PDL cere ministrului de Interne si SRI sa verifice daca printre manifestantii anti-Rosia Montana sunt reprezentanti ai unor formatiuni paramilitare, Radu F. Alexandru spunand ca ministrul Daniel Barbu, care s-a referit la astfel de grupari, ar trebui demis daca afirmatiile se dovedesc a fi false, transmite Mediafax.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu a declarat, sambata seara, la Antena 3, ca a fost identificat "autorul" incidentului din Centrul Vechi, in persoana "tanarului universitar fara opera" Claudiu Craciun.

"Stim si autorul, imi permit sa-l spun, Claudiu Craciun, a fost identificat. E pacat, ca inteleg ca este un tanar universitar", a spus Barbu.

Potrivit ministrului, Craciun este cel care "a invitat" oamenii sa vina "acolo". "Sigur, e putin penibil ca cineva care este universitar - sigur, universitar fara opera si probabil de aici a acumulat multe frustrari - a montat astfel de episoade, care imi tin cuvantul si ma bucur ca Victor Ponta, domnul prim-ministru, a avut aceeasi impresie ca si mine, mie mi s-a parut ca e o Sturmabteilung, adica o formatiune paramilitara, o formatiune de asalt", a spus ministrul.

El a relatat ca in urma cu trei saptamani un reprezentant al protestatarilor a fost invitat la Parlament de catre "o comisie" si acesta a "a amenintat" ca exista formatiuni paramilitare care se constituie si care ii vor distruge pe politicieni si pe familiile acestora.

Duminica, vicepresedintele PDL Radu F. Alexandru a declarat, intr-o conferinta de presa, ca formatiunea sa cere de urgenta ministrului de Interne si SRI sa verifice acuzatiile ministrului Culturii.

De asemenea, Radu F. Alexandru a spus ca PDL cere demiterea ministrului daca acuzatiile se dovedesc neadevarate.

"PDL cere de urgenta, ministrului de Interne si institutiilor abilitate ale statului, in speta SRI, sa declare public daca exista si cel mai slab indiciu privind existenta unor reprezentanti ai unor asemenea formatiuni in randul manifestantilor. Daca nu exista asemenea probe, ii cerem premierului Victor Ponta demiterea de urgenta a ministrului Daniel Barbu, pentru acte de instigare in fata unor oameni care si-au sustinut un punct de vedere manifestand pasnic de atata vreme", a spus democrat-liberalul.

Radu F. Alexandru a mentionat ca recentele afirmatii ale lui Barbu, care, potrivit democrat-liberalului, vorbeste despre reprezentanti ai unor "formatiuni paramilitare si de asalt" in randurile manifestantilor impotriva proiectului Rosia Montana, sunt "nesustinute si neprobate", si amintesc de declaratiile facute in 1989 de Nicolae Ceausescu.

"Ca un membru al Guvernului Romaniei sa se lanseze in asemenea afirmatii, de o gravitate extrema, este un lucru sub nicio forma de acceptat", a fost de parere Radu F. Alexandru.

El a criticat faptul ca nici premierul Victor Ponta si nici ministrul Culturii nu au gasit de cuviinta sa stea de vorba cu manifestantii si, in schimb, "nu au ezitat sa arunce anateme si acuze absolut aberante, de la neo-nazisti si legionari".

Pe de alta parte, vicepresedintele PDL a subliniat ca incidentul in care a fost implicat ministrul Culturii a fost unul "cu totul regretabil".

"PDL nu aproba sub nicio forma degenerarea manifestatiilor publice in acte de violenta. Le respingem cu toata fermitatea si nu exista nicio ratiune pentru care le-am putea accepta", a aratat democrat-liberalul.

***

Barbu este protejat, de vineri, de o echipa a Serviciului de Protectie si Paza (SPP), el precizand ca s-a simtit "in pericol" in timpul incidentului petrecut joi seara in Centrul Vechi al Capitalei.

Daniel Barbu a mai spus ca nu a depus in nume personal nicio plangere in urma incidentului de joi seara. "Nu am depus nicio plangere nici eu, nici soferul meu", a spus ministrul Culturii.

Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 a inceput urmarirea penala in rem, pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, in cazul incidentelor in care a fost implicat ministrul Culturii.

Ministrul Daniel Barbu a fost implicat intr-un incident provocat de mai multi protestatari fata de proiectul Rosia Montana, care l-au huiduit si nu l-au lasat sa plece cu masina in care se afla decat cu interventia fortelor de ordine. In plus, luneta masinii a fost sparta.

Deocamdata, saisprezece persoane implicate in incidentul de joi seara au fost identificate, alaturi de mai multi martori, a anuntat, vineri, seful Politiei Capitalei, Mihai Pruteanu.

Politia Capitalei s-a autosesizat in acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificati cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zona.

Totodata, Ministerul Culturii a inaintat o plangere la Politia Capitalei, pentru distrugerea autoturismului in care se afla demnitarul.

Daniel Barbu a participat, joi seara, la evenimentul "Cafeneaua critica", de la ora 19.00, in Club A. Cateva zeci de manifestanti veniti la local au intrerupt dezbaterea, au desfasurat pancarte in jurul lui Barbu si au aruncat inspre acesta cu bancnote false, pe care era tiparit portretul lui. Tot ei i-au intins lui Barbu o punga cu monede si l-au huiduit, intrebandu-l "Cati bani ti-ai luat?" si cerandu-i demisia.

Dezbaterea nu a mai fost reluata, ministrul hotarandu-se sa plece. Afara, protestatarii au blocat drumul autoturismului in care se afla demnitarul si au lipit pe masina bancnote cu portretul lui Barbu. De asemenea, ei au spart luneta masinii, ministrul reusind sa plece datorita interventiei fortelor de ordine - politisti si jandarmi, sositi de urgenta la fata locului.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seara, ca a cerut identificarea persoanelor care l-au agresat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, si sanctionarea acestora contraventionala sau penala, apreciind ca o astfel de agresiune este inacceptabila si ca, in lipsa unor masuri, tara poate fi cuprinsa de anarhie.

Vineri, premierul Ponta l-a anuntat pe ministrul de Interne ca jandarmii au mandat clar din partea sa sa actioneze "fara complexe" atunci cand protestele depasesc "linia rosie" si se transforma in agresiuni si amenintari.

***

Din 1 septembrie, in Capitala si in mai multe orase din tara, dar si peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.

Manifestantii cer ca Parlamentul sa respinga proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana si sa interzica, prin lege, folosirea cianurilor in activitatile miniere din Romania, Guvernul sa respinga, prin hotarare, in regim de urgenta, acordul de mediu, Rosia Montana sa fie inclusa pe lista tentativa a Romaniei pentru includerea in patrimoniul UNESCO si demisia premierului Victor Ponta si a celor patru initiatori ai proiectului de lege: ministrii Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.