Toti il joaca, unii mai cu succes, altii cu indemanarea incepatorului, dar tetrisul bugetar a fost jocul anului trecut si probabil ca va fi la mare mode si in 2011. Cu o mana asezand "caramizile" veniturilor si pe cele ale cheltuielilor si cu cealalta intinsa dupa imprumuturile care permit prelungirea jocului, scrie Dan Popa pe blogul lui.

China

A avut anul trecut o crestere de 10% si o inflatie de peste 5%. Am mai spus-o de multe ori: chinezii au nevoie de o crestere de minim 8% pentru ca economia sa nu se duca in balarii, la ritmul lor demografic. Daca va uitati la achizitiile facute in 2010, o sa vedeti ca s-au axat pe materii prime, porturi intregi, fabrici samd. Excedentul in dolari nu-l mai baga in locuinte construite in interior, ci in investitii bine tintite in afara. Au cash cat cuprinde si cumpara ieftin. Marele pericol e ca, dupa ce criza trece, puterea economica sa incerce sa o converteasca in putere politica.

SUA

Pragmatici, ca intotdeauna. Cand e nevoie de bani, coboara la tiparnita, tiparesc cateva sute de miliarde, le denumesc pompos QE1, QE2…QE100, dupa care ies si declara ca sunt bine, sanatosi, sanatate care le-o doresc si celorlalti. Nu e exclus sa urmeze, mai curand decat se asteptau unii, QE3. Sunt ingrijorati (se arata in minuta intalnirii Fed, publicata ieri) ca in Europa criza se va adanci. Daca treaba se impute, vor porni un razboi ca sa isi mai puna niste resurse la ciorap. Daca nu, nu.

UE

Inflatia a urcat la 2,2%, depasind pragul de 2% al BCE pentru prima oara din 2008 incoace. Problemele sunt multe, iar Trichet a trecut si el pe la tiparnita, la scurt timp dupa QE2. Germania nu vede cu ochi buni “aportul” Greciei, Spaniei ori Irlandei la stabilitatea zonei. E ca in teoria jocurilor, in care “pasagerul clandestin” incearca sa profite de calatorie, pe banii celorlalti calatori. Probabil ca se vor face aliante intre statele puternice, acestea impunandu-si politicile. Pe termen scurt, problemele nu par a avea o solutie, mecanismul fondului de stabilitate fiind doar un fard prost care nu acopera cosurile de pe tenul economiilor bolnave. In octombrie, mandatul lui Trichet se incheie. Prilej de alte jocuri, alte mezaliante…

Elvetia

Seful Swatch a iesit ieri in presa locala de business sa acuze ca francul se intareste din cauza speculatorilor si ca valoarea lui reala este sub cotatiile pietei.

In Raportul de stabilitate, analizele sunt seci si realiste. In 2010, economiile statelor europene vor avea de facut fata unor mari provocari cu privire la finantarea deficitelor. In Elvetia, pierderile bancilor sunt asteptate sa creasca in acest an. Scenariul unei reveniri a recesiunii ramane realist, apreciaza bancherii centrali elvetieni.

Romania

In realitate, toti joaca un fel de tetris bugetar, in care caramizile cheltuielilor ori ale datoriilor ce trebuie rambursate coboara cu viteza mult mai mare decat cele reprezentand veniturile.

In tot acest context, Romania e plasata prost. Cand, in 2009, ziceam ca nu ar strica sa ne orientam si spre China cu imprumuturile, mari bancheri au zis ca e o prostie sa gandesc asa ceva. Ieri, Vladescu a reluat ideea si dintr-o data, a devenit mai plauzibila. Revenirea economiei noastre se va produce lent si cu o viteza care ne indeparteaza de tinta numita convergenta reala. Poate prin 2013 sa simtim in buzunare o revenire. In niciun caz anul acesta si e greu de crezut ca se va intampla la anul, chiar daca vor fi alegeri. Pentru bancheri (e drept ca am discutat doar cu 3 CEO, majoritatea vin abia in 10 ianuarie la serviciu) 2011 inseamna cel mai dificil an. Cat despre aderarea la euro in 2015, decidentii ezita intre un tulburator optimism si un sfasietor pesimism. Aderarea asta ar trebui sa fie ca o casatorie. Sa vina din dragoste reciproca. Ori, acum nunta ar fi mai degraba din interes, cel putin din partea unui partener.

Tetrisul bugetar mondial continua, cu jucatori tot mai obositi.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa