Prevederile anticoruptie din statutul PDL sunt mai dure decat cele din statutul PNL, acest capitol constituind un punct de disputa important intre cele doua formatiuni politice in vederea redactarii documentului constitutiv fundamental al partidului care va rezulta din fuziune. Conducerile liberalilor si democrat-liberalilor urmeaza sa se reuneasca marti, la Bucuresti, pentru discutarea proiectului statutului partidului care se va constitui prin fuziunea PNL-PDL.

Vasile Blaga si Klaus IohannisFoto: AGERPRES

Nume grele din PNL ar putea sa fie suspendate sau excluse din noul partid, daca democrat-liberalii isi vor impune integral prevederile anticoruptie din statutul PDL.

Potrivit Art. 20, alin 2, lit e din statutul PDL, sunt radiati de drept din calitatea de membri de partid cei care au sferit o "condamnarea penala, pentru infractiune savarsita cu intentie, in Romania sau in orice tara democratica".

Daca aceeasta prevedere ar fi preluata in statutul viitorului partid de fuziune, ar fi practic exclus senatorul liberal Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei in guvernul Tariceanu. Chiuariu a fost condamnat definitiv la 3 ani si sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru fraudarea Postei Romane. El si-a pastrat functia de senator si a ramas in PNL pentru ca nu a mers la puscarie, pedeapsa fiindu-i suspendata.

Un alt exempolu este presedintele PNL Botosani si al Consiliului Judetean, Florin Turcanu, proaspat reales vicepresedinte central al liberalilor. In martie 2014, el a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru fals, printr-o decizie a Judecatoriei Botosani.

De asemenea, art. 23, alin. 1, lit c din Statutul PDL prevede "suspendarea pe anumite termene a calitatii de membru, in cazul arestarii preventive".

Sub incidenta acestei prevederi ar putea sa intre presedintele PNL Cluj si al Consiliului Judetean, Horea Uioreanu, arestat preventiv pentru infractiuni de coruptie, in 29 mai.

Si presedintele PNL Bacau, primarul Romeo Stavarache, ar intra in coliziune cu aceasta prevedere anticoruptie. El a fost arestat preventiv, pe 1 iulie, pentru ca a incalcat controlul judiciar in dosarul in care era anchetat pentru infractiuni de coruptie.

Statutul PNL prevede masuri anticoruptie mai blande. "Masura suspendarii din functie si/sau a drepturilor ce decurg din calitatea de membru PNL se poate lua si in cazul trimiterii in judecata penala, pe durata procesului", se arata la art. 22, alin 3.

Sanctiunea excluderii din PNL se aplica "daca persoana in cauza a fost condamnata la o pedeapsa privativa de libertate sau i s-a interzis exercitarea drepturilor politice sau cetatenesti, prin hotarare judecatoreasca definitiva", conform art. 20, lit c. Prin urmare, nu intra aici si condamnarile cu suspendare.

Si statutul PNL, si cel al PDL preved excluderea membrilor dovediti ca fiind colaboratori, informatori sau ofiteri ai fostei securitati ca politie politica.

  • Numele partidului: liberalii au decis deja - ramane PNL

Un alt subiect ramas suspendat in discutie este numele viitorului partid, care va rezulta din fuziune. PNL a fortat, insa, mana democrat-liberalilor, hotarand, prin congresul din 28 iunie ca PNL isi va pastra denumirea care l-a consacrat ca partid istoric.

De altfel, presedintele PNL, Klaus Iohannis, a si anuntat in congres ca PDL ar fi acceptat deja ca viitorul partid sa se numeasca PNL. "Va spun ceva ce nu a spus nimeni: sunt in pozitia sa va confirm ca PDL accepta ca noua formatiune sa se numeasca PNL", a anuntat Iohannis.

Anuntul lui a starnit dezmintiri agresive ale partenerilor democrat-liberali. Catalin Predoiu, prim-vicepresedinte PDL si pretendent la Cotroceni i-a dat replica imediat, pe Facebook.

"Domnul Iohannis a anuntat ca e mandatat sa informeze Congresul PNL cum ca noul partid format prin fuziunea cu PDL se va numi ... PNL. Doresc sa il anunt pe dl. Iohannis ca nu stiu ce mandat are, dar al meu, nu. Aceasta maniera de a purta discutiile este incorecta. S-a stabilit ca orice chestiune se va discuta si negocia institutional in comisie. Nu e corect sa aflam de la televizor lucruri care se doresc a ne fi impuse", a afirmat Predoiu.

De altfel, liderii PDL si PNL au declarat luni ca statutul noului partid este gata in proprtie de 99%, numele formatiunii fiind unul dintre putinele aspectele care nu au fost stabilite.

