Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat marti, in urma votului, raport negativ cererii procurorului general privind incuviintarea inceperii urmaririi penale a lui Daniel Chitoiu in dosarul ASF. Impotriva incuviintarii inceperii urmaririi penale au votat 16 membri ai comisiei, iar 4 voturi au fost anulate. Decizia finala va fi luata in plenul Camerei Deputatilor.

"In primul rand, am spus ca sunt nevinovat. Le-am spus ca niciodata nu m-am sustras de a da declaratii justitiei si in special procurorilor DNA legat de modul cum a fost promovata Ordonanta 94/2013 privind organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara. Le-am explicat si le-am dat toate detaliile privind modul de elaborare si de aprobare in Guvern a acestei ordonante de urgenta. Le-am spus ca n-am nicio legatura si ca nu exista nicio dovada la dosar ca as fi organizat acest grup infractional organizat si am protejat interesele unei societati in domeniul asigurarilor. De asemenea, cum au observat si dansii, de la dosar nu exista nicio dovada impotriva mea", a precizat Daniel Chitoiu dupa ce a fost audiat de Comisia juridica, citat de Mediafax.

DNA a cerut pe 25 februarie urmarirea penala a fostului ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu, acuzat de abuz in serviciu si constituire de grup infractional organizat in dosarul ASF - Carpatica. Astfel, procurorii au transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte referatul in vederea sesizarii Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuarea urmaririi penale fata de Daniel Chitoiu pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care avea calitatea de ministru al Finantelor Publice. Sotia lui Daniel Chitoiu (director in ASF) si nasul sau, Dan Radu Rusanu (seful ASF) sunt deja urmariti penal in dosarul ASF - Carpatica Asig.

Procurorii arata ca "exista indicii rezonabile" ca Daniel Chitoiu a initiat o ordonanta de urgenta, in octombrie 2013, cu scopul de a sprijini "grupul infractional constituit pentru a favoriza interesele S.C. CARPATICA ASIG S.A., in lipsa unei urgente reale si cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotararea Guvernului nr. 561/2009".

Ordonanta, care a si fost adoptata de Guvern, a facut posibila inlaturarea din Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a lui Tudor Daniel George, vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor, si inlocuirea acestuia cu o persoana "care urma sa garanteze, in mod fraudulos, protectia intereselor financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A.", mai arata procurorii DNA.