Prin anuntul facut in Parlament referitor la majorarea salariilor, presedintele Traian Basescu si-a incalcat din nou atributiile constitutionale, a spus joi fostul sef de stat Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD, citat de Agerpres. Intr-o declaratie facuta la Fundatia Europeana Titulescu, Iliescu a afirmat ca Basescu si-a mai incalcat atributiile si atunci cand a anuntat taierea veniturilor salariale, in 2010. Miercuri, in timpul discursului sau din Parlament, Basescu a spus printre altele ca "avem o datorie sa gasim solutii pentru ca undeva in jurul datei de 1 iunie sa reintregim salariile bugetarilor", dand astfel indicii ca Guvernul ar putea mari salariile bugetarilor in acest an.

Ion IliescuFoto: Agerpres

Iata cele mai importante declaratii facute de Ion Iliescu:

* Si de aceasta data dl Basescu isi incalca atributiunile constitutionale. El a iesit public ca sa reteze salariile cu 25 la suta si consecinta si altor eliminari din venituri - reducerea veniturilor cu 40 la suta nu era atributul sau, era raspunderea Guvernului ca sa judece asa ceva. Si uitati-va in toata Europa nimeni nu a venit cu masuri atat de brutale de retezare a veniturilor oamenilor. Inchipuiti-va Grecia sau Franta, supuse la asemenea operatiuni. Cum ar fi reactionat populatia de acolo? Romanii din pacate sunt mai rabdatori si au inghitit si vine acum tot el sa vorbeasca despre revenire? De ce era nevoie de acest chin la care au fost supusi oamenii? Sa vedem, sa aiba resursele necesare acest guvern sa repare masura brutala luata cu doi ani in urma tot la indicatiile presedintelui tarii.

* Nu este atributul presedintelui sa vina cu astfel de chestiuni, pentru ca Guvernul este cel care merge in fata Parlamentului si explica orice masuri care sunt luate de natura economica si salariala.

* Este o discordanta si faptul ca anuntul sefului statului vine dupa ce premierul Ungureanu a invocat posibilitatea reducerii CAS.

* Deci este o discordanta si este asa cum spuneam expresia unei amestec al presedintelui tarii in treburi care nu-l privesc, il depasesc. El poate sa consulte, poate sa comande niste chestiuni sa lase guvernarea sa-si asume raspunderea in legatura cu una sau cu alta. Altminteri apare si a fost receptat de opinia publica, cu chestiuni de natura demagogica, electorala, vin alegerile, deci a dat un semnal electoral.

* Sunt chestiuni pe care trebuie sa le abordeze cu toata atentia Parlamentul, partidele componente, sa existe un dialog politic real intre Putere - Opozitie pentru a gasi formulele potrivite. El pe de o parte incurajeaza o atitudine ostila fata de opozitie, nu sustine, nu cultiva dialogul politic, ba din contra, incurajeaza pozitia de ostilitate a gruparii guvernamentale fata de opozitie. Si acum face el apel la dialog? Care dialog? Pe care nu l-a cultivat in niciun fel. Deci in asta consta inconsistenta unor astfel de chestiuni.