"Cu siguranta, inainte de congresul de unificare vom avea un rezultat si pe aceasta speta. Noi nu discutam despre nume, sigla. Discutam despre continutul statutului ca si proceduri, ca intentii, iar acest statut va fi pus la dispozitia organizatiilor noastre in aceasta saptamana pentru a veni cu sugestii, propuneri", a precizat luni presedintele PNL, Klaus Iohannis.

Practic, decizia PNL de a-si pastra numele, luata la congresul din 28 iunie, ar putea fi rasturnata in 26 iulie cand cele doua partide urmeaza sa aiba congrese separate, urmate imediat de congresul comun de fuziune.

  • Prezidentiabilul - Iohannis si Antonescu versus Predoiu si MRU

PNL si PDL sustin ca vor sa-si desemneze candidatul comun la alegerile prezidentiale dintre reprezentantii cel mai bine plasati in sondaje.

Asa cum s-a decis la Congresul din 28 iunie, PNL isi va alege un pretendent la a fi prezidentiabil dintre Klaus Iohannis si Crin Antonescu, care vor fi supusi unei cercetari de piata realizate de 3 institute de sondaje.

"Sondajul se va realiza cu trei case de sondare cu care s-a negociat, ele vor face propriile lor cercetari, dar se vor verifica una pe cealalta. Delegatia Permanenta a PNL, cand vom avea toate elementele legate de sondaj, va fi convocata in jurul datei de 20 iulie", pentru a desemna candidatul liberal, a declarat luni vicepresedintele PNL Ludovic Orban.

De partea cealalta, PDL l-a avansat pe Catalin Predoiu drept posibil prezientiabil, incluzandu-l in ultimele sondaje comandate la CSOP si pe Mihai Razvan Ungureanu, care se afla in negocieri avansate cu democrat-liberalii pentru fuziunea PDL-Forta Civica.

In acest duel, Klaus Iohannis ar putea sa ii ia fata lui Predoiu sau lui Ungureanu, daca il invinge pe Crin Antonescu in sondajele PNL, avand in vedere portanta pe care ar capata-o cel care il invinge practic pe fostul candidat al defunctei USL.

  • Procedurile de adoptare- prevederi in doua viteze

Prevederile anticoruptie, daca se vor introduce, ar putea sa se aplice abia din 2016-2017, dupa ce se incheie deja mandatele actuale de parlamentari si de presedinti de consilii judetene sau primari, potrivit unor surse liberale, consultate de HotNews.

Conform acestora, in cazul celor condamnati cu suspendare, liberalii sunt dispusi sa accepte daca nu excluderea, macar suspendarea lor din functie pe perioada condamnarii (cei condamnati la inchisoare isi pierd oricum functiile politice si calitatea de membri de partid). Calendarul de aplicare, insa se poate dilata in functie de prevederi.

In urma congresului de fuziune, se va lua o decizie politica, fara efecte juridice imediate, au aratat sursele. "Aceasta prevedere poate sa intre in vigoare si din 2017. Pentru ca un statut se poate aplica in momentul in care ai fuziunea facuta, or aceasta fuziune nu poate fi integrata pana in 2016-2017. Congresul este o decizie politica de incepere a procesului de fuziune, dar juriddic dureaza un an de zile procesul prin tribunale", au aratat sursele.

Deputatul liberal Victor Paul Dobre, membru al Comisiei mixte de negociere PNL-PDL, sustine insa ca demersurile de inregistrare a noului partid se vor face imediat dupa congresul de fuziune.

Potrivit acestuia, doar alegerile prezidentiale din noiembrie 2014 ar putea prinde noul partid neconstituit formal intru totul, insa formatiunea va functiona oricum unitar. "E posibil sa nu fie timpul necesar pentru perioada imediat urmatoare, dar partidul va functiona unit", a declarat Dobre, pentru HotNews.ro.

"Statutul intra in vigoare dupa adoptarea lui de catre Congresul reunit, care va aproba statutul si protocolul de fuziune. In conformitate cu prevederile legale, dupa congresul de fuziune se depun actele de inregistrare. Nu cred ca va intarzia prea mult depunerea actelor", a mai spus el.

In legatura cu prevederile anticoruptie prezente acum doar in statutul PDL Dobre s-a marginit sa spuna doar ca "viitorul statut va fi convenit impreuna cu PDL, categoric. Acceptarea se face intre cele doua partide, conduceri, vom avea o formulare".

La randul sau, vicepresedintele PNL Ludovic Orban a prezentat calendarul fuziunii PNL-PDL: "Pana in 15 iulie, vor fi finalizate documentele, proiectul de statut, proiectul de program politic, proiectul de tara si protocolul de fuziune intre cele doua formatiuni politice, urmand ca cele doua structuri ale celor doua partide sa ratifice aceste documente - ma refer la Conventia Nationala Extraordinara a PDL si la Congresul PNL".