Rezultatele dublului scrutin de duminica au fost intoarse, luni, pe toate fetele de principalii actori de pe scena politica. Daca la PNL si la UDMR pare sa fie liniste, nu acelasi lucru se poate spune despre celelalte formatiuni. PD suspina in continuare dupa votul uninominal, in timp ce PSD pare a se afla in pragul congresului extraordinar. O furtuna a inceput si la PRM.

Democratii dau vina pe boicotul Guvernului

Cu toate ca democratii conduc detasat in scrutinul pentru alegerile europarlamentare, la PD este departe de a fi liniste. Biroul Permanent al partidului s-a reunit, luni, pentru a discuta despre faptul ca prezenta la referendumul pentru uninominal a fost mai slaba decat cea de la euroalegeri, anunta NewsIn. Democratii au gasit si o explicatie: boicotul Guvernului.

"Tehnica si tactica Guvernului de a boicota referendumul in buna parte a reusit", a acuzat liderul democrat Emil Boc. "A reusit prin faptul ca nu a incurajat dezbaterea publica sau nici macar nu a sustinut-o. Posturile publice de radio sau televiziune nu si-au indeplinit obligatiile legale de a realiza dezbateri cu privire la referendum. In ziua referendumului, 19% dintre romani nu stiau ca exista acest referendum", a continuat Emil Boc.

Dupa ce absenteismul a facut din referendumul pentru uninominal un esec, democratii mai au o speranta. Ei au anuntat ca vor depune, marti, la Senat, un proiect de lege privind introducerea votului uninominal majoritar, asemanator variantei supuse la vot prin referendum, care prevede si reducerea numarului de parlamentari cu 15%.

PLD cere validarea referendumului

PLD a mers chiar mai departe, cerand validarea referendumului indiferent de numarul celor care s-au prezentat la urne. Liderul liberal-democrat Teodor Stolojan a anuntat ca parlamentarii formatiunii vor depune un proiect de modificare a legii referendumului, care sa permita validarea plebiscitului pe teme de interes national indiferent de numarul cetatenilor care se prezinta la vot, anunta NewsIn.

PSD, dupa cel mai slab scor electoral

PSD a obtinut cel mai slab scor electroral din istoria partidului, prilej pentru presedintele de onoare al formatiunii, Ion Iliescu, sa solicite organizarea unui congres extraordinar. Potrivit Antena 3, Ion Iliescu considera ingrijorator faptul ca PSD a ajuns, dupa 3 ani de guvernare, la un scor in jurul a 20 de procente, in conditiile in care, spune el, dreapta de pe scena politica se intareste constant. Ion Iliescu a atras atentia ca nici in 1996, cand a pierdut alegerile parlamentare, si nici in 2004, cand a trecut in opozitie, PSD nu a coborat sub pragul de 30%

Nici vicepresedintele PSD, Nicolae Vacaroiu, nu exclude varianta convocarii unui congres. In schimb, liderul PSD, Mircea Geoana sustine ca in partid este acum nevoie de liniste, iar cei care vorbesc despre congresul extraordinar se refera, probabil, la cel care va fi organizat in 2010, conform statutului partidului.

Ori in Parlament, ori in PRM

Rezultatul scrutinului europarlamentar a declansat furtuna in PRM. Imediat dupa ce a aflat primele estimari ale alegerilor, care aratau ca partidul sau nu va avea reprezentanti in Parlamentul European, Corneliu Vadim Tudor si-a anuntat demisia din Senat, acuzand faptul ca formatiunea sa ar fi fost "furata" la alegeri. El nu s-a multumit insa cu atat, ci a anuntat ca va incerca sa scoata tot partidul din Parlament. Liderul PRM intentioneaza sa convoace un congres extraordinar pe acesta tema, insa, pana atunci, le-a cerut membrilor PRM sa aleaga: ori in partid, ori in Parlament.

Rezultatele nu au intarziat sa apara: deputatul Daniela Buruiana si-a anuntat demisia din functia de secretar executiv al PRM, spunand ca prefera sa ramana in Parlament. Ea nu s-a oprit aici, ci a atacat conducea partidului, atragand atentia ca, in lipsa unei reforme radicale, PRM nu ar mai avea niciun viitor. La scurt timp dupa aceste declaratii, conducerea formatiunii a exclus-o pe Daniela Buruiana din partid, numind-o "calul troian al SRI" si acuzand-o de faptul ca ar fi informatoare a acestui serviciu, potrivit Antena 3.

Intre timp, membrii Biroului Permanent i-au cerut, printr-o scrisoare, liderului PRM sa revina asupra deciziei de a demisiona din Senat.

Becali inca mai spera

Gigi Becali a anuntat ca nu va demisiona din fruntea PNG, motivand ca nu vrea sa dezamageasca oamenii. PNG a fost, alaturi de PRM, marea surpriza a alegerilor europarlamentare, cele doua formatiuni nereusind, nici dupa numararea a 99,49% din voturi, sa treaca de pragul electoral de 5 procente. Gigi Becali spune, insa, ca a invatat ceva din scrutinul de duminica: "un partid fara primari si consilieri locali nu poate avea un scor mare", considera liderul PNG, citat de NewsIn. Becali crede că o mare parte din voturile PD, PSD si PNL din teritoriu s-ar datora consilierilor locali si primarilor care au mobilizat electoratul sa mearga la urne.

Gigi Becali nu si-a pierdut, totusi, optimismul, declarand ca inca mai spera ca PNG sa treaca de pragul de 5%, dupa ce numararea voturilor se va incheia.