Liviu Dragnea, presedintele PSD, a declarat luni ca propune pentru joi, 27 august, o intalnire intre liderii partidelor parlamentare pentru o decizie politica finala privind Codul Fiscal. Dragnea a mai spus ca asteapta ca o decizie politica finala si un vot final pe Codul Fiscal sa fie date in sesiunea ordinara a Parlamentului, ceea ce inseamna aminarea votului pentru luna septembrie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anuntul lui Liviu Dragnea privind amanarea unei decizii politice pe Codul Fiscal este unul surprinzator, dat fiind ca PSD a avut initiativa de a convoca Parlamentul in sesiune extraordinara in august pentru votarea Codului. Mai mult, Senatul a inceput inca de astazi sa discute in comisii cererea presedintelui Klaus Iohannis de rediscutare a Codului Fiscal.

Intrebat daca acordul de saptamana trecuta intre negociatorii partidelor nu e suficient, Dragnea a spus ca e nevoie de mai multe analize privind impactul Codului Fiscal. "Sper ca liderii Opozitiei sa accepte aceasta discutie pentru joi. Saptamana trecuta a fost o discutie tehnica si punct, negociatorii nu au avut mandate de la partide", a adaugat Dragnea.

Reamintim ca saptamana trecuta a avut loc o negociere intre reprezentanti ai partidelor parlamentare, care au spus ca sunt de acord cu doua modificari ale Codului Fiscal retrimis de presedinte la Parlament: pastrarea supra-accizei la carburanti inca un an si scaderea TVA de la 24% la 20% din 1 ianuarie 2016, in loc de o scadere pana la 19%.

Luni, insa, Liviu Dragnea a precizat, la finalul unei intalniri a liderilor coalitiei de guvernare la care au participat si premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin, intalnire pe care a caracterizat-o ca fiind una "tehnica", ca o decizie finala nu poate fi adoptata astazi.

In urma acestei intalniri, Liviu Dragnea a invitat partidele de opozitie la o intalnire cu liderii coalitiei de guvernare, pentru a se ajunge la un acord asupra Codului Fiscal.

"O zi posibila ar fi joi", a spus Dragnea, la sediul PSD. In cadrul acestei intalniri cu opozitia ar urma ca, "pe baza discutiilor tehnice, sa se ia decizia politica" care sa fie aprobata de Parlament in sesiunea normala de toamna.

Declaratia sa vine in momentul in care Parlamentul s-a reunit in sesiune extraordinara pentru a dezbate cererea de reexaminare a Codului Fiscal formulata de presedintele Klaus Iohannis.

"Nu mai putem vorbi de sesiune extraordinara (...) E mult mai important sa masuram de doua ori si sa taiem o singura data", a precizat Dragnea, care a adaugat ca spera ca puterea si opozitia sa ajunga la un "punct de vedere comun" in privinta Codului Fiscal.

Intrebat de ce s-a ajuns la aceasta amanare, Liviu Dragnea a afirmat ca "e nevoie de mai multe analize" iar "faptul ca se intarzie cu cateva zile nu e important".

Chestionat daca vor fi discutii si cu presedintele Iohannis, presedintele PSD a raspuns"Daca va dori, sigur".

Acesta a mentionat ca declaratia sa trebuie privita ca o "invitatie publica" adresata opozitiei pentru discutii pe tema Codului Fiscal.