Dupa mai bine de 4 ani de la lansarea dezbaterii publice in ceea ce priveste reforma in educatie, noua lege a fost adoptata. Am aratat pe blog de mai multe ori ca ideile de reforma le gasesc a fi corecte.

Insa legea trebuie sa fie implementata.

Probabil ca vom auzi politicieni ai puterii care vor declara la sfarsitul acestui an ca 50% din reforma a fost indeplinita iar pana la alegerile viitoare din 2012 ca 99,99% din plan a fost indeplinit. Ii vom crede?

Educatia este esentiala pentru succesul societatii. Stiu, suna banal si stim asta cu totii.

Educatia, asa cum o vad eu este o politica de resurse umane prin care statul se asigura ca are oameni pregatiti care sa faca fata in viata. Cu cat sunt mai bine pregatiti, cu atat succesul va fi mai mare.

Educatia la noi a suferit de lipsa de management. Cu un bun management, scolile pot avea directori mai buni, profesori mai buni, elevi mai bine pregatiti. Cu directori si profesori mai buni care demonstreaza valoarea educatiei, fonduri suplimentare pot fi atrase (finantarea scolilor nu trebuie sa depinda doar de alocarile de la buget).

In SUA, buna parte din fondurile celor mai bune universitati sunt asigurate de donatii ale fostilor elevi care, desi au platit bani buni pentru studii, sunt recunoscatori si doneaza universitatilor si dupa absolvire. Desigur, si unversitatile stiu sa mentina contactul cu fostii studenti, sunt in stare sa le prezinte programe care au nevoie de finantare.

Am terminat ASE-ul in 1997. Stiti cate scrisori am primit de la ASE in acesti 14 ani de la absolvire? Niciuna.

Mi-as dori ca rectorul ASE-ului sa-mi scrie si sa-mi arate noi proiecte (eventual de cercetare) care au nevoie de finantare. As dona cu bucurie. In definitiv, cu un ASE recunoscut international si CV-ul meu ar fi mai valoros. Deci daca melancolia dupa anii studentiei nu functioneaza, interesul personal cu siguranta va functiona.

Acesta este testul meu. Atunci cand ASE-ul ma va contacta si ma va convinge sa fac o donatie pentru un proiect, atunci voi sti ca reforma in educatia a reusit. Inseamna ca incepem sa avem manageri buni in educatie. Inseamna ca resursele umane vor fi pe maini bune. Roadele vor veni apoi de la sine.

Citeste si comenteaza pe Jeopardy.