"Romania considera ca orice prezenta a trupelor Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fara acordul acesteia si in afara acordurilor bilaterale si a notificarilor ucrainene deja existente, poate fi considerata o agresiune la adresa Ucrainei", se arata in mesajul presedintelui Traian Basescu privind situatia din Crimeea.

Traian BasescuFoto: Presidency.ro

Redam integral mesajul presedintelui Romaniei, publicat de Administratia Prezidentiala:

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, urmareste cu deosebita atentie evenimentele in derulare in Peninsula Crimeea, dar si din regiunea Harkov, Donetsk si Odesa. Aparitia unor grupari civile dar si a unor formatiuni militare nerevendicate care au ocupat cladirile autoritatilor legitime si semnalele repetate ale unor tendinte separatiste ameninta stabilitatea Ucrainei, suveranitatea, integritatea sa teritoriala si securitatea regionala.

Romania este preocupata de respectarea deplina a statalitatii, suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a Ucrainei in frontierele recunoscute international. Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, solicita ca miscarile de trupe din Peninsula Crimeea sa respecte strict prevederile Acordului de la Budapesta din 1994 privind garantarea suveranitatii si a integritatii teritoriale a Ucrainei si sa se inscrie in limitele documentelor biletarale privind stationarea trupelor ruse in Peninsula Crimeea, in baza Acordurilor de la Harkov si a tuturor elementelor notificate ulterior de catre autoritatile ucrainene.

Domnul presedinte Traian Basescu, insista asupra faptului ca orice diferend politic intre administratia regionala a Crimeii si puterea centrala a statului ucrainean nu se poate rezolva prin forta, ci numai prin dialog direct, in limita prevederilor constitutionale ale Ucrainei.

In ceea ce priveste protejarea minoritatilor, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, considera ca aplicarea ferma a normelor internationale si a bunelor practici in domeniu reprezinta singurul izvor de reglementare a drepturilor minoritatilor nationale si trebuie sa reprezinte o obligatie a fiecarui stat si nu motivul unei interventii armate externe.

Romania considera ca orice prezenta a trupelor Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fara acordul acesteia si in afara acordurilor bilaterale si a notificarilor ucrainene deja existente, poate fi considerata o agresiune la adresa Ucrainei.