Presedintele Traian Basescu a declarat in legatura cu arestarea primarului municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, pentru fapte de coruptie, ca de sase luni existau "informatii ca ceva ar fi in neregula acolo" si "in mod categoric, Emil Boc stia de aceste informatii".

"Nu ma asteptam sa fie acolo cazuri de coruptie. Informatii ca ceva ar fi in neregula acolo sunt de sase luni. In mod categoric, si Emil Boc stia de aceste informatii", a sustinut seful statului, luni seara, in cadrul unei emisiuni la TVR.

"Nu numai legat de Cluj sunt informatii. Sunt informatii si despre alte judete. Asta nu inseamna ca cineva se duce si spune: "Vezi, fura mai cu grija, ca se stie". Nu ai dreptul sa faci asa ceva. Tu, ca sef de stat, esti informat cu privire la actele de coruptie, mai ales ca este unul dintre obiectivele majore - culegerea de informatii legate de coruptie, si pentru SRI, si pentru "doi si-un sfert" si pentru toate institutiile statului. Asta nu inseamna ca trebuie sa tragi de maneca pe cineva", a continuat Basescu.

"Probabil daca va uitati ce secretari de stat au mai fost revocati in ultimul an, de un an incoace, si nu v-ati intrebat de ce, va pot spune cu siguranta ca unul dintre motive este acesta. Adica, ministrul primeste informatii de la Serviciile de Informatii legate de activitati ilegale sau cel putin neconforme cu statutul de secretar de stat. Ministrii care sunt responsabili, cer la premier schimbarea, dar un primar nu poti sa-l schimbi", a explicat el.

Totodata, cu privire la relatia de prietenie dintre premierul Emil Boc si primarul Sorin Apostu, presedintele a spus ca nu i se poate "pune in spate responsabilitatea pentru ce a facut un prieten al sau cu care nu sta zi de zi. Apostu e acolo, Emil Boc e aici, si numai de Apostu nu-i arde premierului, la cate a avut pe cap de doi ani incoace".

In schimb, seful statului a sustinut ca "mai sunt si alti" reprezentanti ai administratiei in atentia organelor de urmarire. "Si va asigur ca nu-i iarta nimeni. Sunt destui, si nu doar de la PDL. E vorba in mod deosebit de administratia locala, unde li se pare ca daca au un contract trebuie sa aiba si ei partea lor din contract. De unde pana unde, nu-mi dau seama...", a arata Basescu.

Astfel, seful statului i-a avertizat pe democrat-liberali ca "daca nu isi vor corecta atitudinea fata de actele de coruptie, au sansa sa nu ia nu numai 30%, ci nici 25%".

"Eram doar un partid de 7% in 2000, cand am intrat in Parlament, si in 2002 a fost faimoasa hotarare cu incompatibilitatile - consilierii si primarii, viceprimarii care aveau afaceri cu primaria in mod direct sau prin membri de familie au avut optiunea sa inceteze afacerile sau sa plece din PDL. Au plecat atunci o suta si ceva de consilieri. Cat de mare e diferenta, fata de acum, daca au ajuns la spagi... pentru mine sunt o mare deceptie", a spus Basescu.

"Cei mai multi bani obtinuti din astfel de surse se duc acasa. La partide gasesti adesea ca nu au telefonul platit sau incalzirea platita. Finantarea care se produce odata cu inceperea campaniei e suficienta pentru ducerea unei campanii. Daca nu isi vor corecta atitudinea fata de actele de coruptie (democrat-liberalii - n.r.), au sansa sa nu ia nu numai 30%, ci nici 25%. Nu mai suntem la stadiul la care sa stea linistiti daca stiu ca comit acte de coruptie. Ii spun amical oricarui politician, sa nu stea linistit daca comite acte de coruptie", a avertizat seful statului.