Articol actualizat

Propuneri de modificare a statutului deputatilor si senatorilor: Procurorii trebuie sa trimita probe Parlamentului in cazurile  in care cer ridicarea imunitatii

de L.Pirvu     HotNews.ro
Miercuri, 16 ianuarie 2013, 17:32 Actualitate | Politic


Un draft cu propuneri de modificare la legea statutului deputatilor si senatorilor prevede ca solicitarea DNA privind retragerea imunitati in vederea  retinerii, arestarii sau perchezitiei a deputatului ori a senatorului trebuie sa contina temeiul legal si motivele concrete in cazul respectiv care  sa justifice masura solicitata. Cererea este insotita de probele considerate relevante si puse la dispozitie de catre parchet, care stau la baza motivelor invocate"(propunere de modificare a articolului 24 din legea statutului deputatilor si senatorilor).

In cazul in care este respinsa o cerere de retinere a unui parlamentar, procurorul care a facut cererea spoate intra in discutia Consiliului Superior al Magistraturii. "Hotararea prin care Camera constata ca nu exista temei pentru retinere va fi comunicata de indata si CSM pentru a se lua masurile care se impun", prevede draftul de modificare al Statutului.

Forma finala a proiectului va fi analizata si asumata vineri de catre liderii de grup urmand sa devina initiativa legislativa si sa intre procedura parlamentara

In septembrie 2012 Camera Deputatilor a respins solicitarile de aprobare a inceperii urmaririi penale impotriva fostilor ministri Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre. De asemenea, in decembrie 2012, Camera Deputatilor a respins cererea de ridicare a imunitatii deputatului Ion Stan.

Totodata, hotararile Camerei Deputatilor si Senatului pot fi atacate la Curtea Constitutionala.

In iunie 2012 parlamentarii USL au depus si votat o initiativa legislativa care elimina atributiile Curtii Constitutionale de a se pronunta pe constitutionalitatea hotararilor Parlamentului. Proiectul de lege a creeat un adevarat scandal, PDL contestand la CCR proiectul de lege.

Proiectul de lege fiind blocat la CCR, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta  care prevedea faptul ca hotararile Parlamentului nu mai puteau fi contestate la CCR. Ordonanta a fost vehement contestata atat de reprezentantii PDL cat si de presa si societatea civila si a fost nevoie de presiunile oficialilor europeni pentru retragerea acesteia .

ERATA:
Articolul initial (care citeaza Mediafax) arata, dintr-o eroare de documentare, ca draftul cu modificari la statutul deputatilor si senatorilor ar fi continut o prevedere noua conform careia Hotararile Parlamentului privind imunitatea parlamentara devin definitive si executorii. In realitate, articolul acesta face deja parte din Legea statutul deputatilor si senatorilor (articolul 25), iar draftul cu modificari prevede abrogarea acestui articol.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3248 vizualizari

 • +16 (18 voturi)    
  ??? Pe bune???? (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 17:39)

  denvarel [utilizator]

  Eu stiam ca in Romania exista separatia puterilor in stat.
  O decizie a instantei se executa nu se discuta in parlament. Parlamentul nu are puterea de a da hotarari asupra aplicarii legii. Numai justitia are aceste puteri.
  E simplu:
  Parlamentul face legi
  Justitia urmareste aplicarea legilor
  • -11 (11 voturi)    
   Aici e vorba... (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 20:46)

   finutza [utilizator] i-a raspuns lui denvarel

   ... de protejarea alesilor natiunii in forul definitoriu al demcratiei existente in Romania si implicit a insusi Parlamentului.
   La fel se intampla si cu Parlamentul European, cel mai probabil, de acolo s-au inspirat.

   Citeste aici:
   http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles%7CdisplayArticle/articleID_11337/Imunitatea-parlamentara-adevaruri-si-neadevaruri.html
   • +7 (7 voturi)    
    Nu te cred. Nu are sens ce spui. (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 21:59)

    denvarel [utilizator] i-a raspuns lui finutza

    Pana acum, daca parlamentul nu aproba ridicarea imunitatii cuiva aceasta era ridicata de altcineva? Stii tu vreun caz cand un procuror sau un judecator a arestat un parlamentar sau i-a perchezitionat locuinta desi nu avea imunitatea ridicata? Sau in care decizia parlamentului de respingere a ridicarii imunitatii sa fi fost incalcata?

