Senatorul PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat, vineri, ca nu sustine ideea avansata in USL pentru cuplarea alegerilor europarlamentare cu cele prezidentiale in 2014, motivand prin faptul ca tematica acestora este cu totul diferita si impotriva recomandarilor UE, transmite Mediafax.

Tariceanu a fost intrebat daca sustine ideea avansata la nivelul USL pentru organizarea simultan a alegerilor europarlamentare si a celor prezidentiale in 2014.

"Cred ca alegerile parlamentare (pentru Parlamentul European, n.r.) au o cu totul si cu totul alta tematica decat tematica unor alegeri interne, fie ele prezidentiale, parlamentare sau locale. De aceea, eu consider oportun sa lasam alegerile europene sa se desfasoare separat de alt scrutin, de altfel exista si recomandari europene in acest sens", a afirmat fostul prim-ministru.

Vicepresedintele PNL Daniel Chitoiu a declarat, marti seara, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca USL ia in considerare varianta in care alegerile prezidentiale din 2014 sa fie organizate concomitent cu cele europarlamentare, existand ideea la nivelul USL ca presedintele sa-si preia mandatul mai tarziu.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca a discutat cu presedintele Traian Basescu despre posibilitatea ca alegerile prezidentiale sa fie organizate in luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare, dar ca nu a primit inca un raspuns din partea acestuia.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca nu are inca o optiune in privinta comasarii alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare, insa a spus ca el este gata sa-si depuna mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari, pentru alegeri simultane prezidentiale si parlamentare. Basescu a sustinut ca solutia o reprezinta "demisia simultana a presedintelui si a Parlamentului", dupa revizuirea Constitutiei, in spiritul referendumului din 2009 privind trecerea la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de membri.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi seara, ca organizarea simultana a alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare, daca va fi posibila, se va face indiferent de vointa presedintelui Traian Basescu. De asemenea, liderul PNL a sustinut ca sefului statului nu i s-a facut niciun fel de oferta la care sa raspunda prin faptul ca e dispus sa-si dea demisia odata cu intregul Parlament.