Un draft cu propuneri de modificare la legea statutului deputatilor si senatorilor prevede ca solicitarea DNA privind retragerea imunitati in vederea retinerii, arestarii sau perchezitiei a deputatului ori a senatorului trebuie sa contina temeiul legal si motivele concrete in cazul respectiv care sa justifice masura solicitata. Cererea este insotita de probele considerate relevante si puse la dispozitie de catre parchet, care stau la baza motivelor invocate"(propunere de modificare a articolului 24 din legea statutului deputatilor si senatorilor).

In cazul in care este respinsa o cerere de retinere a unui parlamentar, procurorul care a facut cererea spoate intra in discutia Consiliului Superior al Magistraturii. "Hotararea prin care Camera constata ca nu exista temei pentru retinere va fi comunicata de indata si CSM pentru a se lua masurile care se impun", prevede draftul de modificare al Statutului.

Forma finala a proiectului va fi analizata si asumata vineri de catre liderii de grup urmand sa devina initiativa legislativa si sa intre procedura parlamentara

In septembrie 2012 Camera Deputatilor a respins solicitarile de aprobare a inceperii urmaririi penale impotriva fostilor ministri Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre. De asemenea, in decembrie 2012, Camera Deputatilor a respins cererea de ridicare a imunitatii deputatului Ion Stan.

Totodata, hotararile Camerei Deputatilor si Senatului pot fi atacate la Curtea Constitutionala.

In iunie 2012 parlamentarii USL au depus si votat o initiativa legislativa care elimina atributiile Curtii Constitutionale de a se pronunta pe constitutionalitatea hotararilor Parlamentului. Proiectul de lege a creeat un adevarat scandal, PDL contestand la CCR proiectul de lege.

Proiectul de lege fiind blocat la CCR, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta care prevedea faptul ca hotararile Parlamentului nu mai puteau fi contestate la CCR. Ordonanta a fost vehement contestata atat de reprezentantii PDL cat si de presa si societatea civila si a fost nevoie de presiunile oficialilor europeni pentru retragerea acesteia .

ERATA: Articolul initial (care citeaza Mediafax) arata, dintr-o eroare de documentare, ca draftul cu modificari la statutul deputatilor si senatorilor ar fi continut o prevedere noua conform careia Hotararile Parlamentului privind imunitatea parlamentara devin definitive si executorii. In realitate, articolul acesta face deja parte din Legea statutul deputatilor si senatorilor (articolul 25), iar draftul cu modificari prevede abrogarea acestui articol.