Viorel Catarama va candida, ca independent, in alegerile prezidentiale din toamna. Fostul liberal si-a ales drept slogan de campanie "Romanii liberi ingenuncheaza mafia politica".

Intr-un comunicat transmis presei, Viorel Catarama arata ca cere votul cetatenilor pentru modificarea Constitutiei prin referendum, astfel incat legea fundamentala a tarii sa statueze ca:

  • Sunt interzise numirile in functii publice, la nivel central sau local, pe criterii politice, exceptie facand cele de prefect, secretar si subsecretar de stat.
  • Conducatorii, la nivel central sau local, ai instantelor judecatoresti, ai parchetelor (inclusiv  DNA) si ai Politiei sunt desemnati prin votul direct al cetatenilor, cu ocazia alegerilor locale. Candidatii nu pot avea sprijin politic, iar o persoana va detine maximum 2 mandate (dar nu consecutive).
  • In Romania este obligatoriu controlul reciproc al institutiilor statului; la fel ca in cazul persoanelor fizice,  nicio institutie nu poate fi mai presus de lege.
  • Achizitiile publice se pot face numai prin licitatii publice, organizate cu cel putin 90 de zile inainte; singurul criteriu de adjudecare este pretul, iar contractul semnat nu poate fi  amendat ulterior in niciun fel.

Catarama sustine ca modificarea Constitutiei va obliga, in acest mod, partidele politice si Parlamentul sa se reformeze din temelii si va face posibil ca, in 4 ani, salariul minim sa ajunga la 500 EUR provovand totodata intoarcerea in tara a celor peste 3 milioane de romani care muncesc in strainatate.

Cu aceeasi ocazie, Viorel Catarama cere sprijin si apelez la voluntari din toata tara pentru strangerea celor 200.000 de semnaturi necesare depunerii si validarii candidaturii si reprezentare in toate cele 18.000 de centre de votare.

Totodata, solicita Guvernului ca, tinand cont de norma de reprezentare stabilita de lege, sa organizeze cel putin 3.000 de sectii de vot in strainatate, iar daca acest lucru nu este posibil, sa le permita romanilor, care la data alegerilor nu vor fi in tara, sa utilizeze votul electronic.