Presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag spune in exclusivitate pentru RFI ca aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen este un proiect ce trebuie continuat. Krichbaum admite ca ambele state au indeplinit criteriile tehnice, dar atata vreme cat exista probleme in Justitie acestea nu sunt suficiente. Politicianul german considera ca turbulentele politice din Romania au jucat un rol important in amanarea deciziei de aderare la spatiul de libera circulatie.

Gunther KrichbaumFoto: AGERPRES

"Sigur ca (criza politica, n.r.) nu a fost un factor favorabil, ci dimpotriva. In interiorul UE trebuie ca principiile statului de drept sa fie respectate, la fel si marile succese ale constructiei europene precum libertatea si democratia. Interventia Comisiei Europene a fost una corecta, cu precadere atitudinea intransigenta a presedintelui (Barroso) pentru ca aici nu e vorba de imixtiunea in treburile interne ale unei tari.

Odata cu aderarea la UE, fiecare roman a devenit cetatean al acestei uniuni. Drepturile acestea cetatenesti au mai fost ancorate inca o data in legislatia europeana odata cu adoptarea Tratatului de la Lisabona. Asa ca nu avem voie sa ne fie indiferente amenintarile la aceste drepturi fundamentale in unele state membre. Daca, de exemplu, independenta Justitiei este subminata, atunci vorbim despre unul din principiile fundamentale ale statului de drept: separarea puterilor in stat. De aceea, interventia Comisiei a fost corecta.

Acum trebuie ca lucrurile sa se linisteasca. Cred ca acesta va fi cazul, cel tarziu dupa alegerile din decembrie. Cum va arata un Guvern atunci, nu putem prevedea. Dar important va fi ca acest raport de coabitare, care are o istorie mult mai bogata in Franta, sa fie regula de baza a vietii politice. Pentru ca toti politicienii poarta raspunderea acestei tari."

Declaratia a fost acordata RFI de Gunther Krichbaum la Congresul PPE ce se desfasoara la Palatul Parlamentului din Bucuresti.