Referendumul se va desfasura in baza ordonantei de guvern din 5 iulie potrivit careia presedintele poate fi demis daca 50% plus unul dintre cetatenii care participa la scrutin voteaza impotriva lui Traian Basescu, a declarat marti ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, pentru agentia Mediafax.

Dusa a sublinit ca, in sedinta de marti, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra unei initiative legislative care reglementeaza referendumul, apartinand a doi parlamentari, si care a fost contestata de catre un grup de parlamentari PDL.

El a mentionat ca, prin decizia luata in cazul acestei initiative legisaltive - respectiv de constatare a constitutionalitatii - Curtea Constitutionala a procedat normal, fiind consecventa deciziilor luate anterior.

Dusa a aratat ca, dupa aceasta decizie a Curtii, initiativa legislativa urmeaza a fi trimisa la promulgare, ea nefiind lege.

In consecinta, potrivit lui Dusa, referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu se va desfasura in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului care reglementeaza acest domeniu.

Dusa a mentionat ca textul Ordonantei concorda cu prevederile legislative in vigoare din 2007 pana la inceputul anului in curs, cand au intervenit modificari operate de catre PDL, el aratand ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu din 2007 s-a desfasurat in aceleasi conditii stipulate acum de Ordonanta.

Curtea Constitutionala a decis, marti, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea a cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Senatorul PSD Dan Sova a evitat sa comenteze declaratia colegului sau Mircea Dusa, afirmand doar ca exista un termen de 45 de zile in care legea trebuie pusa in acord cu decizia CCR.

"Sa asteptam motivarea deciziei Curtii, sa vedem exact ce spune si vom actiona in consecinta", a comentat el, notand ca ar fi nevoie de convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.

Av. Lucian Bolcas (PSD): Referendumul din 29 iunie se supune regulilor Ordonantei de Urgenta

Referendumul din 29 iulie se supune regulilor Ordonantei de Urgenta, a declarat marti si avocatul social-democrat Lucian Bolcas, citat de Agerpres.

El a atras atentia ca problema considerarii legii privind referendumul pentru demiterea presedintelui ca fiind constitutionala nu poate tulbura modalitatea de desfasurare a referendumului din 29 iulie, care a fost stabilita de catre Parlamentul Romaniei.

"Exista doua acte normative diferite: este vorba de o lege care a fost acum supusa controlului anterior promulgarii si, pe de alta parte, o ordonanta de urgenta care reglementeaza desfasurarea referendumului. Referendumul a fost stabilit de Parlament prin hotararea sa fixandu-se data, intrebarea si termenul campaniei electorale anterior pronuntarii Curtii Constitutionale cu privire la lege. Deci, el a fost stabilit de catre Parlament pe baza ordonantei de urgenta. Este clar ca nu se pot schimba regulile jocului in timpul jocului. Doi, legea nu este activa la aceasta ora, nu se poate aplica, pentru ca ea nu este promulgata. In aceste conditii, activa este Ordonanta de urgenta care a fost publicata in Monitorul Oficial care a fost trimisa Parlamentului spre aprobare si care isi produce din plin efectele fata de legea care nu poate sa-si produca niciun efect la aceasta data. Deci nu exista niciun conflict de legi in acest moment. Conditionarea stabilita de CCR, care incepe sa se apropie de ideea de legiferare - ceea ce este interzis Curtii, chiar daca se face pe o cale ocolita - nu poate sa influenteze referendumul. Referendumul stabilit acum pe data de 29 iulie, se supune regulilor ordonantei de urgenta. Viitorul refrendum pentru demiterea unui viitor presedinte sigur ca se va supune rigorilor Curtii Constitutionale", a argumentat Lucian Bolcas.