    Alta este sparla: respingerea actiunii de cercetare penala cu totul!!! Adica parlamentu isi da puterea de a CLASA dosarele definitiv!!!
    Cum?
    Pana acum daca un parlamentar fura un covrig de pilda, procurorul cerea ridicarea imunitatii ca sa-l poata trimite in judecata. Daca nu era aprobata ridicarea imunitatii, procurorul trebuia sa astepte pana la sfarsitul mandatului, cand respectivul pierdea imunitatea, daca nu era reales.
    Acum vor sa "claseze" cazul de-a dreptul, decizia parlamentului nu are termen de valabilitate, nu expira ca mandatul, care e valabil doar pana la alegerile urmatoare.
    Cu alte cuvinte o hotarare a parlamentului de neridicare a imunitatii echivaleaza practic cu o sentinta de nevinovat fara drept de apel. Hotararea este"definitiva, executorie si obligatorie".
    Pentru totdeauna! Pentru ca nu poate fi atacata, deci schimbata devine un fel de imunitate permanenta pentru speta respectiva. Parlamentarul nu mai poate fi anchetat pentru fapta de nimeni niciodata! Deci nu poate nici trimis in judecata.
   • +4 (4 voturi)    
    auzi... (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 22:46)

    hollow [utilizator] i-a raspuns lui finutza

    tu chiar te crezi pe forum la Jurnalul, nu? Ai senzatia ca aici, daca arunci un link, a pus botul toata lumea, nu? Ia uite ce scrie, inca de la primul punct: "Membrii Adunarii nu pot fi cercetati, retinuti sau urmariti datorita opiniilor sau voturilor exprimate in cadrul exercitarii functiilor lor."
    Opinii si/sau voturi. Atat. Asta inseamna imunitatea - nu posibilitatea de a infaptui acte de coruptie cu impunitate, sau protejat de grupul parlamentar, care are majoritate.
   • 0 (0 voturi)    
    Da sigur este vorba (Sâmbătă, 19 ianuarie 2013, 10:59)

    banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui finutza

    de protejarea alesilor,(dar continuarea trebuie in opinia ta sa sune astfel ) PENALI !
 • +8 (10 voturi)    
  parlamentul mai presus de justitie?! (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 17:45)

  goto [utilizator]

  oare nu e conflict de interese ca un (virtual) infractor si/sau colegii sai sa hotareasca daca va fi cercetat sau nu?
  de ce anume le e frica?
  dupa asta ce o sa mai urmeze din partea parlamentarilor? pe langa faptul ca va incepe carmaghedon-ul pe sosele, vor prinde curaj si vor veni si cu alte propuneri in avantajul lor, gen imunitate pe viata.
  revolutia de catifea a parlamentului continua.
  • +4 (4 voturi)    
   Sigur ....ca nu dar s-au umflat ciocoflenderi (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 20:45)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui goto

   de la atita bine ce le e .
   Dorm de nu mai pot de bine , voteaza la foc automat legile ca si gainile cind ciugulesc si deh.. acu trebuie sa se si poata apara in caz ca au furat sa nu fie prinsi .

   PARLAMENTUL CIOCOFLENDURILOR
  • +2 (2 voturi)    
   FELIX VOICULESCU se baricadeaza in parlament (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 23:36)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui goto

   USL vrea sa faca justitie in Parlament, zilnic la Antena 3 se prezinta cazuri de erori judiciare de acum 10-15-20 de ani prin care se incearca legitimizarea tribunalului PNL-PSD din parlament.

   Felix Voiculesuc a vazut ca nu poate scapa de judecata si modifica legea pt a putea sa se ascunda in parlament
 • +11 (13 voturi)    
  ******** (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 17:47)

  Cataleya [utilizator]

  E clar
  Am revenit la ceausism.
  Adio UE!
  • +4 (4 voturi)    
   Nu la ceausism (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 21:39)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   E altceva. Ei, parlamentarii, sunt stapinii Romaniei.
   • -1 (1 vot)    
    How old (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 23:52)

    dan63 [utilizator] i-a raspuns lui ty

    are you?
 • +9 (11 voturi)    
  ********* (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 17:49)

  Cataleya [utilizator]

  Ar fi foarte util, macar pt linistea sufleteasca a cititorilor, sa ne spuneti si cine sunt cei care au initiat aceasta propunere?
  Pt ca, mai mult ca sigur, ea nu este anonima
  )))))
 • +5 (11 voturi)    
  RUSINE>>>>>PSD&PNL (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 17:50)

  A-lex [utilizator]

  Alegerile.....a fost forma prin care oamenii liberi si-au ales STAPANII.....Rusine si nu faceti altceva decat ne amagiti prin acest DECALOG:

  1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate
  Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.

  2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii
  Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile.
  Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.

  3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău
  Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipop**are dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.

  4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său
  Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.

  5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte
  Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.

