Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, este personaj cheie in lupta declansata in aceste zile de PSD impotriva justitiei. Arma nucleara in mana premierului Victor Ponta se numeste ordonanta de urgenta, dar nu o poate folosi fara avizul favorabil de la MJ. Altfel, risca sa se trezeasca cu noi acuzatii de abuz in serviciu, etc. Pesedistii in frunte cu Ponta vor schimbarea legilor penale. Nu mai e timp de Parlament. Se misca prea incet, chiar daca Ponta a dat unda verde pentru modificarea accelerata a Codurilor Penal si de Procedura Penala. Iohannis poate sa ceara reexaminarea, sa mai traga de timp prin contestatii la Curtea Constitutionala. Or, in tot acest timp marii penali risca sa infunde inchisoarea.

Pe scurt, e nevoie de ordonanta. Daca o foloseste pentru a modifica legile penale, tot edificiul se prabuseste. Raul devine ireparabil si pe termen lung. Daca Guvernul Ponta apuca sa modifice legile penale prin OUG, nu se mai poate face mare lucru. Efectele ordonantei nu pot fi oprite. Dimpotriva, un singur minut daca intra in vigoare noile reguli penale in favoarea infractorilor, scapa toti. In penal, se aplica legea mai favorabila, care retroactiveaza. Asadar, indiferent ce se intampla dupa, raul odata facut produce efecte imparabile. Aceasta a devenit marea miza a PSD si a intregii armate de penali, in frunte cu Victor Ponta, tata socru.

Numai ca Robert Cazanciuc nu s-a prea aratat dispus sa omoare justitia cu mana lui. A propus personaje sterse la DIICOT, a avut luari de pozitie scandaloase precum amenintarea ca opozitia va raspunde penal daca va iesi in strada, dar n-a facut nimic concret, ceva de care penalii sa profite a doua zi. Vorba unui senator pesedit revoltat impreuna cu Antena 3 impotriva ministrului Cazanciuc: desi a intrat in partid, nu ne reprezinta interesele. In plus, pesedistii au cerut si schimbarea Laurei Codruta Kovesi de la DNA. Si aceasta procedura de revocare depinde tot de ministrul justitiei. Daca nu o initiaza, Kovesi nu poate fi schimbata.

Inainte de sedinta de guvern de miercuri a circulat un zvonul ca Ponta pregateste ordonanta in domeniul justitiei. Nu e clar daca asa stau lucrurile, cert este ca PSD n-a mai apucat sa-l schimbe pe Cazanciuc deoarece ministrul justitiei a trecut la UNPR-ul lui Gabriel Oprea, zis "Interesul National". Oprea si-a transmis "pe surse" punctul de vedere, intr-o stire Agerpres: "Potrivit surselor citate, vicepremierul Gabriel Oprea, preşedinte al UNPR, are încredere în Robert Cazanciuc, îl cunoaşte, îl consideră competent şi profesionist." Aceasta fraza transmite clar intentia lui Oprea de a-l pastra pe Cazanciuc la justitie, in ciuda intentiei PSD de a-l schimba.

In acest moment, PSD este prins in cleste. Doreste schimbari rapide in justitie, dar nu mai poate apela la arma nucleara numita OUG deoarece nu mai are ministru. Pe de alta parte, nu-si permite un conflict cu Gabriel Oprea, deoarece de voturile lui depinde soarta Guvernului Ponta la motiunea de vineri dar si dupa aceea. Oprea este azi pe cai mari, iar daca va ramane in guvern pana anul viitor va fi si mai puternic. Anul viitor se schimba TOATE functiile de conducere in justitie - Parchet General, DNA, DIICOT, plus adjuncti si sefi de sectie. Pe toti acestia ii numeste ministrul Justitiei, portofoliu aflat azi la UNPR-ul lui Oprea.