Presedintele de onoare al UDMR, senatorul Marko Bela, a declarat joi, la Deva, ca este greu ca Uniunea sa sustina guvernul condus de premierul desemnat Victor Ponta, in conditiile in care acesta si-ar propune anularea hotararii de Guvern prin care a fost infiintata facultatea de medicina in limba maghiara de la Targu Mures, informeaza Agerpres.

"Sustinerea guvernului este o decizie a grupurilor parlamentare. Probabil ca inainte de vot, luni, o sa mai avem o sedinta cu grupurilor parlamentare si acolo sa finalizam pozitia noastra. Dar este cam greu sa votezi un guvern care iti promite, ca prima masura, de exemplu, anularea unei hotarari de Guvern privind drepturile minoritatilor. Aici sunt si probleme, nu?", a declarat senatorul Marko Bela.

Liderul UDMR a explicat ca, in cazul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, guvernul a respectat legea invatamantului, care prevede ca in Romania exista trei institutii de invatamant superior multiculturale: Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, Universitatea de Arta si UMF, ambele din Targu Mures.

"Regret foarte mult ca s-au trezit atat de mari respingeri si impotriviri fata de o solicitare justa si legala, ca si in cazul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures sa se aplice acele dispozitii ale legii care ar conferi atributii decizionale acelor cadre didactice care predau in limba maghiara. Atat si nimic mai mult. [...] Guvernul nu a facut altceva, prin acea hotarare, decat a impus aplicarea legii si eu consider ca responsabilitatea respectarii drepturilor minoritatilor, cele constitutionale si cele legale, revine, cu tot respectul, nu Senatului unei universitati, ci guvernantilor, Guvernului si institutiilor statului. Guvernul trebuie sa vegheze asupra respectarii legii in orice domeniu, inclusiv in domeniul drepturilor minoritatilor", a precizat Marko Bela.

Marko Bela a precizat ca spera ca noul guvern sa isi revada pozitia fata de aceasta problema, "pentru ca altfel vom avea o premiera extrem de trista in Romania, si anume anularea unor drepturi deja dobandite. Pana acum, in Romania, in acesti 22 de ani de dupa 1989, mai incet sau mai repede, cu pasi mai mici sau mai mari, am largit conditiile si drepturile minoritatilor. Ar fi o premiera in Romania, foarte trista si foarte periculoasa, sa se anuleze un drept deja dobandit. Cred ca va trebui sa mai avem discutii in sensul acesta."