Deputatul PSD Constantin Mazilu a depus la Senat un proiect de lege care prevede instituirea orei de vara pentru toate cele 365 de zile ale anului, "pentru imbunatatirea conditiilor de munca, dar si evitarea influentei negative pe care o are trecerea la ora de iarna asupra sanatatii populatiei", transmite Agerpres.

Proiectul de lege care a fost depus in Parlament pe 22 aprilie prevede ca 'Romania isi modifica timpul legal, instituind ora de vara drept ora oficiala pentru toate cele 365 de zile ale anului'.

"Aceasta lege are ca scop utilizarea totala a zilei, imbunatatirea conditiilor de munca si odihna, dar si evitarea influentei negative pe care o are trecerea la ora de iarna asupra sanatatii populatiei. Deloc de neglijat sunt si efectele pozitive pe care le-ar crea, la nivel economic, gratie reducerii consumului de energie electrica. Odata cu accentuarea crizei economice, Ucraina nu mai practica trecerea la ora de iarna pentru a economisi energie electrica. La fel si Federatia Rusa. Si Islanda, precum si multe alte tari din intreaga lume fac exceptie de la regimul trecerii la ora de iarna din aceleasi rationamente de ordin economic, dar si uman. Presedintele Ucrainei a explicat ca tara sa a renuntat la ora de iarna, in conditiile in care schimbarea de la ora de vara la ora de iarna poate duce la stres si boli", precizeaza initiatorul proiectului in expunerea de motive.

El adauga ca trecerea la ora de iarna poate antrena tulburari grave la nivelul ritmului biologic al omului.

"'Bucurati-va de o ora in plus de somn cat puteti', spun specialistii de la Glasgow University, Marea Britanie, care avertizeaza ca efectul schimbarii de ora dispare in cateva zile. Afirmatia acestora vine in urma unui studiu la care au participat peste 3.000 de adulti din Marea Britanie si care a demonstrat ca odata cu schimbarea orei, in ultimul weekend al lunii octombrie, calitatea somnului dispare", se mai arata in expunerea de motive.

Potrivit sursei citate, prin introducerea orei de vara s-a urmarit si se urmareste in continuare sa se beneficieze cat mai mult de lumina naturala a soarelui si de reducerea folosirii luminii artificiale.