Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, miercuri, cu majoritate de voturi, sesizarea PDL si PNL privind legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante in timpul vacantei parlamentare, potrivit Agerpres.

Judecatorii au constatat ca sesizarea este neintemeiata in raport de criticile formulate.

Decizia este definitiva si general obligatorie.

In 18 iunie, deputatul PNL Theodor Nicolescu a anuntat ca grupurile parlamentare ale celor doua formatiuni vor sesiza CCR in privinta legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare.

Deputatul liberal a spus ca acest subiect ridica doua tipuri de probleme de neconstitutionalitate.

"Primul dintre ele se refera la faptul ca legea a fost modificata substantial in Camera Deputatilor comparativ cu forma care a trecut la Senat, incalcandu-se astfel principiul bicameralismului. Avem, de exemplu, domenii care nici macar nu au trecut in dezbatere la Senat, cum ar fi acela privind instrainarea unor actiuni detinute de Ministerul Economiei prin Departamentul pentru Energie, cu titlu gratuit, catre autoritatile locale. Este un amendament formulat in Comisia juridica a Camerei, insa el nu a trecut pe la Senat. Exista o multime de astfel de amendamente precum cel referitor la modificarea legii taximetriei, in conditiile in care noi, ca Parlament, suntem sesizati cu o lege in acest sens. Eu cred ca in felul acesta se incalca principiul bicameralismului si speram ca cei de la CCR sa ne dea dreptate", a afirmat Nicolescu.

El s-a referit si la situatii legate de abilitarea in domeniul legilor organice.

"Avem si chestiuni de interpretare privind legea de abilitare, dar vom cere Curtii sa defineasca ce s-ar intelege prin art.115 alin.1, acolo unde se spune ca legea de abilitare trebuie sa prevada domeniul de reglementare", a aratat acesta.