Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la Sfantu Gheorghe, ca, personal, sustine ideea declararii zilei de 10 Mai ca sarbatoare nationala, mentionand, in context, ca ziua de 1 Decembrie nu are pentru comunitatea maghiara aceeasi semnificatie pe care o are pentru romani, transmite Agerpres.

Acesta a mai spus ca si alte state au cate doua sau trei sarbatori nationale, marcate in functie de evenimentele importante din istoria lor, prin urmare considera oportuna o astfel de initiativa.

"Eu cred ca e o idee buna. Daca ar fi dupa mine, personal as sustine o astfel de initiativa. (...) Noi respectam istoria fiecaruia, dar asta nu inseamna ca din punctul nostru de vedere aceasta zi (1 Decembrie, n.r.) este nimerita pentru acest lucru. Si, sigur, am mai zis acest lucru, istoria ne-a despartit de foarte multe ori, dar viitorul trebuie sa ne uneasca. Punctul nostru de vedere ramane neschimbat, respectam istoria si traditiile romanilor si asteptam respect reciproc pentru istoria si traditiile noastre", a declarat Kelemen Hunor, care a participat miercuri dupa-amiaza la inaugurarea unei biblioteci scolare din Sfantu Gheorghe ce a primit numele primului presedinte al UDMR, Domokos Geza.

Ideea declararii zilei de 10 Mai ca sarbatoare nationala a fost lansata recent de cativa deputati PNL, care au depus un proiect de lege in acest scop. Acestia propun ca 10 Mai, zi ce marcheaza castigarea independentei statului roman, sa fie declarata ziua nationala, iar 1 Decembrie sa fie ziua reintregirii neamului.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a apreciat ca 10 Mai are toate datele pentru a fi o zi de sarbatoare, dar nu neaparat cu statut de zi nationala.