Crin Antonescu si Klaus Johannis ar fi cerut iesirea PNL de la guvernare in sedinta informala a liberalilor care a a avut loc duminica seara si a durat peste 4 ore, potrivit unor surse din partid, citate de televiziunile de stiri.

Ora 22:40: Cristina Pocora, purtatorul de cuvant al PNL, la finalul sedintei: "Am avut o discutie informala. Ceea ce s-a desprins e ca maine, la intalnirea cu Victor Ponta, premier si co-presedinte al USL, Crin Antonescu, insotit de domnul prim-vicepresedinte Klaus Johannis,au primit mandat de fermitate, ceea ce inseamna respectarea cu strictete a protocolului USL. PNL isi doreste sa faca parte din USL. Un mandat de fermitate inseamna sa nu ne abatem de la protocolul semnat. (Despre iesirea de la guvernare): Nu s-a pus in discutie in aceasta maniera, in acesti termeni."

Ora 21:55: Crin Antonescu pentru ziarul Gandul: "Nu am cerut iesirea PNL de la guvernare."

Ora 21:37: Presedintele CJ Brasov, liberalul Aristotel Cancescu, le- a propus duminica liderilor PNL reuniti la sediul central al partidului iesirea PNL de la guvernare: "Am si motivat-o, pe motiv ca nu avem bani de investitii si in situatia in care bugetele noastre nu vor suferi niste modificari nu are rost sa mai stam la guvernare", a spus Aristotel Cancescu, citat de Agerpres.

Liderii PNL s-au reunit, duminica seara, intr-o sedinta informala, pentru a discuta pe tema mandatului de negociere intr-o noua reuniune a USL, care ar putea avea loc luni, dar si legat de strategia parlamentara a liberalilor pentru saptamana care incepe, au declarat in cursul zilei, pentru Mediafax, surse din PNL.

Printre cei care au ajuns la sediul PNL inainte de ora 18:00 se numara Crin Antonescu, Klaus Iohannis, Radu Stroe, Mariana Campeanu, Rares Manescu, George Scutaru, Aristotel Cancescu si Ovidiu Silaghi.

Agerpres transmite ca primarul Timisoarei, liberalul Nicolae Robu, a declarat, duminica, la intrarea in sedinta informale a liderilor PNL, ca nu vede de ce ar ceda liberalii in actuala situatie politica, chiar daca aceasta ar insemna scoaterea de la guvernare pe care ar trebui sa si-o asume PSD.

"Eu consider ca trebuie sa ramanem la guvernare, trebuie sa insistam. Nu vad de ce am ceda noi. Daca PSD doreste sa ne scoata de la guvernare, daca PSD doreste sa se desfiinteze USL, atunci trebuie sa-si asume asta. Noi ne-am prezentat in fata a milioane de cetateni si am obtinut voturile a milioane de cetateni promitand ca suntem oameni seriosi, ca avem o uniune serioasa care va guverna Romania si care va asigura guvernare si in plan local pana in 2016 cu Victor Ponta premier, dar cu candidat unic la presedintie, presedintele PNL, Crin Antonescu. (...) Cred ca de aici trebuie sa plecam", a spus Robu.

Acesta a facut apel la PSD sa se intoarca la problemele tarii.

"Noi n-am cerut nimic in plus, n-am fost preocupati sa acaparam cat mai multa putere, noi am fost preocupati sa ne facem datoria acolo unde am ajuns in urma alegerilor si cred ca asta trebuie sa faca si PSD. Ar trebui sa se intoarca la problemele tarii, ar trebui sa lasam interesele de partid la o parte, sa respectam (...) intelegerea initiala si sa ne vedem de treaba, ca avem atatea si atatea lucruri de facut", a precizat Nicolae Robu.

El a aratat ca doreste ramanerea PNL la guvernare si a amintit ca exista un protocol incheiat intre PSD si PNL care are la baza "aproximativ paritatea" in conditiile in care la vremea respectiva alaturi de liberali erau si conservatorii.

"Solutia este sa respectam structura initiala a Guvernului ca numar de posturi de vicepremier si sa respectam portofoliile asa cum au fost ele impartite la acea vreme. Nu sunt motive sa se produca schimbari. (...) Dupa parerea mea, si sunt convins ca dupa parerea mai multor colegi, nu este nevoie de o restructurare a Guvernului. Noi venim acum cu forte proaspete, cu oameni valorosi care au dovedit ca fac treaba buna acolo unde au fost pusi sa aiba o functie asumata si suntem convinsi ca Guvernul ar putea sa functioneze mult mai bine decat a functionat pana acum dupa remanierea respectiva", a sustinut Nicolae Robu.

Primarul liberal al Timisoarei a precizat ca cine nu respecta intelegerea pe baza careia a fost creat USL si s-a obtinut rezultatul de la alegerile din decembrie 2012 inseamna ca a inselat asteptarile votantilor nostri si trebuie sa suporte consecintele in plan electoral.

La randul sau, fostul premier si presedinte liberal Calin Popescu Tariceanu a afirmat si el, inainte de inceperea sedintei, ca PNL trebuie sa-si pastreze pozitiile pe care le are.

Cristian Adomnitei, presedinte al Consiliului Judetean Iasi, a declarat, duminica, in cadrul conferintei municipale a PNL Iasi, in fata catorva sute de membri liberali, ca nu exista presiuni din teritoriu asupra liderului PNL, Crin Antonescu, pentru mentinerea liberalilor la guvernare.

Liderii de filiale ai PNL, vicepresedintii partidului si liderii grupurilor parlamentare au fost convocati duminica seara, de la ora 18:00, pentru o reuniune neoficiala cu presedintele PNL, Crin Antonescu, prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, si secretarul general al PNL, Eduard Hellvig, au precizat surse din PNL pentru Mediafax.

Sedinta are in vedere o analiza a mandatului de negociere pentru o noua reuniune a USL, luni dimineata, in care sa se discute propunerile liberalilor pentru cele patru portofolii din Guvern.

De asemenea, liderii PNL ar urma sa stabileasca strategia parlamentara in cazul in care premierul Victor Ponta isi mentine solicitarea pentru infiintarea unui post de vicepremier alocat Partidului Conservator, iar blocajul din USL va continua.

Liderul PNL Crin Antonescu a spus vineri, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca interpreteaza "optimist" declaratia premierului potrivit careia a ales ca guvernarea sa continue in formula USL si intelege din spusele lui Victor Ponta ca renunta la conditia vicepremierului PC, nemaifiind atunci niciun motiv sa nu se mearga mai departe de luni.