Majoritatea comentatorilor apreciaza ca benefice propunerile presedintelui pentru modificarea prevederilor constitutionale. Cu exceptia contestatarilor de serviciu care sunt tot timpul contra. Indiferent ce-ar zice si ce-ar face presedintele.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

Nu aici este problema, ci in faptul ca sunt necesare doua treimi din voturile parlamentului pentru aprobarea modificarilor, inainte de a se ajunge la referendum.

Nu stia presedintele ca importantele prevederi care limiteaza imunitatea parlamentarilor doar la declaratiile politice si la votul din parlament nu vor intruni niciodata cele 2/3? Ca parlamentarii nu sunt nebuni sa se dea singuri pe mana DNA, pentru a fi arestati, perchezionati, fara acordul colegilor parlamentari?

Atunci ce socoteala si-a facut presedintele pentru a fi sigur de un minim de sanse de trecere prin parlament a propunerilor sale?

Discutia este mai veche. Presedintele este dispus sa renunte la doi ani din actualul mandat, drept troc pentru aprobarea in parlament a modificarilor constitutionale propuse.

In conferinta de presa de aseara presedintele declara urmatoarele la intrebarea unui ziarist:

Întrebare: Da, da, mai era o întrebare referitoare la cuplarea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare. Vă intreb din nou dacă aţi renunţat sau nu la această idee?

Preşedintele României, Traian Băsescu: Poate fi subiect de negociere, de discuţie între mine şi Parlament, o soluţie de recuplare a alegerilor. Deci facem, nu puteam să înscriu aici acest lucru, dar este un element pe care sunt dispus să-l negociez cu Parlamentul. Nici eu nu mă pot duce în faţa Parlamentului fără nimic în buzunar.

In 27 octombrie 2009, presedintele Basescu a declarat la GDS „ca ar renunta la doi ani din viitorul sau mandat, astfel incat in 2012 sa se desfasoare si alegeri legislative, si prezidentiale, in cazul in care pana in acel moment se revizuieste textul fundamental”.

Iata ce declara si Ion Iliescu: „În privința acestui aspect, este un element rațional să se revină la suprapunerea celor două tipuri de alegeri, pentru a diminua perioadele electorale dese. Este rațional. Dar, pentru a fi pliate alegerile legislative cu cele prezidențiale, Traian Băsescu trebuie să renunțe la doi ani din mandatul său, nu la unul singur. Dacă nu vrea el, poate va vrea obștea. Și se organizează alegeri prezidențiale anticipate în același timp cu legislativele.”

Este rational de acceptat ca acesta este trocul la care va recurge Traian Basescu: acceptati modificarile constitutionale pe care vi le propun si scapati de mine in 2012. Altfel nu vad de ce si-ar mai fi batut capul cu un efort fara sorti de izbanda. Nefiind in situatia de a-si construi o imagine politica, fie si prin actiuni demagogice, ar fi renuntat, pur si simplu, la acest demers.

Ce sanse exista ca trocul sa fie acceptat?

Traian Basescu mizeaza pe visul de marire al celor doi imberbi, Ponta si Antonescu. Si pe speranta acestora de a pune mana in 2012 pe parlament, guvern si presedintie. Trebuie sa recunoastem ca tentatia este foarte mare. Cu Traian Basescu numind premierul, doar un rezultat de peste 50% in alegerile generale i-ar aduce la guvernare. Dar in Constitutia actuala scrie despre un „partid” care ar castiga alegerile cu peste 50%, nu despre o uniune. Iarasi o problema de interpretare care va fi abil speculata de presedintele Basescu. Pe urma, chiar ajunsi la guvernare, cu un presedinte care te ataca pe toate posturile si-ti intoarce legile inapoi, tot nu este mare sfaraiala.

Asa ca, este foarte posibil ca dupa un proces de negociere in parlament si gasirea aranjamentelor constitutionale, referendumul pentru aprobarea modificarilor la constitutie sa se desfasoare cu ocazia alegerilor locale, iar in decembrie 2012 sa avem simultan alegeri parlamentare si prezidentiale.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro