Guvernul trebuie sa fie deschis la dialog pe tema gazelor de sist si sa nu se ascunda in spatele unor birouri, a declarat la RFI fostul ministru al Mediului, deputatul UDMR, Attila Korodi, in contextul protestelor din judetul Vaslui.

Attila Korodi recomanda Guvernului sa nu forteze situatia: "La cel mai inalt nivel de responsabilitate sa mearga si sa vorbeasca cu oamenii, sa gaseasca o pauza cu Chevronul, ca sa nu fie fortata situatia si sa inceapa un dialog intens, sa implice oamenii din comunitatile locale in deslusirea fiecarui element al fazei de exploare si daca gaseste intelegere, sa mearga mai departe, dar acum este nevoie de dialog si nu de ascundere in spatele unor birouri".

Compania americana Chevron a anuntat joi ca suspenda activitatea la Silistea, judetul Vaslui.

Pentru fostul ministru al Mediului, "este un anunt de bun augur, pentru ca problema gazelor de sist este una vitala, pentru ca Romania depinde foarte mult de resurse energetice si gaze naturale si aceasta poate sa fie o resursa care poate fi utilizata in beneficiul statului.

"Dar in momentul in care te complici cu declaratii publice cu un proiect in care abuzezi legislatia romaneasca pe Rosia Montana si automat cuplezi si gazele de sist in declaratii publice, e normal ca cetateanul de rand, sateanul unde se va deschide un put de forare pentru explorare sa-si puna semne de intrebare despre corectitudinea gestului statului roman si despre conditiile in care au fost emise diferite autorizatii. Aici este nevoie de comunicare si transparenta maxima, este nevoie de ceea ce pana la urma actuala coalitie de guvernamant cerea vechiului Guvern PDL".

Citeste in intregime pe RFI.ro.

Despre Rosia Montana: Modificarile din comisia speciala sunt un cadou pentru RMGC

Modificarea proiectului de lege privind Rosia Montana este doar o cosmetizare, iar singurul beneficiar va fi RMGC, a declarat la RFI Korodi.

Presedintele comisiei parlamentare pentru Rosia Montana, Darius Valcov, a declarat joi ca proiectul de lege primit de la Guvern a fost schimbat total de catre comisie. A fost modificat inclusiv titlul, iar proiectul nu se mai refera la Rosia Montana, ci la exploatari auro-argintifere in general. Acordul dintre Guvern si RMGC a fost scos din proiectul de lege trimis de Executiv.

Attila Korodi crede ca "rezolva o cosmetizare a problemei si probabil la o verificare constitutionala sunt sanse sa treaca, dar la o verificare in comparatie cu directivele europene care sunt transpuse in legislatia Romaniei nu cred ca va avea sanse de trecere".

"Acest proiect de lege defineste ca investitii de importanta deosebita toate proiectele euro-argintifere peste cinci tone productie anuala. Si implicit pentru aceste proiecte inseamna ca directiva cadru apa se va aplica si pe categoria, pe elementul de modificare a albiei minore sau majore a apelor curgatoare de suprafata. Adica daca pentru acest proiect de la Rosia Montana este nevoie de o derogare prin lege de la directiva cadru apa si pentru acesta, Parlamentul putea sa decida daca vede oportuna sau nu, de-acum incolo, Parlamentul nu ca deleaga aceste prerogative, ci pur si simplu statueaza ca pentru orice proiect de dimensiunea aceasta miniera este automat posibila transferarea albiei paraurilor. Lucru care este un gest nu numai sinucigas, dar este si impotriva directivei europene cadru apa si foarte istet a fost cosmetizat acest proiect de lege ca un cadru general, dar pana la urma se refera la Rosia Montana", precizeaza fostul ministru al Mediului.

Citeste mai mult pe RFI.ro.