Premierul Ponta a declarat marti seara, dupa votul de investire a noului cabinet, ca spera ca ca Guvernul Ponta III sa inceapa sa functioneze chiar de miercuri. Premierul a precizat ca il va contacta pe presedintele Basescu pentru a discuta despre decretele de investire, adaugand ca in sedinta de miercuri a Guvernului ar putea fi adoptate masuri pentru a elimina din programul de guvernare eventuale confuzii. "Daca asta seara am guvern, maine transmitem catre Parlament exact modificarile cerute de presedinte, imi angajez raspunderea, opozitia depune motiune de cenzura", a precizat Ponta.

"Imi doresc foarte multa, o sa il contactez pe dl Basescu, ca procedurile constitutionale sa fie finalizate iar Romania sa aiba de maine dimineata un guvern", a declarat Ponta, precizand ca noua formula este sustinuta "de o majoritate semnificativa, stabila, care cred ca va functiona pana in 2016".

"Daca exista probleme de faptul ca in program apare numele USL sau trebuie scos de acolo, am comunicat si presedintelui ca maine in sedinta de guvern vom lua toate masurile pentru a indrepta confuziile. Sunt dispus sa luam toate masurile prevazute de Constitutie de lege pentru a indrepta orice fel de posibila confuzie", a adaugat premierul.

Potrivit premierului, "articolul 114, cel care vorbeste de angajarea raspunderii guvernului pentru un program, poate fi aplicat - maine in sedinta de guvern il declansez - poate si aplicat cu respectarea legii".

"In sedinta de guvern adoptam programul asupra caruia ne angajam raspunderea. Sunt niste termene: trei zile daca nu ma insel in care trebuie sa primim observatii, ma prezint in fata Parlamentului, dupa care 5 zile in care se poate depune o motiune de cenzura - evident daca opozitia va dori", a subliniat Ponta, adaugand ca "votul de astazi a fost destul de clar, dupa care de abia atunci se promulga programul respectiv. Presedintele stia ca aceste lucruri nu depind de mine, depind de Parlament si de regulamentul Parlamentului si ca e vorba de 8 zile. Daca asta seara am guvern, maine transmitem catre Parlament exact modificarile cerute de presedinte, imi angajez raspunderea, opozitia depune motiune de cenzura".

Intrebat ce va face daca presedintele nu semneaza decretele, Ponta a aratat ca exista o decizie a Curtii Constitutionale, decizia 98/2008, care se refera exact la aceasat situatie si in care se arata ca presedintele nu are dreptul sa refuze, adaugand ca nu seful statului promulga decretele ci doar trebuie sa le aplice dupa ce acestea se publica in Monitorul Oficial cu semnaturile presedintilor celor doua camere, sau presedintelui Camerei Deputatilor si vice-presedintelui Senatului in conditiile demisiei lui Crin Antonescu.

"Pana nu se semneaza decretele, nu sunt ministri in functie, insa mi-as dori foarte mult ca dupa ziua de astazi, care a fost - sunt sigur - una neobisnuita pentru ei, de maine sa se apuce de treaba", a incheiat premierul.