  6. Poporul trebuie
 • +11 (11 voturi)    
  Astia vor sa devina niste mici Dumnezei.... (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 17:51)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Atunci ce rost mai au celelalte legi, daca Parlamentul este mai presus de ele ?

  Nu cumva in art.16 din Constitutie spune altfel ?
  "(2) Nimeni nu este mai presus de lege."

  Iar aia cu "Ministrul Justitiei raspunde de executarea acestor hotarari", este de-a dreptul hilara... Cu sa puna in aplicare ministrul Justitiei o astfel de hotarare a Parlamentului ? Sa dea ordin procurorilor sa se potoleasca ?

  Becali a inceput sa-i molipseasca si pe ceilalti.
 • +9 (11 voturi)    
  incet dar sigur..... (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 17:52)

  translativus [utilizator]

  ....escrocii politici isi pregatesc culcusul imunitar, ca sa nu mai fie deranjati de toti neica nimeni, astia cu justitia lor.
  Sistemul politic parlamentar nu se desminte si nu cedeaza. "Alesii" vor cu orice chip sa devina stapani si sa domneasca nestingheriti pe spinarile prostimii care i-a votat, in dispret total fata de legile pe care ei insisi le-au adoptat.
 • +8 (10 voturi)    
  Stati putin, (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 18:03)

  mamarutza2 [utilizator]

  mai e cineva care promulga legile parlamentului. Cu siguranta un astfel de proiect aberant se va intoarce la parlament, cu motivatii serioase si, mai ales, constitutionale. Eu as propune revizuirea Constitutiei cu introducerea unei completari la paragraful despre "dizolvarea Parlamentului" - Presedintele sa-l poata dizolva in cazul incalcarii prevederilor Constitutiei in vigoare prin incercarea de a promova astfel de legi.
  • +3 (3 voturi)    
   Da, cu corectii (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 21:08)

   NicolaeA [utilizator] i-a raspuns lui mamarutza2

   Idea e buna, tara e gresita !
 • +9 (9 voturi)    
  S.O.S. (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 18:08)

  Daniels22026 [utilizator]

  O asemenea propunere ticaloasa era de asteptat de la USL.

  Noi sintem prea putini iar uslamisti-s mult prea multi. Bine ca sintem integrati in comunitatea UE. Numai strainatatea mai poate apara Romania de ea insasi.
 • +6 (6 voturi)    
  lege (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 18:10)

  cotora [utilizator]

  "nimeni nu este mai presus de lege", ei sunt o categorie sociala aparte ?, o casta bine definita ?, sfideaza romanii si separatia puterrilor in stat
 • +4 (6 voturi)    
  DA.....E FFFF GRAV............ (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 18:38)

  oxxxxxyyyyya [utilizator]

  ceea ce se intampla in parlament , d-le astea bin marea lor NESIMTIRE , se cred -probabil din cauza banilor investiti in camp. electorala_ niste persoane intangibile, adica sa faca furaciuni fara sa fie trasi la raspundere.

  HEI..........dl. presedinte,...dizolvati acest parlament antidemocratic....va promitem ...vom iesi la vot, nu se va mai repeta situatia din 9 dec '12.
 • -1 (3 voturi)    
  idiotenie in articol (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 18:46)

  omega [utilizator]

  Parlamentul nu poate respinge cererea procurorilor dna in cazul anchetarii unui parlamentar fiindca nu i-o cere nimeni. Poate e cazul sa aflati(daca sunteti in stare sa intelegeti) ca parlamentarii pot fi trimisi in judecata,condamnati si arestati fara nicio aprobare (poate doar a procurorului general) Ceausism e doar in capul Andraddei.
  • +2 (2 voturi)    
   ****** (Joi, 17 ianuarie 2013, 7:48)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui omega

   "Deşi, este cercetat încă din luna noiembrie de ANI, fiind acuzat de două infracţiuni de trafic de influenţă, deputaţii au respins, vineri, ridicarea imunităţii parlamentarului PSD Ion Stan, cu 226 de voturi "împotrivă" şi 145 de voturi "pentru".

   Prin păstrarea imunităţii, deputatul social-democrat reales pentru al treilea mandat la scrutinul din 9 decembrie, a scăpat de arestul preventiv, solicitare făcută de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie."

