Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea considera ca PSD trebuie sa isi afirme "cu curaj" orientarea de stanga, dar, in acelasi timp, sa se delimiteze de toate etichetele care au compromis miscarea de stanga, transmite Agerpres.

"Trebuie sa aratam romanilor ca stanga nu inseamna pomeni sociale si nu inseamna doar protectie sociala pentru cei dezavantajati. Stanga inseamna, in primul rand, progres, dezvoltare, dar inseamna, in acelasi timp, protectie celor care muncesc, celor cu initiativa privata, care genereaza PIB -ul acestei tari (...) Trebuie sa aratam romanilor cu curaj ca stanga nu inseamna a fi prorus sau prosovietic. Trebuie sa vorbim de stanga moderna din Suedia, Danemarca, Norvegia, de stanga din Franta si Germania, care a stat la baza constructiei europene, trebuie sa vorbim despre stanga moderna care a pus bazele statului social adoptat in toate statele UE.(...) Trebuie asadar sa ne afirmam cu curaj orientarea de stanga, dar in acelasi timp trebuie sa ne delimitam categoric de toate etichetele care au compromis miscarea de stanga", a afirmat Dragnea, vineri, la lucrarile Consiliului National al PSD.

El a mai sustinut ca obiectivul PSD ar trebui sa fie schimbarea perceptiei cetatenilor, astfel incat partidul sa nu mai primeasca etichetele de partid comunist, antidiaspora si anticapitalist, care favorizeaza asistatii sociali.

"Adversarii nostri au reusit sa construiasca o realitate mistificata, o realitate politica in alb si negru, in care dreapta e alb si stanga e negru. In aceasta realitate mincinoasa, cei de dreapta sunt buni, occidentali, pro-capitalisti, iar cei de stanga sunt etichetati drept rai, pro-rusi si comunisti. Stanga a fost deliberat confundata cu comunismul, cu un soi de simpatie pro-rusa sau cu o viziune anti-democratica si cu favorizarea asistatilor sociali in detrimentul intreprinzatorilor", a declarat Dragnea.

Potrivit lui, social-democratii ar trebui sa arate opiniei publice ca "stanga autentica nu are nicio legatura cu regimul comunist".

"Obiectivul PSD cred ca ar trebui sa fie sa ne definim o noua perceptie in opinia publica, cum ne dorim sa fim perceputi de cetateni. Suntem un partid de stanga, dorim sa ramanem un partid de stanga? Eu asta imi doresc, pentru ca asta este natura noastra si ceea ce ne uneste. (...) Trebuie sa aratam ca stanga autentica nu are nicio legatura cu regimul comunist. Trebuie sa schimbam modul in care este perceputa stanga in randul opiniei publice, iar pentru asta PSD trebuie sa respinga categoric comunismul. Trebuie sa amintim cetatenilor ca social-democratii romani din perioada interbelica au fost si ei victime ale represiunii comuniste", a adaugat acesta.

Totodata, Dragnea a afirmat ca PSD primeste si 'eticheta de partid anticapitalist si de partid al asistatilor sociali', desi 'cand se afla la guvernare PSD a luat cele mai bune masuri pentru mediul de afaceri si a inregistrat cele mai mari cote de crestere economica, inclusiv astazi'.

La randul sau, senatorul PSD Georgica Severin afirma ca, in opinia sa, "cea mai mare eroare" pe care ar putea sa o faca social-democratii ar fi un compromis cu "valorile dreptei".

"Cred ca cea mai mare eroare pe care am putea sa o facem ar fi sa incercam un compromis cu valorile dreptei pentru ca, de data aceasta, paradigma politica si electorala s-a schimbat radical. Din 1992 pana acum, daca nu ma insel, PSD sub o forma sau alta a fost cel mai mare partid din Romania", a declarat Severin, vineri, la lucrarile Consiliului National al PSD, desfasurat la Parlament, potrivit Agerpres.

Acesta a adaugat ca PSD, fiind cel mai mare partid din Romania, s-a obisnuit sa faca compromisuri cu diverse alte partide insa, in prezent, "perioada compromisurilor s-a incheiat".

"Noi ne-am obisnuit, fiind cel mai mare partid, sa facem diverse compromisuri logice ca sa putem sa aducem langa noi un aliat, fie ca, la un moment dat, a fost PD, ca a fost PNL, fie altcineva. De data aceasta, perioada compromisurilor, daca ne uitam la ceea ce se intampla in politica, s-a incheiat. Avem doua blocuri mari, de dreapta si de stanga, si, sincer, dupa sondaje, in momentul de fata cred ca suntem pe locul II, desi din punct de vedere al electoratului suntem in continuare numarul unu. Deci nu mai avem o motivatie sa incercam compromisuri ca sa atragem dreapta", a spus senatorul PSD.

Georgica Severin a adaugat ca faptul ca PSD este singurul partid de stanga din Romania ramane "o mare si unica valoare" a social-democratilor.

"Avem o mare valoare care nu tine nici de oameni, nici de leadership (conducere - n.r.), nu tine nici de activitatea noastra. Marea valoare, unica, pe care pana acum nu ne-a luat-o nimeni si nu o putem pierde decat daca vrem noi, este aceea ca suntem singurul partid de stanga din Romania. Din 1992 pana acum, PSD, in ciuda tuturor altor tentative, a reusit sa ramana singura forta viabila din Romania. Si cea mai buna dovada in acest sens este ca PD a parasit stanga si s-a dus la PPE, fiindca stiau ca nu au nicio sansa pe stanga langa un partid cum este PSD", a mai spus Severin.