Guvernul si FMI au gresit in 2009 si 2010 estimarile parametrilor macroeconomici. BNR a ratat tintele de inflatie. Cum s-a incadrat Guvernul in deficitul stabilit cu FMI anul trecut? A marit arieratele. Pentru 2011 o luam de la capat. Bugetul o sa fie facut, trebuia facut de mult, pe crestere economica. Cu acordul FMI, scrie Dan Selaru pe blogul sau.

Tot auzim ca o sa iesim din recesiune la 6 luni dupa Europa. Fals, partea de economie legata de Europa a iesit deja din recesiune, numai ca nu e suficient. Asa ca nu putem spera ca anul viitor sa se petreaca vreo minune. E prea mica partea din economie legata de restul lumii ca sa ne traga spre crestere economica.

Scaderea veniturilor, prin taierile salariilor bugetarilor, taierile de pensii pe de o parte si cresterea TVA pe de alta o sa conduca la o scadere a consumului. Mai mare decat cea de anul acesta cand masurile au avut efect doar 6 luni. Ca urmare nici consumul intern nu poate conduce la cresterea economica sperata. La scaderea puterii de cumparare isi mai adauga influenta si inflatia.

Ce ramane Guvernului de facut, mai ales ca somajul nu pare sa scada si pensionarii "nu ies din sistem" asa repede, in afara de a strange cureaua si mai mult? Aproape nimic, FMI nu-i permite sa scada impozitele si taxele. Poate privatiza toate intreprinderile de Stat cu pierderi. Asta daca le vrea cineva. Ar ajuta la deficit dar nu la cresterea economica.

Fondurile europene sunt speranta, auzim povestea asta de doi ani. Ce s-a schimbat in acesti doi ani? Nimic, nu poti obtine rezultate diferite daca faci aceleasi lucruri. Dar asta e ultima speranta, cea care moare ultima.

Sa trecem la populatie si la economia privata. O parte din populatie e obligata de situatie sa consume toate veniturile. Restul sunt prinsi in "capcana cumpatarii". Reduc consumul de frica "zilelor negre" ce o sa vina. Un alt cui in cosciugul economiei. Creditarea e blocata, investitiile private un vis. La toate astea se adauga arieratele care blocheaza si duc la ruina economia privata.

Toata lumea e paralizata de frica. Inclusiv bancile care vad de la o zi la alta cum cresc creditele restante si provizioanele. Banii ramasi sunt imprumutati Statului care strange tot ce poate. E singurul lucru pe care-l mai face sistemul bancar, imprumuta Statul.

Investitiile straine s-au cam rarit, suntem singura tara din zona care nu are crestere economica dar mai rau decat asta este instabilitatea. Cand la noi se schimba Codul Fiscal la 2 luni cine vine sa investeasca si sa se pomeneasca cu noi taxe sau bariere birocratice? Banii de la "capsunari" au scazut si ei.

In 2011 o sa vina si legea salarizarii unice care o sa scada inca o data veniturile populatiei.

Asa ca. de unde crestere economica?

PS La asta se adauga instabilitatea politica, miscarile sociale si declaratiile haotice ale Guvernului. Plus FMI care gandeste exact ca Pogea dar se exprima mai frumos.

Comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.