Fostul presedinte al PDL Emil Boc afirma ca propunerea USL de devansare a alegerilor prezidentiale cu cateva luni este "o smecherie", in urma careia Romania ar ajunge intr-o situatie nemaiintalnita in lume: sa aiba timp de sapte luni doi presedinti, transmite Mediafax.

Intrebat, miercuri, intr-o conferinta de presa, cum comenteaza propunerea USL de devansare a alegerilor prezidentiale, fostul lider al PDL Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, a declarat ca USL vrea sa isi maximizeze sansa, prin tot felul de alternative, pentru functia de presedinte al Romaniei.

"Bineinteles ca sunt smecheri si vor sa isi maximizeze sub orice forma alegerile prezidentiale din 2014. In smecheria lor, cei de la USL au doua alternative: cea de alegere a presedintelui prin intermediul Parlamentului, propusa de unii din PSD si PNL, prin care isi securizeaza functia de presedinte pentru ca au majoritate, dar au o problema cu referendumul, sau solutia sa grabeasca tot ce se poate grabi, pentru ca uzura guvernarii se produce in fiecare zi si cu cat mai repede ar avea loc alegerile prezidentiale, cu atat ar avea mai mari sanse sa le castige. Nicaieri in lume nu am intalnit o situatie in care sa fie ales presedintele in luna mai si sa intre in exercitiu in luna decembrie. Pentru ca asa s-ar intampla la noi, am avea sapte luni doi presedinti, unul in exercitiu si unul ales. Care ar avea legitimitate si credibilitate in tara? De la USL te poti astepta la orice", a spus Boc.

El a afirmat ca doar in SUA presedintele se alege in 3 noiembrie si isi intra in atributii in 20 ianuarie, "dar asta se face de 200 de ani".

"Sa se aleaga in mai si sa intre in 20 decembrie, nu am intalnit asa ceva. Este produsul unui inceput de disperare in USL care isi da seama ca incepe sa piarda teren in fiecare zi si cu cat mai repede se fac aceste alegeri cu atat mai bine pentru a-si maximiza sansele", a afirmat Boc.

Vicepresedintele PNL Daniel Chitoiu a declarat, marti seara, ca USL ia in considerare varianta in care alegerile prezidentiale din 2014 sa fie organizate concomitent cu cele europarlamentare, existand ideea la nivelul USL ca presedintele sa-si preia mandatul mai tarziu.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca a discutat cu presedintele Traian Basescu despre posibilitatea ca alegerile prezidentiale sa fie organizate in luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare, dar ca nu a primit inca un raspuns din partea acestuia.

Presedintele Traian Basescu "nu are o pozitie oficiala" referitoare la propunerea avansata de premierul Victor Ponta privind devansarea alegerilor prezidentiale din 2014 in mai-iunie si cuplarea cu alegerile europarlamentare, a precizat purtatorul de cuvant Bogdan Oprea.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat ca marti seara a avut o intalnire cu premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu la Senat, pe tema MCV, la solicitarea sefului statului, ideea comasarii alegerilor, sustinuta de USL, fiind evocata de catre premier.