Alianta Crestin Liberala ii solicita premierului Victor Ponta sa-si prezinte demisia si sa renunte la candidatura la prezidentiale din cauza problemelor in justitie ale apropiatilor acestuia, potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Alina Gorghiu, ea acuzand PSD ca are abordari care nu au legatura cu statul de drept, potrivit Mediafax.

"Dat fiind faptul ca ACL constata ca PSD este confruntat cu un val de cazuri de suspiciuni de coruptie in randul oamenilor sai de incredere, ii solicitam lui Victor Ponta, foarte clar, foarte ferm, sa-si dea demisia din calitatea de prim-ministru al Romaniei si sa renunte la candidatura pentru Presedintia Romaniei. ACL considera ca este necesar ca un semn de respect fata de societatea romaneasca, si ca un minim de bun simt pe care premierul ar trebui sa-l mai aiba", a declarat Gorghiu.

Ea a precizat ca luni si marti au fost prezentate doua "dovezi de impiedicare a justitiei" prin faptul ca in plenul Camerei Deputatilor nu s-a putut incuviinta arestarea preventiva a deputatului Ion Dinita, iar in Comisia juridica a fost amanata, marti, decizia in cazul deputatului Ioan Adam.

"Au fost abordari din partea PSD care nu au niciun fel de legatura cu statul de drept si cu libertatea ca justitia sa-si faca treaba. Vorbesc de tergiversarea unor solicitari venite din partea DNA, cu privire la doi deputati pe care PSD cu mare incapatanare ii protejeaza", a declarat Gorghiu.

Purtatorul de cuvant al PNL a mentionat ca nu sustine ca parlamentarii in cauza nu se bucura de prezumtia de nevinovatie, insa Camera Deputatilor doar "faciliteaza" ca solicitarile DNA sa ajunga in fata unei instante competente.

De asemenea, ea a mentionat ca PSD "blocheaza sistemul de justitie" prin cazurile tergiversate atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat.

"In conditiile in care Victor Ponta este inconjurat de o multime de oameni care sunt suspectati de DNA, de constituirea unei adevarate retele infractionale care savarseste grave fapte de coruptie, ii solicitam lui Victor Ponta sa-si dea demisia pentru a nu afecta si mai mult imaginea Romaniei. Sa nu sfideze justitia si sa vina la vot, atunci cand votul pe solicitarile privitoare la parlamentarii PSD se vor desfasura in Parlament", a mai afirmat Gorghiu.

Purtatorul de cuvant al PNL i-a mai solicitat presedintelui PSD sa-si convinga colegii sa voteze la vedere in favoarea solicitarilor formulate de procurori si sa asigure prezenta la sedinta de plen.

"Faptul ca PSD este in continuare un partid nereformat si corupt poate afecta sansele Romaniei de a ramane un stat de drept (...) Astazi ii cer lui Victor Ponta sa-i convinga pe ceilalti parlamentari ai PSD sa faca acelasi gest pe care l-a facut Hrebenciuc, un gest de normalitate, si anume sa-i puna si pe Ecaterina Andronescu si pe deputatul Adam si pe ceilalti sa-si dea demisia", a precizat Gorghiu.

Intrebata cum crede ca ar putea sa renunte Ponta la candidatura la alegerile prezidentiale, Gorghiu a spus: "O candidatura nu tine doar de o hartie, in general tine de un gest politic pe care il faci. Victor Ponta poate sa anunte urmatorul lucru: ᅡEu am o dificultate majora in a fi un candidat credibil care sprijina justitia, pentru ca in spatele meu sunt zeci de pesedisti suspectati de coruptie. Astazi, de exemplu, am savarsit una dintre cele mai mari ingerinte in justitie spunand in declaratiile catre presa ca domnul Sova nu trebuie arestat, pentru ca dansul a vrut doar, nu stiu ce a vrut, sa fie presedinte de partidᅡ. Dar textual, premierul si candidatul la presedintie a spus foarte clar cine trebuie arestat sau nu trebuie arestat in Romania".

Liderul PSD, premierul Victor Ponta afirma ca o persoana nu era arestata nici in perioada comunismului de catre procurori daca dorea sa fie sef la partid, iar sanctiuni trebuie aplicate acelora care incalca legea, dar ca, altfel, nu spune DNA cine sa fie ales presedinte al unui partid.

Senatorul PSD Dan Sova este urmarit penal pentru trafic de influenta, dupa ce ar fi acceptat, la solicitarea deputatului Viorel Hrebenciuc, sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse, pentru ca deputatul sa nu execute o eventuala condamnare, potrivit DNA.

Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis colegului sau din PSD, in schimbul interventiilor sale, ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului din care cei doi fac parte, in dauna altor doi posibili contracandidati.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, pentru care DNA a cerut incuviintarea arestarii preventive in doua dosare, a demisionat din Parlament. Demisia lui Viorel Hrebenciuc din postul de deputat si, automat, din functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor va deveni efectiva lunea viitoare, odata cu anuntul care se va face in acest sens in plenul acestui for legislativ, au precizat, marti, pentru Mediafax, surse parlamentare.

Comisia juridica va solicita Biroului Permanent sa clarifice cu celeritate daca Viorel Hrebenciuc mai este deputat, a declarat, marti, presedintele comisiei, Bogdan Ciuca, aratand ca acesta este motivul pentru care a fost amanata decizia in cazurile Hrebenciuc si Ioan Adam.