Stilul expeditiv al premierul roman Victor Ponta a tranformat Romania in oaia neagra a Uniunii Europene, scrie cotidianul francez de dreapta Le Figaro, in editia electronica de duminica.

Cu profilul sau de ginere ideal si surasul sau etern, aparentele te fac sa ai incredere in el. Victor Ponta, 39 de ani, incarneaza aceasta noua generatie care a preluat fraiele Partidului Social Democrat (PSD), principalul mostenitor al Partidului Comunist roman. Calm, bine crescut si lipsit de scrupule "pana la punctul incat regretam vechea garda din PSD", ironizeaza un fost ministru citandu-l pe ex-presedintele Ion Iliescu, in curand 83 de ani dar in continuare verde.

In biografia oficiala, Ponta jura ca este "un om de stanga pur si dur" si-l citeaza pe Che Guevara printre idolii sai. In afara de prietenii sai, nimeni nu il crede. Unii il vad abil si pragmatic, altii imatur si cinic. "Practica arta de a spune un lucru si de a-l contrazice ulterior cu o naturalete dezarmanta", remarca un ziarist. Chiar si in cadrul stangii romanesti unde oportunismul tine loc de ideologie dominanta, unii sunt ingrijorati de lipsa sa de experienta si de un stil mai degraba brutal care au tranformat Romania in oaia neagra a Uniunii Europene.

Victor Ponta ii datoreaza totul sau aproape totul lui Adrian Nastase, fostul premier care astazi se afla in inchisoare pentru deturnare de fonduri publice. Acesta l-a remarcat cand conducea organizatia de tineret a PSD. L-a luat sub aripa sa, i-a asigurat formarea si ascensiunea politica. Ponta a devenit omul sau de incredere. In 2010, candideaza pentru presedintia PSD in fata fostului sef al diplomatiei Mircea Geoana si castiga. Puternicii baroni ai partidului il cred slab si deci manipulabil. Dar este intr-adevar asa?

Boala elitismului

In 2011, sub conducerea lui Ponta, PSD s-a aliat cu PNL-ul condus de Crin Antonescu si cu Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu. Aliati nu foarte frecventabili. Primul, care viseaza de o maniera obsesiva sa fie presedinte, cultiva nationalismul. Al doilea, un fost ofiter, se spune, de Securitate, conduce un imperiu mediatic a la Berlusconi, pe care il pune in slujba prietenilor sai politici.

Denumita Uniunea Social-Democrata (USL), aceasta coalitie eteroclita nu pare sa ramana in picioare decat gratie unui obiectiv comun: debarcarea presedintelui Traian Basescu, garantul unei justitii independente care a creat in continuu probleme noii nomenclaturi provenite din tranzitie.

Pe fondul crizei economice si a nemultumirii sociale, USL a preluat puterea in 27 aprilie, dupa o motiune de cenzura care a rasturnat guvernul de centru dreapta al lui Mihai Razvan Ungureanu. Devenit prim ministru, Victori Ponta si prietenii lui nu au incetat sa-si multiplice loviturile de forta institutionala pentru a-si atinge scopurile.

Trebuie spus ca Ponta, jurist de formatie, este un contorsionist al dreptului. Stie sa-l rasuceasca in toate sensurile pentru a dovedi spre exemplu comisarilor europeni ca este un bun democrat. Ceea ce nu-l impiedica, la Bucuresti, sa-l insulte pe Traian Basescu, "un las, un ticalos, un fascist", sa o someze pe Angela Merkel, care isi baga nasul unde nu-i fierbe oala, deoarece "ea nu voteaza in Romania", sa acuze presa germana ca a fost infiltrata de Securitate sau sa-l trateze pe Sarkozy drept "boufon"…

Daca este sa-l credem pe politologul Alexander Gussi, "Ponta si toti acesti lupi tineri din PSD sufera de o boala care in Romania tine de antropologie: elitismul. Au dezvoltat un complex de superioritate si cred ca totul le este permis".

Acuzat ca a plagiat peste o treime din cele 300 de pagini ale tezei sale de doctorat in drept, Ponta se incapataneaza sa nege in ciuda a doua rapoarte academice coplesitoare. El explica fara sa rada ca in 2003 (data la care a obtinut diploma), regulile de citare erau diferite...