   Desteptule!
 • +4 (6 voturi)    
  unde esti tu Orwell doamne.... (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 18:56)

  dadan [utilizator]

  toti romanii sunt egali doar ca unii sunt mai egali decat altii - hai baieti ca nu mai aveti rabdare ca doar de-aia v-ati bagat in parlament , pentru imunitate .... ca doar s-a umplut Casa Poporului Privilegiat de naparci certate cu justitia... acum isi consolideaza imunitatea... bine macar ca nu va puteti vota si imunitatea la lepra,ciuma si alte bube ce vi le meritati din plin la cat sunteti de ticalosi....
 • +1 (1 vot)    
  puciuri in serie (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 20:13)

  DHondt [utilizator]

  Sa revenim la Marea Adunare Nationala,ce parlament,ce separarea puterilor in stat,cei aia democratie???4,2 milioane de romani au hotarat prin votul dat USL instaurarea dictaturii in Romania!!!Sa vedem finalul acestei aventuri politice!!
 • 0 (2 voturi)    
  desfintarea parlamentului penal ! (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 20:36)

  ivanescu [utilizator]

  Cerem presedintelui dizolvarea parlamentului pentru a scapa de toti penalii si alegeri noi ...sunt sigura ca vor iesi sa voteze toti cei cu drept de vot ....numai asa Romania se credibilizeaza .
 • +3 (3 voturi)    
  Nesimtitii (Miercuri, 16 ianuarie 2013, 21:16)

  NicolaeA [utilizator]

  Nesimtitii si ticalosii ! Sunt ca comunistii (cacofonie intentionata): "ce putini am fost si ce multi am ramas" !
 • +2 (2 voturi)    
  Ceata lui Ali Baba ori parlamentul Romaniei ! (Joi, 17 ianuarie 2013, 0:08)

  andreesanu [utilizator]

  Si ca sa nu-i doara capul si sa nu-i deranjeze careva fie de la somn sau de la furat si-au tras lege dupa capul lor.
 • 0 (0 voturi)    
  Separatia puterilor in stat??? (Joi, 17 ianuarie 2013, 16:42)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  Aloooo, d-nii parlamentari, ati auzit de separatia puterilor in stat consacrata de Constitutie??? Cum puteti voi interfera si cenzura actul de justitie??? Va atribuiti drepturi pe care le are doar instanta de judecata!!! Cine sunteti voi sa stabiliti daca sunt sau nu probe in dosar??? Nu trebuie decat sa dati un aviz formal, si acesta inutil d.p.m.d.v., nu aveti acces la actele dosarului din faza de urmarire penala care este nepublica...Dar ce sa ceri de la ei, la cati penali si infractori dovediti au ajuns in Parlament, pacat de aceasta institutie care ar trebui sa fie un exemplu de legalitate dar din pacate a ajuns ascunzatoarea si pavaza infractorilor... Daca si gigi berbecali a ajuns in comisia juridica... Halal...
 • 0 (0 voturi)    
  Romania Tanara - apel la responsabilitate (Vineri, 18 ianuarie 2013, 11:58)

  Romania.Tanara [utilizator]

  Buna ziua tuturor!

  Propunem organizarea unei iesiri masive in strada in data de 26 ianuarie. Locul? Oriunde se poate... in centrul oraselor din toata tara - toata lumea sa iasa in strada si sa blocheze traficul.
  Pentru Bucuresti - ne vom aduna la inceput in Piata Constitutiei, in fata Casei Poporului, incepand cu ora 9:00, sambata dimineata, 26 ianuarie... vrem sa inconjuram Casa Poporului cu un lant uman care sa ceara demisia actualului Parlament si reducerea numarului de parlamentari conform referendumului din 2009.
  In celelalte orase din tara locul de intalnire este primaria. Aceeasi ora 9:00, sambata dimineata, 26 ianuarie.
  Vrem sa vina la protest oameni normali, oameni care muncesc cinstit si care pana acum nu si-au facut auzita vocea. Muncitori, ingineri, profesori, medici, soferi, agricultori, oricine isi castiga painea corect si vrea sa schimbe tara in care traieste. Tineri, batrani, copii... Sa ne strangem cu totii! Nu vrem sa vedem printre noi sefi de sindicat sau membri ai galeriilor de fotbal. Nu trebuie sa mai lasam astfel de initiative sa ne fie "furate" si indreptate spre alte scopuri ascunse sau spre violenta!
  Va fi o manifestare a bunului simt! O manifestare pasnica! Vom striga impotriva politicienilor de orice culoare politica, pentru a le aduce aminte ca ei trebuie sa lucreze pentru NOI, pentru ca NOI i-am adus pe functiile actuale si tot NOI ii putem demite cand vrem.Pentru a le arata ca suntem puternici!

  Haideti sa ne facem auziti pe 26 ianuarie, incepand cu ora 9:00, in toata tara!

  Impreuna putem sa reusim! Va rugam sa dati mai departe anuntul catre toti cunoscutii!

  Multumim!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by