Uniunea Social Liberala considera ca pentru gestionarea sistemelor importante, precum cel sanatate publica, este mai importanta pozitia unor profesionisti cu experienta decat cea a politicienilor, ca urmare va promova, cand va prelua guvernarea, cat mai multi specialisti iar dr. Raed Arafat ar avea loc intotdeauna intr-un Guvern USL, a declarat marti liderul PSD, Victor Ponta, co-presedinte USL, citat de Agerpres. Social-democratul a cerut in continuare renuntarea la procedura de urgenta pentru adoptarea noii legii a Sanatatii si dezbaterea sa publica pe scara larga.

Iata cateva declaratii facute de Victor Ponta:

* In cazul reformei din Sanatate, consideram ca nu asistam la ciocnirea a doua viziuni strategice, ci la o disputa intre unul dintre putinele sisteme de succes (SMURD-ul gestionat de domnul Arafat) care da incredere si profesionalism si o seama de interese dubioase si controversate, sustinute de presedintele Basescu. Domnul Raed Arafat, precum si alti profesionisti de calibrul domniei sale, ar avea intotdeauna un loc intr-un viitor guvern al USL, pentru ca noi consideram ca principalul criteriu care trebuie sa stea la baza unei guvernari corecte este competenta.

* USL califica drept "absolut iresponsabila" abordarea actualului Guvern si a presedintelui Traian Basescu in problema legii Sanatatii.

* FMI a aratat, in observatiile sale asupra proiectului acestui act normativ, ca acesta nu asigura mecanisme de control a cheltuirii banilor in Sanatate, nu include sanctiuni pentru managerii de spitale care depasesc bugetele, nu exista un mecanism bine definit prin care se stabileste si se actualizeaza pachetul de baza, nu se precizeaza cum va fi facuta finantarea spitalelor.

* Actuala Putere propune schimbarea din temelii a sistemului de Sanatate, pregatind "privatizarea in masa" a serviciilor medicale, fapt care ar avea drept consecinta reducerea drastica a accesului la asistenta medicala.

* Puterea pregateste tranzactionarea pe bani a sanatatii romanilor, transformand aproape intreg sistemul intr-o sursa de bani pentru investitorii privati. Atragem atentia ca cei mai vulnerabili vor fi pacientii varstnici si cei cu venituri mici, adica tocmai acei romani care, de obicei, au cea mai mare nevoie de servicii medicale.

Medicul Raed Arafat si-a dat demisia marti din functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii, dupa ce a contestat noua Lege a Sanatatii.