Motiunea simpla "PSD guverneaza la negru - Totul pentru PSD, nimic pentru cetatean", initiata de PNL si adresata ministrului Muncii, Rovana Plumb, va fi discutata si votata miercuri in plenul Camerei Deputatilor, informeaza Agerpres.

Motiunea a fost depusa saptamana trecuta de liberali, subiectul acesteia vizand desfiintarea, prin OUG 86/2014, a Inspectiei Muncii si a Agentiei de Plati si Inspectie Sociala, in locul acestora urmand sa fie format, prin comasare, "un mutant", si anume Agentia Nationala pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala.

"Doamna ministru, aceste institutii trebuie intarite, nu desfiintate prin diluare si politizare! De aceea, va solicitam abrogarea in regim de urgenta a art. 5 al OUG 86/2014, considerand ca aceasta prevedere incurajeaza frauda fiscala pe piata muncii si coruptia in sistemul de asistenta sociala si transforma Inspectia Muncii si Agentia de Plati si Inspectie Sociala in anexe ale PSD, cu caracter de ajutor social pentru somerii de partid", se precizeaza in motiunea semnata de catre deputatii PNL.

Semnatarii motiunii ii cer ministrului Muncii abrogarea acelui articol din ordonanta, solicitandu-i sa nu promoveze hotararea de Guvern de formare a Agentiei.

"Sa nu uitam ca Inspectia Muncii are un rol decisiv in combaterea muncii la negru prin controlul tuturor categoriilor de angajatori, in legatura cu acordarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor fata de salariatii care desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca. (...) In contextul in care, potrivit ultimei raportari a Ministerului Finantelor Publice, frauda fiscala pe piata muncii se ridica la 14,6% din PIB, adica aproape jumatate din incasarile totale la bugetul national, actiunea Guvernului de anihilare a Inspectiei Muncii, una dintre institutiile esentiale in combaterea fenomenului, este un act iresponsabil. In conditiile in care Inspectia Muncii a ramas ultima reduta in verificarea si aplicarea drepturilor lucratorilor, desfiintarea acesteia nu va face pe viitor decat sa incurajeze munca la negru", se arata in motiune.

Amintind ca la art. 239 din Codul muncii se prevede ca "infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii sunt reglementate prin lege speciala", deputatii PNL sustin ca "organizarea si functionarea Agentiei nou create, fiind reglementata la nivel de hotarare a Guvernului, vor putea fi modificate ori de cate ori se va schimba structura Executivului, fara sa se mai asigure nici stabilitatea in functie a inspectorilor de munca, nici independenta fata de orice schimbare guvernamentala".

Semnatarii motiunii mai spun ca scopul OUG nr. 86/2014 este acela de a inlatura functionarii publici, care ocupau in mod legitim functii de conducere in aceste structuri, pentru ca, sub aparenta infiintarii unor 'functii noi' si cu pastrarea atributiilor si responsabilitatilor ce reveneau functiilor desfiintate, sa poata fi creat cadrul simulat al angajarii pe aceste noi functii a altor persoane, alese pe criteriul strict al apartenentei politice.

"Ordonanta adoptata pe modelul brevetat de Guvernul Ponta, pe repede-nainte fara consultari publice, creeaza de asemenea un vid legislativ in domeniul inspectiei muncii si al prestatiilor sociale", se mai arata in motiunea initiata de PNL.