Asociatiei Neamunit, Aureliu Surulescu, reaminteste ca intre noiembrie 2015 si mai 2016 in Romania au fost stranse peste trei milioane de semnaturi de la cetatenii cu drept de vot in favoarea modificarii articolului 48 din Constitutie, cu privire la definirea casatoriei ca "unirea liber consimtita dintre un barbat si o femeie".

Articolul 48 (1): Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor'.

"Va solicitam sa considerati drept o prioritate luarea in discutie, aducerea pe ordinea de zi si votarea pana pe 15 octombrie a Legii pentru organizarea referendumului odata cu alegerile legislative din decembrie 2016, pentru a va arata respectul fata de vointa cetatenilor romani care au semnat aceasta initiativa si a da cetatenilor Romaniei posibilitatea democratica de a-si exprima prin vot opinia in legatura cu aceasta chestiune, pe care noi o consideram fundamentala pentru viitorul tarii si al societatii noastre romanesti.

In vederea organizarii referendumului de revizuire simultan cu alegerile parlamentare, este nevoie de adoptarea proiectului de lege constitutionala prin votul dumneavoastra.

Va rugam sa aduceti, prin atitudine, participare la dezbateri si vot, contributia dumneavoastra la protejarea familiei impotriva oricaror tentative de subminare si de erodare a acesteia, ca o masura esentiala pentru protejarea poporului roman, a identitatii si a unitatii acestuia in marea familie europeana" sustin acestia intr-un document ce a ajuns la Senat.

Biroul permanent al Senatului a transmis insa Curtii Constitutionale solicitarea, a anuntat Calin Popescu-Tariceanu la finaul sedintei.