UNPR cere infiintarea unei comisii parlamentare comune de ancheta privind situatia Complexurilor Energetice Hunedoara si Oltenia, in vederea stabilirii de masuri care sa conduca la evitarea falimentului acestor societati, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, liderul senatorilor UNPR Haralambie Vochitoiu, potrivit Agerpres.

Haralambie VochitoiuFoto: senat.ro

Cele doua entitati economice asigura peste 50% din necesarul energetic la nivel national si situatia lor preocupa sute de mii de oameni, a spus acesta.

Vochitoiu a precizat ca din comisie ar urma sa faca parte senatori si deputati din toate grupurile parlamentare, inclusiv neafiliati, si pentru crearea acestei structuri exista deja 70 de semnaturi.

"Deci, obiectivele acestei comisii parlamentare vor fi atat aflarea cauzelor care au dus la aceasta situatie, cat si, bineinteles, solutii pentru redresarea activitatii acestor doua mari entitati economice. Va repet: sute de mii de oameni din judetul Hunedoara, dar si din Ardeal si Oltenia asteapta un raspuns favorabil de la aceasta comisie si de la noi ca parlamentari", a aratat Vochitoiu.

El a precizat ca la lucrarile comisiei urmeaza sa fie invitati 'toti specialistii acestei tari, care au un cuvant de spus si care au solutii'.

"Aceasta comisie parlamentara are capacitatea, prin lege, sa genereze recomandari, in raportul final care sper sa fie facut in maximum trei-patru luni, recomandari care devin obligatorii pentru Guvern, care sa duca la redresarea industriei miniere in Romania si industriei energetice in general. O sa fie amanunte multe de discutat de la numarul de membri ai comisiei, secretariat, profesionisti care vor lucra in aceasta comisie, dar aceste detalii le vom stabili prin discutii cu liderii tuturor grupurilor parlamentare - PSD, PNL, noi, UNPR, bineinteles, UDMR, ALDE, minoritati. Si vrem cu acordul celorlalti colegi sa implicam inclusiv parlamentarii neafiliati", a mai declarat acesta.

Propunerea va fi supusa deciziei Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului din 21 martie, urmand, cel mai probabil, sa fie validata de plenul comun din 22 martie.

Raportul final ar urma sa fie dat in trei - patru luni de zile si va contine recomandari care sa conduca la redresarea industriei miniere din Romania si a industriei energetice in general, a precizat Vochitoiu.