Parlamentul isi incepe luni activitatea, iar partidele parlamentare si-au trasat deja prioritatile legislative pentru noua sesiune ordinara. Presedintele Senatului a convocat Biroul Permanent la ora 14:00, iar grupurile parlamentare se vor intruni la ora 15:00. Senatorii se vor reuni in plen de la ora 16:00. Si deputatii se intorc din vacanta, Camera Deputatilor fiind convocata in a doua sesiune ordinara a anului 2013, la ora 14:00. Sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor va avea loc incepand cu ora 13:00, potrivit Agerpres.

  • PSD

Purtatorul de cuvant al grupului parlamentar PSD din Senat, Gabriela Firea, a declarat pentru ca printre prioritatile legislative ale social-democratilor in noua sesiune parlamentara se numara bugetul pe anul 2014. Potrivit acesteia, vor fi avute in vedere proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar fiscale, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2014, proiectul de lege privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2014, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar, care insoteste Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2014 - 2016.

Alte prioritati ale PSD sunt proiectul de lege privind Codul de procedura fiscala, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii responsabilitatii fiscal-bugetare nr.69/2010, proiect de lege privind rescrierea Codului fiscal, proiect de lege privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2013, dar si un proiect de lege pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2013.

In afara acestora, la Senat se afla inca in procedura o serie de proiecte de lege, din lista prioritatilor legislative ale Guvernului pentru prima sesiune ordinara a anului 2013: L415/2011 Proiect de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.132/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.132/1999 privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor, L344/2010 Proiect de Lege - Legea educatiei nationale si invatarea pe tot parcursul vietii, L660/2011 Proiect de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.75/2011 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei, L317/2012 Proiect de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 21/2012 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011, L700/2011 Proiect de lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea.

  • PNL

In ceea ce priveste prioritatile legislative ale PNL acestea sunt in principal de natura economica. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat recent ca printre prioritati se numara reducerea CAS si schimbarea regimului redeventelor. El a aratat ca PNL este preocupat si de temele europene.

  • PC

Proiectul de modificare a Constitutiei, regionalizarea, dar si initierea unor legi pentru combaterea coruptiei si a unor modificari legislative care sa permita o mai buna si mai usoara accesare a fondurilor europene se numara printre prioritatile conservatorilor in noua sesiune parlamentara, a declarat secretarul grupului PC de la Senat, Mihai Neagu.

El a precizat ca, in calitate de senator in Colegiul 4 Suceava, va initia un proiect pentru modificarea Legii politistului si va milita pentru rezolvarea problemei logistice a segmentului de frontiera pe relatia Est a Romaniei, prin completarea legii de frontiera.

  • UNPR

Vicepresedintele Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei, senatorul Serban Mihailescu, a declarat ca principalele prioritati legislative ale formatiunii sunt aprobarea Codului de procedura penala si a Codului penal, dar si proiectul de lege privind instituirea taxei de solidaritate de 1% din averile care depasesc 450.000 de euro.

De asemenea, UNPR va sustine in Parlament proiectele de lege care au in vedere promovarea unor investitii majore in domeniul infrastructurii si economiei.

Vicepresedintele UNPR este convins ca proiectele sustinute de partidul sau vor avea sprijin si din partea parlamentarilor Uniunii Social Liberale, in conditiile in care acestea sunt incluse si in programul de guvernare.

  • PDL

Si PDL are o serie de prioritati care vizeaza, in special, reforma educatiei si crearea de locuri de munca. Presedintele democrat-liberalilor, Vasile Blaga, a declarat sambata, la Scoala de vara a TDL, ca prioritatile legislative ale parlamentarilor formatiunii politice pe care o conduce au in vedere, intre altele, solutii pentru crearea de noi locuri de munca si reforma educatiei.

Blaga a reamintit tintele vizate de actul normativ propus de PDL: reducerea cotei unice la 12 %, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, scutirea de impozit a profitului reinvestit pentru capitalizare si cresterea salariului minim la 1.000 de lei. El a aratat ca un alt set de propuneri legislative vizeaza domeniul invatamantului.

De asemenea, vicepresedintele PDL, Raluca Turcan, declara recent ca parlamentarii democrat-liberali vor avea o initiativa prin care sa se incurajeze alimentatia sanatoasa a copiilor. Ea a mai spus ca partidul va propune masuri concrete de combatere a violentei in institutiile de invatamant, prin generalizarea cabinetelor psiho-pedagogice, cresterea ratei de supraveghere video si campanii regulate de informare anti-violenta.

Biroul Permanent National al PDL se va intalni, luni, cu grupurile parlamentare ale formatiunii, pentru a stabili prioritatile legislative pentru noua sesiune parlamentara.

  • PP-DD

Si parlamentarii PP-DD si-au stabilit prioritatile, liderul deputatilor acestui partid, Daniel Fenechiu, mentionand, in acest sens, modificarea legislatiei in ceea ce priveste micii proprietari de terenuri agricole, o lege a falimentului personal si stimularea angajatorilor pentru crearea de locuri de munca in randul tinerilor, dar si a celor peste 45 de ani aflati in dificultate.

El a adaugat ca o alta prioritate legislativa avuta in vedere se refera la zona politicilor bancare.

Potrivit acestuia, o a treia prioritate legislativa avuta in vedere de PP-DD tine de stimularea dezvoltarii economice si crearea de noi locuri de munca.

  • UDMR

Inceperea dezbaterilor la legea privind regiunile de dezvoltare economica, pastrarea legii educatiei intr-o forma care sa nu aduca atingere invatamantului in limba materna sau legea bugetului pe anul 2014, se numara printre prioritatile legislative ale Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, pentru AGERPRES, ca formatiunea pe care o conduce va solicita introducerea pe ordinea de zi a proiectului Uniunii privind regiunile de dezvoltare economica, prin care se propune infiintarea a 16 regiuni si nu opt, cate sunt acum. Proiectul a trecut tacit de Senat si se afla la Camera Deputatilor.

Liderul Uniunii considera ca nu este nevoie de un alt proiect de lege si de aceea UDMR invita toate partidele la un dialog pe acest subiect, punctand ca este formatiunea este deschisa la eventuale amendamente sau schimbari.

O alta prioritate legislativa a UDMR este legea invatamantului, care se va dezbate in Senat si despre care Kelemen Hunor spune ca nu trebuie sa contina amendamente care sa duca atingere drepturilor privind invatamantul in limba materna, la toate nivelurile.

Presedintele UDMR a adaugat o alta prioritate a parlamentarilor Uniunii este legea bugetului pe 2014, motiv pentru care i-a solicitat premierului Victor Ponta o intalnire pe subiecte economice, financiare si bugetare. Kelemen Hunor a precizat ca formatiunea pe care o conduce are propuneri in acest sens si asteapta un dialog constructiv in ceea ce priveste bugetul pe anul viitor.