PPDD va depune o motiune simpla pe tema Codului insolventei, a anuntat liderul deputatilor PPDD Daniel Fenechiu, precizand ca s-au strans semnaturile necesare si ca prin acest demers se cere revocarea imediata a ordonantei privind insolventa.

"Motiunea simpla nu a fost indreptata asupra unui minister anume pentru simplul fapt ca, in momentul in care discuti de o ordonanta de urgenta, este greu sa-i gasesti initiatorul. Acolo sunt doua sau trei ministete importante, Ministerul Justitiei care a redactat-o si a dat aviz, este un minister din zona economica, plus Ministerul Culturii. Noi am adresat-o la global, am ridicat in discutie problema, urmeaza ca primul ministru sa desemneze un ministru care sa vina la dezbaterea motiunii. Este o motiune pe care noi am propus-o si am elaborat-o in colaborare cu PDL, probabil o depunem astazi (n.r.- luni)", a afirmat Fenechiu, citat de Mediafax.

El a spus ca aceasta motiune are conditiile de depunere indeplinite, fiind stranse 24 de semnaturi de la PPDD si 26 sau 27 de la PDL.

Fenechiu a aratat ca in motiunea simpla se cere "incetarea imediata a atacurilor" Guvernului condus de Victor Ponta asupra presei independente, revocarea imediata a ordonantei privind Codul insolventei si punerea in dezbaterea publica a acestui subiect.

Avocatul Poporului a contestat, miercuri, la Curtea Constitutionala Ordonanta de urgenta privind insolventa, invocand lipsa conformitatii unor dispozitii legale din actul normativ fata de articolul 1 alineatul 5 si articolul 15 alineatul 2 din Constitutie, "privind obligativitatea respectarii Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor, cat si a neretroactivitatii legii", potrivit unui comunicat de presa al Avocatului Poporului.

PDL a cerut joi Avocatului Poporului sa atace la Curtea Constitutionala OUG privind Codul insolventei si pe incalcarea principiului nediscriminarii, considerand ca aceasta institutie pacaleste opinia publica si face o farsa prin atacarea la Curte a actului normativ doar pe principiul neretroactivitatii.

Uniunea Judecatorilor din Romania a cerut luni Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa sesizeze Avocatul Poporului pentru a supune Codul insolventei controlului la Curtea Constitutionala, sustinand ca actul normativ nesocoteste flagrant dispozitiile articolului 115 din Constitutie, ce limiteaza situatiile in care Guvernul poate emite ordonanta de urgenta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la Cotroceni, ca Ordonanta de Urgenta 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei cuprinde un articol care este discriminatoriu pentru ca reglementeaza strict pentru audiovizual.