Una din intrebarile primite destul de des este: Care este legea Internetului ? sau in varianta soft Care este legea aplicabila Internetului? Ei bine, raspunsul simplu este: Nu exista legea Internetului ! si Toate legile se aplica pe Internet!, scrie Bogdan Manolea pe blog.

Intrebarea logica ar fi la ce bun site-ul asta cu legi despre Internet?

Si atunci as putea sa incepe sa explic, ceea ce am mai zis in diverse forme referitor la interpretarea dreptului IT:

Nu, nu exista si nici nu trebuie sa exista o lege a Internetului. In fond, Internetul este o retea de calculatoare, iar maine poate sa apara un Internet 2. Dam o noua lege ? Atunci am fi sufocati de dezvoltarile tehnologice, iar legea ar fi intr-o postura si mai proasta decit este astazi pentru a tine pasul cu tehnologia.

Atunci cum toate legile se aplica pe Internet? Si ce lege mi se aplica mie ?

Simplificand problema, daca tu esti roman, ti se vor aplica legile romanesti. (am zis simplificind problema, ti se poate aplica legea straina in anumite circumstante). Nu trebuie sa scrie intr-o lege ca se aplica pe Internet, pentru ca aceasta sa se aplice unui fapt care se intampla in mediul virtual. Daca faptul in cauza este, de exemplu, realizarea unei reclame inselatoare (care este interzisa de legea publicitatii), atunci realizarea faptului prin Internet este de cele mai multe ori doar mediul prin care s-a savarsit fapta.

Si nu exista nicio lege pentru spam, de exemplu ?

Ba da. Vreo 3. Doar ca termenul de spam, desi popular, e unul american si nu romanesc. De aceea la noi se numesc comunicari comerciale nesolicitate.

Am listat pe pagina legislatiei romanesti cele mai frecvente acte normative care se ragasesc aplicate pe Internet. Dar asta nu inseamna citusi de putin ca altele nu se aplica.

Daca vrei sa afli mai multe, poti sa citesti si ce am scris mai demult referitor la Interpretarea Dreptului IT.