Europarlamentarul PDL Monica Macovei solicita PNL, intr-un material pe blogul sau, sa sustina propunerile de simplificare a ridicarii imunitatii parlamentarilor, amintind de faptul ca senatul a respins, pe 2 iunie, din nou, o solicitare de ridicare a imunitatii parlamentare, si anume a senatorului PSD Marius Isaila, caz in care votul a fost secret, cu bile.

"Ascunzand bilele in palma, parlamentarii pot vota dupa bunul plac, chiar invers decat declara public ei sau sefii lor de partid.

In urma acestui vot, parlamentarii corupti pot scapa de arestarea preventiva sau perchezitie, iar parlamentarii care sunt si ministri sau fosti ministri pot scapa de cercetarea penala. Procedura actuala face ca parlamentarii sa fie deasupra legii, lucru inacceptabil intr-o democratie. Electoratul trebuie sa vada cum voteaza 'alesii' si din acest motiv votul pentru ridicarea imunitatii parlamentare trebuie sa fie la vedere", scrie Macovei.

Ea afirma ca nu are asteptari de la "mafia PSD", insa spune ca "PNL a declarat ca nu va mai actiona impotriva justitiei".

Are acum ocazia sa treaca de la vorbe la fapte si sa sustina in Parlament propunerile PDL de simplificare a ridicarii imunitatii parlamentarilor.

In 2011, Macovei a cerut simplificarea procedurii de ridicare a imunitatii parlamentare, iar europarlamentarul a reluat propunerile si a solicitat "sustinerea politica a PNL si PDL pentru adoptarea lor de catre Parlament":

1. Votul pentru ridicarea imunitatii sa fie electronic, la vedere, atat in Comisia juridica, cat si in Plen, pentru ca fiecare parlamentar sa-si asume raspunderea pentru votul dat, iar opinia publica sa poata vedea cum au votat 'alesii'.

2. Cererea de ridicare a imunitatii sa fie votata in Plen in maximum 48 de ore de la trimiterea ei in Parlament.

3. Parlamentarii sa nu analizeze dosare si probe, acesta fiind strict atributul judecatorilor, care trebuie lasati sa se pronunte si asupra arestarii preventive, si perchezitiei. La fel si in cazul procurorilor, cand este vorba de urmarirea penala a parlamentarilor ministri sau fosti ministri. Parlamentarii trebuie doar sa se asigure ca cererea procurorilor contine indicii privind comiterea unei fapte penale, iar acuzatiile aduse de procurori nu sunt pure inventii.